-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMedic de familie, acuzat că este agresiv cu pacienţii

Medic de familie, acuzat că este agresiv cu pacienţii

În comuna doljeană Şimnicu de Sus este mare scandal din cauza medicului de familie Mariana Trancă, despre care oamenii şi autorităţile locale spun că nu ar mai trebui să aibă drept de liberă practică. Medicul a fost dus de poliţie de două ori la Clinica de Psihiatrie din Craiova și i s-a deschis dosar penal din cauza comportamentului violent faţă de pacienţi şi faţă de asistentă. Cu toate acestea, Colegiul Medicilor Dolj nu a luat nici o măsură şi nici măcar nu a deschis o anchetă în acest caz. Între timp, medicul pune diagnostice și eliberează rețete.

Medicul de familie Mariana Trancă are în grijă peste 1.000 de persoane din comuna Şimnicu de Sus, pe care le primeşte la dispensarul din satul Leşile. Însă, oamenii din comună, asistenta doctoriţei, femeia de serviciu a dispensarului şi primarul spun că Mariana Trancă are un comportament agresiv şi că a fost internată de câteva ori la psihiatrie. Medicul a avut numeroase conflicte atât cu pacienţii, cât şi cu asistentele şi cu femeia de serviciu, alături de care lucrează în fiecare zi. „Ne face beţive, vagaboande şi cum îi vine la gură. Şi cu pacienţii tot aşa face, îi jigneşte. A vrut să îi facă două vaccinuri unui copil… Ştiu că a luat-o salvarea cu poliţia de aici de mai multe ori, au dus-o la Psihiatrie. Au mai plecat din pacienţi, dar încă are foarte mulţi şi ea eliberează reţete fiind în starea asta. Cu noi, cu personalul, se comportă foarte urât“, a declarat Mariana Mitra, femeia de serviciu a dispensarului din localitatea Leşile, comuna Şimnicu de Sus.
Oamenii sunt revoltaţi de faptul că Mariana Trancă încă mai profesează. „Am fost cu mama mea la dispensar să îi facem un vaccin surorii mele mai mici. După ce i-a făcut primul vaccin a vrut să îi mai facă încă unul. Mama nu a fost de acord şi a sunat la poliţie. Apoi Mariana Trancă a început să o lovească pe asistentă, i-a dat cu pumnii în spate, a jignit-o şi a dat-o afară din dispensar. A venit poliţia, ne-a luat declaraţie şi am reuşit să o luăm pe sora mea de acolo. De atunci ne-am mutat la alt medic pentru că ne dădea şi reţete greşite“, a spus o tânără din comună.
„Când mergem la ea la consultaţie nu prea înţelegem ce ne spune. Am zis că sunt bătrân, poate nu înţeleg eu, dar l-am luat pe un nepot
de-al meu şi a zis că ea vorbeşte aiurea, că nu se înţelege nimic. În plus, vă spun sincer, mi-a dat o reţetă şi am fost cu ea la trei farmacii. Nimeni nu a reuşit să înţeleagă ce scrie pe reţeta respectivă. Ar trebui să se facă ceva pentru că nu se poate să mai rămână medic“, a mai spus un bărbat din comună.

Primăria face demersuri pentru schimbarea medicului

Reprezentanţii Primăriei Şimnicu de Sus cunosc situaţia dificilă cu care se confruntă pacienţii Marianei Trancă şi au început să facă demersuri pentru ca aceasta să fie înlocuită, însă, aceştia se plâng că lucrurile se mişcă foarte greu. „Sunt probleme de mult timp. Doamna doctor Trancă Mariana a avut un comportament deviant pe 26 iulie 2017, în legătură cu desfăşurarea atribuţiilor de serviciu, legate de efectuarea unui vaccin la o minoră de un an şi o lună. Trancă Mariana a fost împiedicată de asistenta Ileana Grăunţeanu să administreze vaccinul ROR, întrucât acesta fusese administrat anterior. Mama minorei a refuzat efectuarea vaccinurilor şi a încercat să părăsească incinta cabinetului, moment în care doamna doctor a devenit agresivă atât verbal, cât şi fizic faţă de asistenta sa, cât şi faţă de mama minorei. La faţa locului am mers eu împreună cu organele de poliție, care au solicitat intervenţia ambulanţei prin 112, din cauza comportamentului agresiv al doamnei doctor. Aceasta a fost transportată la Spitalul de Neuropsihiatrie Clinica 1 Craiova, unde a rămas internată pentru câteva zile. Poliţia a întocmit un dosar penal sub aspectul infracţiunii de purtare agresivă, în cauză fiind dispusă efectuarea unei expertize psihiatrice în luna septembrie, unde s-a stabilit că Trancă Mariana nu are discernământ, fiind diagnosticată cu o afecțiune psihică. Despre acest lucru au fost informate toate instituţiile statului. Menţionez faptul că am primit un răspuns vag de la Colegiul Medicilor Dolj. Tot în toamna acestui an, medicul Trancă Mariana nu a anunţat decesul mamei sale, cu care locuia într-un apartament din Craiova, ţinând cadavrul câteva zile în apartament. Ca şi primar al localităţii am fost informat de mai mulţi pacienţi despre comportamentul medicului, rugându-mă să fac toate demersurile către instituţiile abiliate ale statului să ia măsuri în acest caz. Nu vrem să ajungem la situaţia în care pacienţilor să le fie făcut vreun rău“, a declarat Marius Cosmin Dumitru, primarul din Şimnicu de Sus. GdS a contactat reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, care au confirmat că Mariana Trancă are un contract încheiat cu instituţia. „Doamna doctor are în continuare contract cu CAS Dolj. Contractul cu CAS se menține în baza unui dosar pe care medicul îl depune la CAS și în această situaţie poate înceta numai dacă acesteia îi este retras dreptul de liberă practică de către Colegiul Medicilor Dolj“, au spus reprezentații CAS Dolj.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au confirmat faptul că pe numele Marianei Trancă a fost deschis dosar penal din cauza comportamentului agresiv. „Pe 26 iulie 2017, la Postul de Poliție Șimnicu de Sus a fost înregistrat un dosar penal în care s-au efectuat cercetări față de această persoană, sub aspectul comiterii infracțiunii de purtare abuzivă. Acest dosar penal a fost soluționat pe 4 octombrie 2017 cu propunere de clasare, întrucât din verificări a rezultat existența uneia dintre cauzele care înlătură răspunderea penală a persoanei respective. Pe 10 noiembrie 2017, polițiștii Postului de Poliție Șimnicu de Sus au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că aceeași persoană menționată în solicitarea dumneavoastră are un comportament agresiv, solicitându-se, totodată, prezența unei ambulanțe. Întrucât persoana în cauză a continuat cu manifestări agresive care puneau în pericol atât siguranța ei personală, cât și pe a celor din jur, la solicitarea cadrelor medicale de pe ambulanță polițiștii au acordat sprijin pentru transportarea acesteia la o unitate medicală de specialitate din Craiova“, au declarat reprezentanții IPJ Dolj.

Colegiul Medicilor, inert în aceast caz

Colegiul Medicilor Dolj, însă, nu a mişcat un deget pentru a rezolva situaţia cu care se confruntă oamenii din Şimnicu de Sus. Instituţia a confirmat, pentru GdS, că este la curent cu problemele de sănătate ale medicului Mariana Trancă, însă până acum nu a deschis nici o anchetă în acest caz. Mai mult decât atât, Colegiul Medicilor Dolj afirmă faptul că un medic care are probleme de sănătate de ordin psihic poate profesa fără probleme. De asemenea, instituţia a enumerat cazurile în care unui medic i se poate retrage dreptul de liberă practică. „Calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România încetează în următoarele cazuri: a) la cererea titularului, prin renunţarea scrisă la calitatea de membru; b) prin deces; c) în cazul întreruperii activităţii pe o durată mai mare de cinci ani; d) prin retragerea calităţii de membru, cu titlu de sancţiune disciplinară, pronunţată prin decizia comisiei de disciplină şi rămasă definitivă.
Retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România operează de drept pe durata stabilită de instanţele judecătoreşti prin hotărâre definitivă cu privire la interzicerea exercitării profesiei. Încetarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România se constată prin decizie a biroului consiliului colegiului teritorial. Decizia este executorie şi va fi înscrisă, în mod corespunzător, în Registrul unic al medicilor“, au precizat reprezentanţii Colegiului Medicilor Dolj.
Cu alte cuvinte, singura instituţie abilitată să se ocupe de cazul Marianei Trancă pare că nu a fost deloc interesată de rezolvarea situaţiei, chiar dacă a fost sesizată atât de poliţie, cât şi de Primăria Şimnicu de Sus.

„Voi aţi chemat presa, nesimţitelor!“

Am mers la dispensarul din satul Leşile, acolo unde medicul Mariana Trancă îşi desfăşoară activitatea. Aceasta a devenit nervoasă şi a jignit asistenta şi femeia de serviciu. „Nu mă interesează presa. Am o urgenţă, plec pe teren. N-am nevoie să dau nici un punct de vedere, n-aveţi ce căuta aici. Nu mai întrebaţi despre faptul că am vrut să fac două vaccinuri. Copilul este nevaccinat şi acum din cauza tâmpitului de personal care vorbeşte numai tâmpenii. Mai vreţi şi altceva?“, a spus Mariana Trancă. Întrebată dacă a fost luată de poliţie de la dispensar, Mariana Trancă a continuat în aceeaşi manieră. „Dar pe voi nu vă ia poliţia?“. Apoi s-a adresat asistentei şi femeii de serviciu: „Voi aţi chemat presa, nesimţitelor!“, le-a spus medicul. Discursul medicului cu privire la cele două a continuat într-un mod halucinant, în timp ce se plimba înainte şi înapoi. „O să le ia poliţia şi psihiatria. Spunea lumea în autobuz despre ele că sunt criminale. Poliţia mi-a spus că femeia de serviciu are dosar penal şi o aşteaptă 25 de ani“, a adăugat Mariana Trancă.
În comuna Şimnicu de Sus există alţi doi medici de familie. Este vorba despre Irina Bălu Firescu şi Magda Mateică. Mulţi pacienţi eu început să plece de la medicul Mariana Trancă, tocmai din cauza comportamentului acesteia. „În prezent noi avem 1.670 de pacienţi, adică cei mai mulţi din comună. S-au transferat destul de mulţi de la doamna Trancă şi s-au plâns de comportamentul dumneaei. Ei ne-au mai spus că le schimba tratamentul pe care îl aveau de la medicul specialist şi că îi înjura, le vorbea foarte urât. Mariana Trancă avea, la un moment dat, în jur de 1.400 de pacienţi, însă acum numărul lor a scăzut pentru că s-au transferat. La cel de-al treilea cabinet deocamdată sunt puţini oameni pentru că este un medic care a venit recent“, a declarat asistenta cabinetului medicului Irina Bălu Firescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS