3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvioane și Fotbal Club U Craiova SA, datoare vândute la stat

Avioane și Fotbal Club U Craiova SA, datoare vândute la stat

Firma controlată de Adrian Mititelu datorează ANAF 61 de milioane de lei. El susține că a anulat în instanță un proces-verbal de control al Fiscului și a rămas cu mai puține datorii.
Firma controlată de Adrian Mititelu datorează ANAF 61 de milioane de lei. El susține că a anulat în instanță un proces-verbal de control al Fiscului și a rămas cu mai puține datorii.

În timp ce Fabrica de Avioane figurează cu restanțe de 66 de milioane de lei către ANAF pentru neplata contribuțiilor sociale, reprezentând partea angajatorului și a angajaților, firma lui Adrian Mititelu, Fotbal Club U Craiova SA, are şi ea datorii uriașe, de 61 de milioane de lei, ce rezultă din neplata contribuțiilor, plus dobânzi și majorări de întâriere. Cum au ajuns aceste firme să acumuleze datorii exorbitante la stat?

În timp ce o firmă oarecare este executată silit de Fisc în prima lună din momentul în care nu achită către stat la primul termen de plată debitele datorate statului, societăți de stat și firme private ale unor persoane publice au fost lăsate de autorități să acumuleze datorii de zeci și chiar sute de milioane de lei, în ani de zile. Listele ANAF au stârnit interesul în ultimele zile, în contextul în care ministrul finanțelor publice, Ionuț Mișa, încerca să explice transferul contribuțiilor de la angajator la angajat prin faptul că 157.000 de firme nu au plătit contribuțiile pentru circa 2.000.000 de angajați. La o simplă analiză a listelor publicate de ANAF se observă că cei mai mari datornici la stat sunt chiar firme mari de stat care nu au achitat contribuțiile pentru Pensii și Sănătate (CAS și CASS) de ani buni, unele chiar de mai mult de un deceniu, pentru zeci de mii sau chiat sute de mii de angajați, vitregind bugetul asigurărilor sociale de sume importante.
Pe listele publicate de ANAF cu cei mai mari datornici la plata contribuțiilor figurează și companii de stat din Oltenia, cu datorii de sute de milioane de lei, dar și unele firme private. Multe dintre ele sunt în insolvență sau chiar în faliment, iar în cazul în care societățile intră în una din aceste proceduri, Fiscul și alți creditori stopează orice formă de executare silită. Așa se face că datoriile se perpetuează pe mulți, mulți ani, iar dacă firma intră în faliment, atunci scad și mai mult șansele ca toți creditorii înscriși la masa credală să se aleagă cu sume prea mari, după vânzarea activelor. Curios este cum au fost lăsate acele firme de stat sau private să acumuleze datorii mari la stat.

O singură firmă de stat a făcut o gaură în bugetul Pensiilor de 941 de milioane de lei

Pe locul doi pe țară, cu o datorie exorbitantă pentru neplata contribuțiilor, ce totalizează 941.917.919 lei, figurează o firmă de stat din Gorj, numită Societatea Comercială pentru Închiderea și Conservarea Minelor SA, creată în urmă cu mulți ani exact în scopul în care îi spune și numele, acționar fiind statul, prin Ministerul Economiei. În realitate, societatea s-a dovedit că a creat o „gaură neagră“ uriașă în bugetul consolidat al statului. Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, datoriile totale ale Societății pentru Închiderea și Conservarea Minelor ajungeau, la finele lui 2016, la suma de 1,64 miliarde de lei. La data de 30 septembrie 2017, societatea figura pe lista restanțierilor la bugetul asigurărilor sociale cu suma de 941 de milioane de lei. Societatea a fost în insolvență din 2007, iar acum este în faliment.
Pe aceeași listă a ANAF, pe locul nouă pe țară figurează Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) din Mehedinți, cu datorii către bugetul asigurărilor sociale de 142 de milioane de lei. În urmă cu câțiva ani, RAAN a intrat în insolvență, astfel că Fiscul a fost nevoit să stopeze orice formă de executare silită. Pe site-ul Ministerului Finanțelor, RAAN figurează cu datorii totale de 1,65 miliarde de lei, conform bilanțului contabil.
În primii 50 de datornici pe țară la plata contribuțiilor pentru angajatori și pentru angajați se află și două firme din Dolj. Una este de stat,
respectiv Avioane Craiova, iar alta este privată, Fotbal Club U Craiova SA, de al cărui nume este legat Adrian Mititelu.

Avioane Craiova, protejată de lege

Fabrica de avioane din Craiova este pe locul 28 al datonicilor din întreaga ţară
Fabrica de Avioane din Craiova este pe locul 28 al datonicilor din întreaga ţară

Pe lista datornicilor către bugetul asigurărilor sociale figurează și Avioane Craiova SA, pe locul 28 pe țară, totalizând doar către bugetul asigurărilor sociale contribuții neplătite atât pentru angajator, cât și pentru angajați, în cuantum de 66,18 milioane de lei. Finanțiștii spun că nu pot executa silit societatea, întrucât este în procedură de administrare specială de ani buni. Prin Ordinul nr. 310/2003 al ministrului industriilor de pe atunci, SC Avioane Craiova SA a intrat în procedură de administrare specială, în baza articolului 16 din Legea nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Concret, organele ANAF nu pot executa silit o firmă aflată în administrare specială. Acest lucru face ca statul să continue să încurajeze societatea de ani buni să nu plătească nici partea angajatorului, nici partea angajaților tot către stat. „Administrarea specială“ era posibilă pentru firmele care se pregăteau pentru privatizare, însă la Avioane Craiova s-a sistat orice proces de privatizare, statul considerând unitatea de armament drept una strategică, în special după ce România a devenit membru NATO.
În schimb, pentru obligațiile de plată neachitate la termen, Fiscul poate doar să perceapă dobânzi și penalități de întârziere (accesorii) pe care nu le încasează pentru că finanțiștii „nu se pot atinge“ de Avioane Craiova, cum spunea recent un reprezentant al Fiscului.
În ciuda faptului că de ani buni nu se plătesc la stat contribuțiile angajaților, salariații Avioane Craiova au dreptul legal să se pensioneze, perioada lucrată la fabrica amintită considerându-li-se vechime în muncă.
Acționarul majoritar al Avioane Craiova este Ministerul Economiei, care deține 80,94% din acțiuni, iar restul de 19,06% din acțiuni sunt deținute de acționari privați.

Cum a ajuns Fotbal Club U Craiova SA la datorii de 61 de milioane de lei

Pe listele de datornici publicate de ANAF, firma controlată de Adrian Mititelu, Fotbal Club U Craiova SA (fosta SC UNIV ŞTIINŢA FOTBAL CRAIOVA SA), figurează cu o datorie de 61 de milioane de lei, reprezentând debitul principal către bugetul de asigurări sociale, plus dobânzile și penalitățile de întârziere calculate de Fisc. Firma pe care au activat, la un moment dat, jucătorii de fotbal din echipa controlată de Mititelu are un istoric de durată în relația cu autoritățile statului abilitate să recupereze sumele de la datornici. Fotbal Club U Craiova SA a „cochetat“ cu insolvența încă din 2007, iar acum a ajuns să fie în faliment.
Adrian Mititelu a fentat mulți ani Fiscul, pentru că firma sa nu achita mare lucru către stat, iar oamenii ANAF nu puteau să îi facă nimic. Iată care este istoricul datoriilor firmei Fotbal Club U Craiova SA. La momentul intrării în insolvență, firma lui Mititelu datora statului puțin peste 16 milioane de lei. GdS a întrebat la Fisc în repetate rânduri cum a ajuns o astfel de firmă să acumuleze datorii de milioane de euro către stat, din moment ce orice altă firmă simplă este somată imediat ce face datorii chiar și de numai câteva zeci de lei, apoi este executată silit de Fisc. „Am executat silit bunurile firmei Fotbal Club U Craiova SA. Înainte de a intra în insolvență, am organizat patru-cinci licitații pentru vânzarea terenurilor pe care le avea în spatele PIC, însă din cauză că nu erau parcelate acele terenuri nu s-a prezentat nimeni la licitații. Pe tot parcursul a avut conturile blocate, dar dacă nu intrau bani în acele conturi, noi nu am avut ce să îi executăm. După ce a intrat în insolvență, nu am avut cum să mai executăm silit bunurile firmei“, au precizat ieri surse din cadrul Fiscului regional cu sediul la Craiova, fără a putea explica prin ce modalitate a ajuns firma Fotbal Club U Craiova să acumuleze datorii de 16 milioane de lei.

Mititelu, executat silit după transferul lui Costea

Singura sumă pe care Fiscul doljean a încasat-o de la firma controlată de Mititelu a fost în urmă cu câțiva ani, după ce Fotbal Club U Craiova SA a perfectat
transferul jucătorului Mihai Costea la fosta echipă Steaua București. A fost prima dată când ANAF a introdus ceea ce au numit atunci „sechestru pe un jucător“, în sensul că drepturile plătite de clubul Steaua pentru transferul lui Costea au fost executate silit de Fisc și instituția a încasat 1,650 milioane de lei. Acel „sechestru“ a fost posibil tocmai pentru că lichidatorul judiciar al Fotbal Club ceruse și obținuse în instanță ridicarea restricțiilor, ca să poată să valorifice din activele clubului aflat în insolvență. Ridicându-se restricțiile pentru active, acțiunea a putut face posibil ca și Fiscul să continue executarea silită, de data aceasta pe drepturile din trasferul unui jucător.
În prezent, datoriile totale au urcat la 78 de milioane de lei, potrivit listelor de datornici către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat publicate de ANAF, în condițiile în care firma fusese în insolvență, apoi a intrat în faliment. Ce s-a întâmplat de au crescut debitele? În timp ce societatea lui Mititelu era în insolvență, Fiscul a efectuat un amplu control din care au rezultat sume în plus de plată de 61.589.525 de milioane de lei, reprezentând, în mare parte, impozite și contribuții neachitate la termen pentru fotbaliștii echipei Universitatea Craiova de atunci, coordonată de Adrian Mititelu. Cum de a stabilit Fiscul în urma unui control o sumă așa de mare la societatea Fotbal Club U Craiova SA ne-a explicat chiar Adrian Mititelu, contactat telefonic de GdS: „Pe vremea aceea jucătorii de fotbal aveau încadrarea ca persoane asimilate cu profesiile liberale. Așa au făcut toate cluburile din țară, nu doar noi. Apoi, înainte să intrăm în faliment, Fiscul a făcut un control și ne-a luat din 2002 încoace, spunând că trebuia să fi înregistrat jucătorii ca salariați, și au calculat din urmă contribuții și impozite și de aceea a ieșit suma aceasta așa de mare“. El a mai spus că a fost contestat în instanță procesul-verbal de control al celor de la Inspecția Fiscală. „Nu mai avem datorii de 61 de milioane. Lichidatorul a contestat în instanță și a câștigat anularea procesului-verbal de control al Fiscului. Deci nu mai avem datoriile acelea, ci au mai rămas doar vreo 16 milioane de lei, sub rezerva că sentința nu este definitivă, ci mai este faza de apel la Curtea de Apel Brașov“, a declarat Adrian Mititelu pentru GdS. Acesta a mai spus că își va plăti toate datoriile către stat în momentul în care va primi banii de la ANRP și că mai speră că va obține fonduri (despăgubiri) în urma procesului cu Federația Română de Fotbal, de la care solicită daune în instanță (pe civil) pentru dezafilierea Universității Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS