1.2 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDumitru Stroe, director adjunct APIA Dolj: „Majoritatea fermierilor, afectați de controalele prin teledetecție“

Dumitru Stroe, director adjunct APIA Dolj: „Majoritatea fermierilor, afectați de controalele prin teledetecție“

Dumitru Stroe, directorul executiv adjunct al APIA Dolj

Peste jumătate dintre fermierii doljeni au fost autorizaţi la plată, ceea ce înseamnă că au primit sau urmează să îşi primească subvențiile. În total, peste 38.000 de agricultori aşteaptă să intre în posesia ajutoarelor financiare acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Mulţi dintre ei riscă însă să îşi ia subvenţiile diminuate sau chiar să le piardă. Care sunt motivele care duc la această situaţie şi cum poate fi evitată aflaţi din interviul pe care ni l-a acordat Dumitru Stroe, directorul executiv adjunct al APIA Dolj.

GdS: Domnule Stroe, Agenția de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj se află acum în plină campanie de autorizare la plată a fermierilor. Cum decurge această acţiune şi care sunt fermierii ce primesc subvențiile în această perioadă?
Dumitru Stroe: Suntem în plină campanie de autorizare plăţi, campanie care se derulează după finalizarea controalelor pe teren. În ceea ce privește teledetecţia, aceasta se va finaliza după 15 ianuarie 2018. Autorizarea a început cu un eșantion de fermieri cu exploatații al căror cuantum a fost de până în 1.250 de euro și pot să spun că stăm bine la acest capitol, avem peste 20.000 de fermieri cărora li se face plata, aici incluzând și exploatațiile de peste 50 de hectare, care au intrat la plată de pe 21 decembrie. În Centrul Județean APIA Dolj au intrat deja la plată 148 de exploatații care au peste 50 de hectare şi cărora în următoarele zile ar trebui să le intre banii în cont. Reamintim că avansurile din subvenții au început să fie acordate din 16 octombrie și s-au finalizat pe 1 decembrie. Din 4 decembrie a început autorizarea finală la plată. Avansul s-a dat numai fermierilor care nu au fost în eșantionul de control. Acum, la plata finală vor intra și cei care au fost la controlul clasic pe teren întrucât toate rapoartele de control au fost verificate și introduse în sistem.
GdS: Vorbind despre controale, știm că am fost județul cu cei mai mulți fermieri verificaţi. Care a fost motivul?
D.S.: Am avut, într-adevăr, un eșantion foarte mare de control din cauza faptului că digitizarea, adică alocarea parcelelor în blocul fizic, se face eronat de către fermieri și atunci bineînțeles că acea zonă va fi selectată pentru a intra la control. Eșantionul clasic de control pe teren a fost de 567 de ferme, la care s-a adăugat un eșantion suplimentar de 468 de ferme, însumând în total 1.035 de ferme, cu 34.076 de parcele. A fost un număr record! Nici un județ nu a înregistrat un astfel de număr de parcele verificate. Finalizarea controlului s-a făcut cu mari eforturi, iar fără ajutorul altor centre județene care ne-au trimis echipe nu am fi reușit. În prezent, rapoartele de control au fost întocmite și introduse în baza de date, așa încât vor începe să fie autorizați la plată și acești fermieri.
GdS: Spuneați că a fost un număr record de fermieri controlați și că digitizarea parcelelor este problema comună tuturor. Cum s-ar putea evita acest lucru?
D.S.: Această digitizare s-ar face mult mai ușor dacă ar fi cadastrate terenurile, dar la noi în țară, mai ales în zona noastră, nu există cadastrare. Am înțeles că sunt câteva comune care și-au făcut cadastru, în baza unui program național, dar pe județ nu s-a finalizat și îi este foarte greu fermierului să își identifice parcela exact acolo unde o are și dimensiunile ei să fie aceleași atât pe teren, cât și în aplicația IPA on-line. Poate că omul este de bună-credință și își lucrează terenul, dar dacă și-a identificat parcela pe o pârloagă va fi exclus automat de la plată.
GdS: Ce trebuie să facă oamenii să nu mai ajungă în această situație?
D.S.: Trebuie să meargă în teren și să facă măsurătorile corespunzătoare. Noi îi ajutăm, le spunem cum să procedeze, dar mulți dintre ei nu au un interes major în ceea ce privește această identificare și din acest motiv li se poate diminua sau chiar anula suma de plată. Avem și situații în care există parcela în planul cadastral, dar pe teren lucrează altcumva și apar tot felul de probleme. Acestea se întâlnesc de obicei la fermierii mici. Fermierii mari au început să apeleze la oameni specializaţi, să aibă GPS-uri și diverse dispozitive de măsură.
GdS: În urma acestor controale, au fost mulți fermieri care au pierdut subvențiile?
D.S.: Acest lucru îl vom ști numai după ce se termină controlul administrativ și se emite decizia de plată. Oricum, majoritatea sunt afectați de controalele pe teren şi prin teledetecție. Nu pot să vă spun un procent pentru că încă nu sunt finalizate controalele administrative. (…) Până acum, în cazul celor care nu s-au identificat bine mergea controlul pe teren și se mai putea repara ceva. Începând de anul acesta nu s-a mai mers pe teren și se face o nouă reinterpretare. Noi suntem acum în faza în care așteptăm această reinterpretare, iar promisiunea este că va fi după 15 ianuarie.
GdS: Ce ar însemna această reinterpretare pentru fermieri?
D.S.: Să se mai repare ceva din ceea ce au greșit.
GdS: Au fost fermieri care au sunat la redacție şi au spus că au fost la control, au ieșit bine, dar nu au primit banii. Când își primesc aceşti oameni subvențiile?
D.S.: Inițial, au primit subvenții fermierii care au avut exploatații al căror cuantum era de până în 1.250 de euro. Din 21 decembrie s-au dat și pentru restul, deci ar trebui să își primească banii. Până în prezent, 20.000 de fermieri, adică 52,5%, au decizie de plată, deci automat trebuie să primească subvențiile. Cei care au luat avansul ar trebui să intre primii la autorizarea la plată, în funcţie de cum introduce APIA Central pragul de autorizare. Mai întâi au fost fermierii care trebuia să încaseze până în 1.250 de euro. Cei care au până în 250 de hectare primesc banii acum. Autorizarea la plată se va finaliza pe 30 iunie 2018. În total, avem 38.118 fermieri care trebuie să primească subvenţii.
GdS: Mai mulți sau mai puțini decât anii trecuți?
D.S.: Sunt mai puțini, dar suprafața e mai mare decât anul trecut. Asta înseamnă că au început să se comaseze terenurile, ceea ce e foarte bine.
GdS: Care sunt cuantumurile schemelor pentru care se face autorizarea la plată?
D.S.: S-a făcut autorizarea la plată pentru SAPS, care este de 97,24 euro la hectar. Pentru plata redistributivă s-au dat 48,32 euro pe hectar, pentru suprafeţele cuprinse între 5 şi 30 de hectare, şi 5 euro pe hectar pentru suprafeţele cuprinse între 1 şi 5 ha. Plata pentru tinerii fermieri este de 24,31 euro/ha, iar pentru înverzire 57,17 euro.
GdS: În ceea ce privește zootehnia, când vor veni subvenţiile în acest sector?
D.S.: Încă nu au început să se acorde subvențiile pentru zootehnie. Se lucrează și se vor face și acolo autorizările la plată.
GdS: Ce plăţi se mai fac în această perioadă?
D.S.: Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2017 se plăteşte începând din 21 decembrie. Se fac plăţi în sectorul vegetal, în sectorul zootehnic și îmbunătățiri funciare. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină este de 1,4185 lei pe litru.
GdS: Câți fermieri ar trebui să primească acești bani?
D.S.: În jur de 2.500. În sectorul vegetal se vor face plăţi de peste 20 de milioane de lei, pentru sectorul zootehnic se vor face plăţi de peste 460.000 de lei, iar pentru îmbunătățiri funciare, de 300.000 de lei. În total, peste 21,5 milioane de lei. S-au mai primit cereri pentru măsura bunăstare porcine, respectiv cinci solicitări, și tot atâtea pentru bunăstare păsări. Pentru sprijinul pentru prima împădurire avem două cereri finalizate, din şase depuse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS