2.3 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContestaţie stranie la contractul pentru gunoaiele din Dolj

Contestaţie stranie la contractul pentru gunoaiele din Dolj

Cea mai importantă componentă a Master Planului de Deșeuri din Dolj se confruntă cu o situație stranie. O asociație cu sediul în județul Ilfov, înființată acum câteva luni, a contestat desemnarea firmei care va colecta și transporta gunoiul din întregul județ și a cerut anularea procedurii pe motiv că autoritatea care a organizat licitația a încălcat legea. Asociația susține că populația va avea de suferit, aduce printre argumente mai multe articole publicate în GdS și ține partea SC Salubritate Craiova SRL, firma primăriei, care s-a retras de bunăvoie de la licitație, deși asta înseamnă desființarea ei pe jumătate.

GdS vă prezintă astăzi o situație nemaiîntâlnită în istoria achizițiilor publice din Dolj. Licitația pentru desemnarea operatorului de colectare și transport al deșeurilor din Dolj, afacere de zeci de milioane de euro, a fost contestată nu de o firmă concurentă, ci de o asociație din localitatea Măgurele, județul Ilfov, înregistrată la Ministerul de Finanțe în martie anul acesta. De firmă concurentă nici nu putea fi vorba, deoarece la licitație s-a înscris o singură asociere de firme, așa cum GdS a anunțat mai demult: Iridex Grup Salubrizare – Servicii Salubritate București – Iridex Group Import – Export cu susținător Iridex Grup Construcții. Cum nu putea să concureze de una singură și să iasă pe locul doi, asociația a fost desemnată câștigătoare a licitației și a obținut un contract de circa 60 de milioane de euro pe următorii opt ani, bani în schimbul cărora trebuie să colecteze și să transporte deșeurile din tot județul Dolj, inclusiv Craiova, și să opereze stația de sortare de la Goicea. Contractul nu a fost încă semnat, deoarece tarifele trebuie mai întâi aprobate de fiecare consiliu local, adică este nevoie de 111 hotărâri de consiliu. Cu alte cuvinte, procedura este pe finalizare. Când toată lumea credea că singura luptă de purtat este cu birocrația, o asociație din Ilfov agită spiritele și acuză autoritățile care au organizat licitația (Asociația de Dezvoltare Eco Dolj, formată din consiliile locale din județ) că au încălcat legea. Asociația pentru Monitorizare Protecție Mediu și Ecologie A.M.P.M.E. plânge și pe umărul Salubrității din Craiova, spunând că ea avea experiența necesară pentru a se ocupa de colectarea deșeurilor din Dolj, deși Salubritatea a decis să nu participe la licitația organizată de Eco Dolj. Consecința unei astfel de decizii era clară: cel puțin înjumătățirea veniturilor, concedieri de oameni și, foarte probabil, desființarea ei pe viitor.
A.M.P.M.E. a depus plângere la Eco Dolj, apoi, nemulțumită, a cerut Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor anularea licitației, o procedură atipică, deoarece AMPME nu avusese nici o legătură cu această procedură. „Continuarea procedurii ar determina o restrângere artificială a concurenței și ar duce la prejudicierea bugetelor celor 111 unități administrativ – teritoriale membre ale Eco Dolj. Faptul că autoritatea a introdus în documentația de atribuire anumite cerințe cu scopul clar de a limita accesul unor operatori economici locali fac dovada suficientă a pagubei iminente pe care ar resimți-o într-un final toți cetățenii din cauza creării unui monopol asupra serviciilor de salubritate din zonă“, a susținut AMPME. Printre problemele semnalate se regăsește „lipsa a trei oferte eligibile pentru finalizarea procedurii și atribuirea contractului de delegare conform prevederilor legale“. „Autoritatea contractantă avea dreptul de a finaliza licitația și de a atribui contractul doar în cazul în care la procedura de licitație deschisă au fost depuse cel puțin trei oferte și cel puțin trei ofertanți care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Dacă nu, autoritatea era obligată să anuleze procedura și să organizeze o nouă licitație în maximum 60 de zile. Or la procedură a participat un singur ofertant“, mai spune Asociația care susține apoi că Eco Dolj a impus cerințe minime de participare care nu erau relevante pentru procedură și care au restrâns concurența. „Se menționează experiența similară în prestarea de servicii similare prin contracte în valoare de minimum 43.500.000 de lei. Valoarea este una foarte mare în raport cu valoarea medie în România a serviciilor de colectare și transport deșeuri, servicii care reprezintă de fapt obiectul principal al contractului de delegare de gestiune. Este evident că prin specificarea acestei cerințe s-a restrâns accesul la această procedură al unor operatori economici mai mici și a fost favorizat singurul ofertant. De fapt, participarea unicului ofertant a fost posibilă strict prin faptul că la obiectul contractului s-au inclus serviciile aferente operării stației de sortare și transfer Goicea și, astfel, unicul ofertant a putut îndeplini condiția privind experiența similară prin asocierea cu un important jucător în zona de operare a depozitelor ecologice și a stațiilor de sortare, deși această activitate nu este decât o activitate secundară în cadrul contractului. Singurul ofertant nu are o experiență relevantă pe piața serviciilor de colectare și transport deșeuri“, se arată în contestația AMPME.

Avocatul Salubrității

Asociația consideră că ECO Dolj ar fi trebuit să împartă contractul pe loturi, iar prin aceasta s-ar fi făcut loc pe piață și SC Salubritate Craiova SRL, firmă deținută de Primăria Craiova, care va avea mari probleme financiare în momentul în care contractul cu Iridex va intra în vigoare. „În contextul în care în zona județului Dolj operează și o societate comercială locală, respectiv Salubritate Craiova, nu înțelegem de ce nu s-a luat în considerare crearea unor condiții de participare concurențiale prin care să se permită accesul la procedură tuturor operatorilor interesați și să se eficientizeze cheltuirea banului public. Salubritate Craiova este o societate cu peste 300 de angajați și din informațiile postate pe site-ul său rezultă că ar fi putut realiza cu succes o parte din activitățile ce fac obiectul procedurii. (…) denotă ori un total dezinteres față de modul în care este cheltuit banul public, ori un interes în a împiedica un important jucător de pe raza județului Dolj, respectiv Salubritate Craiova, în a participa la această procedură. Comparând experiența similară în colectarea și transportul deșeurilor între operatorii locali din Dolj și membrii asocierii unicului ofertant se poate ușor constata că Salubritate are o experiență de peste zece ani în colectarea deșeurilor la o populație de 350.000 de locuitori, în schimb unicul ofertant are o experiență în colectare pentru o populație de circa 30.000 de locuitori. În consecință este evident că doar pentru a se bloca accesul altor operatori de pe piață s-a introdus posibilitatea ca experiența similară să poată fi dovedită prin prestarea de servicii de operare a stațiilor de sortare, activitate specifică societăților care operează depozite ecologice sau stații de sortare și nu societăților care au ca obiect principal de activitate colectarea și transportul deșeurilor“, încheie AMPME, care aduce ca argumente și articole publicate în GdS despre Master Planul de Deșeuri. CNSC a respins contestația, nu pentru că cele scrise în ea sunt false, ci pentru că a considerat că Asociația nu are calitatea de persoană vătămată. AMPME se poate adresa instanței. Conducerea Eco Dolj a respins categoric toate acuzațiile.

Din ciclul „Noi nu vorbim“

GdS a încercat să afle de ce o asociație din Ilfov se implică într-un contract de 60 de milioane de euro și de ce ține partea Salubrității din Craiova, atât timp cât firma primăriei nu a dorit să se ajute singură. Contactați de jurnaliști, doi dintre cei care figurează ca membri ai asociației au fost recalcitranți și au refuzat să vorbească. În registrul ONG-urilor, Mirela Norica Turiac figurează ca președinte. Am găsit o avocată cu acest nume în București. „Nu sunt obligată să vă răspund“, a spus ea. Gabriela Dumitrache este alt membru al AMPME. Am găsit un notar cu acest nume în localitatea Movilița, județul Ialomița. „Nu știu cine sunteți, nu știu cu cine vorbesc. La revedere“, a încheiat ea orice discuție. Poate sunt, poate nu sunt membre ale AMPME și este o simplă coincidență, dar virulența refuzului ridică semne de întrebare. Pe de altă parte, AMPME a atacat într-un publireportaj publicat acum două luni, decizia Consiliului Local Craiova de a nu mări tarifele de depozitare la groapa de gunoi de la Mofleni, solicitate de Eco Sud.

Iridex curăță orășele și comune

Referitor la acuzațiile din contestație, situația stă în felul următor. Pe site-ul Iridex Grup Salubrizare sunt publicate localitățile unde firma are contracte de salubrizare. Cel mai mare dintre ele este Medgidia, acolo unde firma a câștigat un contract valabil patru ani. Pe listă mai figurează orașe precum Techirghiol, Murfatlar, Băneasa și mai multe comune din județul Constanța, și municipiul Oltenița și mai multe comune din județul Călărași. Împreună ele adună circa 100.000 de locuitori față de peste 600.000, câte sunt în Dolj. Iridex mai are un contract de salubrizare a căilor publice rutiere, a platformelor de circulație de la Administrația Porturilor în Constanța, Midia și Mangalia, un contract de curățare a parcărilor de pe autostrada spre Constanța și a pregătit plajele de la Marea Neagră în sezonul estival trecut.
Potrivit anunțului de participare la licitația din Dolj, cifra medie de afaceri globală pe ultimii trei ani, inclusiv a asocierii de firme, trebuia să fie cel puțin 85 de milioane de lei.  Pe 2017, bugetul estimat al Salubrității este de 46,5 milioane de lei, din care colectarea și transportul deșeurilor reprezintă aproape 30 de milioane de lei, adică 65%, bani care vor intra pe viitor în contul Iridex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS