Investitorii de pe platforma industrială de la Rostramo, din Târgu Jiu, sunt nemulţumiţi de lipsa utilităţilor. Doi din cei cinci investitori şi-au tras singuri utilităţile la halele de producţie. La fosta fabrică de mobilă există alimentare cu energie electrică, însă instalaţiile sunt vechi. Problema este că firmele CEZ și Distrigaz nu introduc rețele decât pe terenuri de utilitate publică ori primăria nu a reușit să preia terenul necesar pentru executarea reţelelor pentru investitori. Cristian Toader Pasti, consilier municipal PSD și consilier personal al președintelui Consiliului Județean, a recunoscut că sunt probleme, precizând că municipalitatea trebuia să preia în patrimoniu terenul din incinta Rostramo. „Vom încerca să rezolvăm. Lucrurile trebuie făcute în mod durabil. Primăria trebuie să preia terenul de acolo, să devină domeniu public, să putem construi utilităţi, căi de acces şi tot ce trebuie acolo pentru investitori“, a declarat Cristian Toader Pasti, consilier local.
Primăria caută altă soluţie
Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că municipalitatea a făcut o ofertă pentru preluarea drumurilor de incintă din platforma Rostramo, dar creditorii fostei fabrici de mobilă n-au vrut s-o accepte. Edilul susţine că se va găsi o soluție pentru ca investitorii să nu plece din Târgu Jiu. „Până în prezent, eu nu ştiu despre aceste probleme. Noi am făcut o ofertă în luna septembrie pentru a putea prelua acolo o suprafaţă de teren pentru a asigura utilităţile, însă propunerea noastră aprobată şi de Consiliul Local nu a fost acceptată de creditorii de la Rostramo. Din acest motiv, vom face în aşa fel încât să găsim o soluţie în 2018 pentru rezolvarea acestei probleme. Eu nu cred că investitorii vor să plece. Noi am făcut ce am promis. Ne-am dus cu o ofertă fermă prin care doream să preluăm spaţiile de parcare, aleile de acces din acel parc industrial. Din păcate nu ne-a fost acceptată acea ofertă şi căutăm altă soluţie“, a menţionat Marcel Romanescu.
Vicele nu crede că investitorii vor pleca
Viceprimarul din Târgu Jiu, Aurel Popescu, este sigur că niciunul dintre cei cinci investitori de la Rostramo nu va pleca. Spune că decizia finală a lichidatorului este ca fiecare dintre firme să-și achiziționeze cota de teren aferentă, iar apoi să fie transferată primăriei pentru asigurarea utilităților. „Lichidatorul a găsit o formulă foarte corectă. Fiecare investitor să achiziţionaze cota indiviză a terenului care poate fi transferat primăriei şi să poată să fie rezolvată problema utilităţilor într-un mod cât mai legal posibil în întreaga zonă. Deja unii dintre ei şi-au tras utilităţi cu forţe proprii. Este vorba de cei din partea din faţă, cât şi cei din partea din spate. Acum funcţionează cei doi fără probleme. Eu nu cred că sunt riscuri să plece vreun investitor. Au băgat deja bani şi au forţă de muncă angajată. Nu cred că cineva ar pleca pentru că nu a fost transferat dreptul de proprietate. Sunt cinci firme. Unele funcţionează, altele continuă modernizarea halelor. Ei se dezvoltă. Societatea de cabluri funcţionează. Se va deschide o altă firmă în prima parte a anului. Fiecare ştie ce are de făcut“, a mai spus Aurel Popescu, viceprimarul din Târgu Jiu.