-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj55.000 de oameni cer reînființarea Spitalului din Bălcești

55.000 de oameni cer reînființarea Spitalului din Bălcești

Situaţie disperată pentru oamenii care locuiesc în orașul Bălcești și cele 14 localități din jur. Spitalul din Bălceşti a fost închis în 2011, în perioada în care Ministerul Sănătăţii a fost condus de Cseke Attila. Unitatea spitalicească deservea zeci de mii de locuitori din sudul judeţului Vâlcea. În prezent, bolnavii sunt nevoiţi să se deplaseze la spitalele din zonă, care sunt la o distanță de cel puțin 50 de kilometri. Culmea este că înainte să fie închis, spitalul a fost renovat și dotat cu aparatură.

O măsură politică luată în urmă cu șase ani pune în pericol viața oamenilor din 15 localități din județul Vâlcea.
Înainte să fie închis, Spitalul din Bălcești era șansa la servicii medicale de urgență, aproape de casă pentru zeci de mii de oameni. În 2011, guvernul a publicat lista a 67 de spitale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni. Unitatea medicală din Bălcești a fost trecută pe lista neagră și în acest fel a ajuns să fie transformat în cămin de bătrâni. „În 2011 s-a făcut o mare nedreptate prin desființarea acestui spital. După desființarea spitalului s-a înființat un cămin de bătrâni pe un program de interes național finanțat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Programul a durat însă doar până în 30 octombrie 2015. Bătrânii au fost aduși în cămin din toată țara. Din Bălcești au fost opt, ultima dată au rămas doar patru. După ce programul s-a încheiat, povara cu plata serviciilor a rămas doar pe umerii bugetului local. La începutul lui 2011 în cămin erau 65 de bătrâni“, explică Constantin Aleca, primarul orașului Bălcești.

Cele două salvări arondate zonei sunt depășite de situație

Având în vedere datoriile acumulate s-a propus externarea bătrânilor către diferite centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) din județul Vâlcea. „Nu am mai putut susține financiar acest cămin. Angajații nu și-au luat salariile din luna februarie a acestui an. Am încercat tot felul de variante, am cerut și ajutorul Consililul Județean, am încercat să facem parteneriate cu consiliile locale din localitățile din care proveneau bătrânii, dar nu au vrut să contribuie. Am cerut ajutor și de la Ministerul Muncii, dar nu am primit“, susține primarul.
Oamenii cer acum reînființarea Spitalului din Bălcești. Cele două ambulanțe arondate zonei nu mai reușesc să facă față numărului mare de urgenţe. Singura şansă a celor care suferă un accident şi au nevoie urgentă de îngrijiri medicale sunt Spitalele din Drăgășani sau Craiova, situate la 50 de kilometri distanță. La începutul acestei luni, o bătrână care a murit în plină stradă a fost lăsată să zacă pe asfalt ore în şir. Localnicii spun că au chemat ambulanţa, însă medicii au plecat de la faţa locului fără să ridice din drum trupul neînsufleţit. „Avem serviciu de ambulanță cu două mașini care au arondate cele 15 localități. Oamenii se duc la Spitalul din Craiova sau la Spitalul din Drăgășani la o distanță de peste 50 de kilometri sau la Spitalul din Vâlcea, unde distanța este de peste 100 km. Săptămânile trecute o femeie a murit în stradă. Poate ar fi trăit dacă aveam spital aici. Acum dacă cineva se simte rău ar putea o rudă sau un vecin să îl pună în mașină și să îl aducă la spital, dar să îl ducă în Vâlcea sau Craiova e foarte greu“, spune edilul.

Înainte să fie închis, spitalul a beneficiat de investiții

Cel mai greu este pentru bătrânii din zonă. Mulți dintre ei stau acasă până nu mai pot sau pleacă la spitalele din regiune, dar rămân pe drumuri la întoarcere atunci când salvarea nu mai asigură transportul. „Zilnic sunt bătrâni care se duc cu salvarea la spitalele din jur și nu au cu ce să se mai întoarcă. Chiar recent am întâlnit pe drum doi bătrâni care se întorceau de la Spitalul din Drăgășani. Unul avusese tensiunea mare, celălalt o colică biliară. Le-au stabilit funcțiile vitale și i-au trimis acasă. Salvarea a plecat la alte cazuri, iar ei au rămas pe drum. Nu aveau nici bani de drum“, povestește Constantin Aleca.
Spitalul din Bălceşti a funcţionat din anul 1890 până în 2011, iar sute de vieţi au fost salvate aici în peste un secol de existenţă a unităţii sanitare. Înainte să fie închis, la Spitalul din Bălceşti se investiseră 500.000 de lei, iar clădirea arată bine. Mai mult, are şi aparatură care a rămas nefolosită şi în stare bună. „În 2011, înainte de închidere s-a acoperit pavilionul clădirii spitalului cu lindab, s-au pus geamuri și uși de termopane, instalație electrică, s-au renovat băile. Din fonduri europene a fost luată aparatură medicală în valoare de aproape 500.000 de lei. Aparatura este aproape nouă. Spitalul avea mai multe secții: Medicină Internă, Ginecologie, Pediatrie și Camera de Primiri Urgențe. Aveam medici specialiști. Cred că medici reușim să aducem dacă redeschidem spitalul pentru că pot veni din Craiova. Distanța nu este foarte mare. Sunt medici rezidenți care caută posturi și, fiind aproape de centrul universitar, sunt interesați să vină și aici“, completează primarul.

„Visul nostru este să reînființăm spitalul“

Acum, primarul doreşte cu tot dinadinsul reînfiinţarea spitalului care a funcţionat aici până în 2011 şi a început deja demersurile necesare la Consiliul Judeţean şi la Ministerul Sănătăţii. În plus, a strâns şi semnături de la primarii celor 14 localităţi pe care le deservea cândva spitalul. „Visul nostru este să reînființăm spitalul. Unitatea se află sub conducerea Consiliului Județean Vâlcea și am făcut adresă către această instituție, continuăm toate solicitările pentru că este mare nevoie de redeschidem spitalul“, conchide Constantin Aleca, primarul orașului Bălcești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS