3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Craiova Culturală“ se ascunde hoțește

„Craiova Culturală“ se ascunde hoțește

„Craiova Culturală“ a făcut mult zgomot, a cheltuit 1.000.000 de euro și a dispărut, dar nu fără urmă (Foto: arhiva GdS)

GdS a câștigat definitiv procesul cu Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“, pentru accesul la contractele prin care acest ONG a cheltuit circa 1.000.000 de euro din bugetul orașului în perioada 2013-2015. Asociația a refuzat până acum să prezinte opiniei publice aceste documente. Notificarea jurnaliștilor, trimisă prin curier poștal, a fost returnată, pe motiv că asociația înființată de autorități nu mai are sediul în clădirea principală a Primăriei Craiova și nici nu i se cunoaște noua adresă. După declanșarea investigației DNA, conducerea asociației a dat bir cu fugiții. Întrebată dacă deține documentele justificative pentru sumele cheltuite din banii publici, Primăria Craiova ridică din umeri.

În perioada 2013-2015, Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“(ACCEC) a primit de la bugetul local fonduri de peste 1.000.000 de euro, bani pe care i-a cheltuit netransparent și discreționar. ONG-ul care a gestionat participarea Craiovei în competiția pentru desemnarea drept capitală europeană a culturii a refuzat sistematic solicitările făcute de jurnaliștii GdS în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. În repetate rânduri, ziariștii au cerut asociației să pună la dispoziția publicului documentele justificative pentru aceste cheltuieli. Între timp, organele statului au luat la puricat actele asociației, descoperind nereguli în contabilitate. Pe de altă parte, procurorii DNA au deschis o investigație penală, pentru a vedea dacă fondurile publice au fost alocate acestui ONG prin abuz în serviciu. Dosarul preluat de DNA – Structura Centrală se află acum în faza urmăririi penale in rem (față de cauză).
La rândul ei, GdS a arătat deja că în cazul ACCEC au fost încălcate legi importante, cum ar fi Legea finanțelor publice locale și Legea achizițiilor publice. Totuși, lista completă a cheltuielilor și contractele încheiate de această asociație conectată la sacul cu bani al bugetului local au rămas până acum un mister pentru opinia publică. În urmă cu mai bine de un an, GdS a început demersurile pentru desecretizarea arhivei ACCEC.
În data de 25 august 2016, jurnaliștii au depus o solicitare în baza legii accesului la informații pentru obținerea documentelor din arhivă. Deoarece asociația nu a răspuns solicitării, GdS a inițiat o acțiune în justiție, câștigând definitiv procesul. Hotărârea de fond a instanței (18 ianuarie 2017) a rămas definitivă la recurs (22 iunie 2017). Judecătorii au hotărât că Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ „este obligată să ofere informațiile de interes public referitoare la modalitatea în care au fost cheltuite fondurile obținute ca finanțare din bugetul local al municipiului Craiova“.

Primăria nu știe unde a dispărut ACCEC

GdS a așteptat o perioadă rezonabilă ca asociația să se conformeze voluntar deciziei instanței și să transmită informațiile solicitate. Cum acest lucru nu s-a întâmplat în termenul legal (30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii), GdS a trimis o notificare prin care cerea ca informațiile să fie transmise în maximum cinci zile de la primirea solicitării. Notificarea, transmisă prin curier poștal ca recomandată cu confirmare de primire, a fost însă returnată de la adresa oficială a ACCEC (str. A.I. Cuza nr. 7 – sediul Primăriei Craiova). Motivul este acela că destinatarul este „mutat de la adresă, fără să fi comunicat noua adresă“. Pare un joc de-a șoarecele și pisica, dacă nu ar ascunde un aspect penal, anume refuzul de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.
În legătură cu sediul ACCEC, trebuie făcute câteva precizări importante. În 2013, când a fost înființată această asociație, sediul a fost desemnat ca fiind în clădirea principală a Primăriei Craiova (str. A.I. Cuza nr.7), printr-un contract de comodat (11 iulie 2013), fără a indica o cameră anume. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire. Așadar, contractul pentru sediu a expirat din 2016, dar cum actul constitutiv nu a mai fost modificat din 2015, oficial nu este precizată nici o nouă adresă. Potrivit legii (OG nr. 26/2000), schimbarea sediului asociației poate fi decisă de Adunarea Generală (AG) sau de Consiliul Director (CD) al unei asociații, „dacă această atribuție este prevăzută expres în statut“ (art. 21, alin 3). În cazul nostru, nefiind o prevedere expresă, schimbarea sediului este decisă de AG, care hotărăște astfel și modificarea actului constitutiv (art. 21, alin 2, lit f). După cum am arătat însă mai sus, ultima ședință a AG menționată la judecătorie datează din 28 august 2015, atunci când au fost numiți în funcții Lucian Dindirică (manager Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“) – președinte și Vlad Drăgulescu (manager Filarmonica „Oltenia“) – vicepreședinte. Din Consiliul Director mai făceau parte Lia Olguța Vasilescu – primarul Craiovei, Antoniu Zamfir (manager „Opera Română“ Craiova) și Adriana Teodorescu (manager Teatrul pentru Copii „Colibri“). Așadar, sediul oficial al ACCEC (opozabil terților) este cel prevăzut în ultima modificare a actului constitutiv (28 august 2015), respectiv pe str. A.I. Cuza nr. 7, în clădirea principală a Primăriei Craiova. În condițiile date, rămâne un mister unde este păstrată arhiva asociației, cu documentele justificative privind cheltuielile bugetare de peste 1.000.000 de euro din perioada 2013-2015.

Reprezentanții ACCEC riscă plângeri penale

În acest moment, neclar este și cine asigură de facto conducerea ACCEC. Potrivit ultimelor înregistrări de la judecătorie, Lucian Dindirică a fost numit președinte pentru perioada 28 august 2015 – 28 august 2016, dar el și-ar fi dat demisia înainte de expirarea mandatului, pentru că a câștigat un mandat de consilier local la alegerile din 5 iunie 2016. În locul său, ar fi fost ales Vlad Drăgulescu, actualul director artistic de la Teatrul Național „Marin Sorescu“. Informațiile privind aceste modificări provin însă din declarațiile celor implicați, ele nu sunt confirmate prin acte înregistrate la judecătorie.
Recent, Vlad Drăgulescu a fost înștiințat telefonic de jurnaliștii GdS că urmează să primească notificarea cu obligația statuată de judecători de a furniza informațiile privind cheltuielile ACCEC. El susține că nu mai este președinte al asociației, deoarece inclusiv noul mandat (cel neînregistrat la judecătorie) „a expirat“, iar arhiva trebuie căutată. „Foștii“ membri în conducerea ACCEC sunt și acum persoane publice, în funcții și demnități publice. Întrebați despre documentele asociației, ei ridică din umeri.
Pe de altă parte, documentele ar trebui să se găsească și în arhiva Primăriei Craiova. Ca gestionar al banilor publici și membru ACCEC, primăria are dreptul, dar și obligația legală să obțină aceste documente. În acest sens, GdS a solicitat primăriei să precizeze dacă deține acte justificative pentru cheltuielile bugetare ale ACCEC din perioada 2013-2015.
Întrebarea noastră era una simplă, care presupunea un răspuns de tipul „da“ sau „nu“. Cu toate acestea, răspunsul a venit după mai mult de zece zile. „Organizarea evidenței financiar contabile și răspunderea pentru cheltuirea sumelor primite din resursele obținute de la bugetul local a fost realizată de către Asociația «Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021»“, se spune în acesta. Vi se pare un răspuns tranșant și cinstit?
În condițiile enunțate mai sus, GdS urmează să pună în executare hotărârea definitivă a instanței. Evident, urmează și plângerile penale pe numele celor care refuză să respecte hotărârea judecătorească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS