1.7 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani mai mulți pentru gărzile din centrele de permanență

Bani mai mulți pentru gărzile din centrele de permanență

Centrul de permanență din Crâmpoia

Comunitățile în care nu funcționează spitale, iar stațiile de salvare sunt departe au primit o șansă nesperată prin înființarea centrelor de permanență. Visul frumos a început, însă, să se destrame încet-încet, sumele derizorii pe care le încasează medicii determinându-i pe aceștia să renunțe. Medicii care străbat zeci de kilometri pentru a ajunge în gardă spun că efortul este prea mare. Li se plătesc 12,8 lei/oră, plus alți 2 lei/oră pentru aparatul de urgență (medicamentele pe care sunt obligați să le aducă cu ei la intrarea în gardă).
Centrul de permanență din Crâmpoia, care era al șaselea din județul Olt, unul dintre cele mai dotate, cu o infrastructură de invidiat, s-a închis în urmă cu aproximativ un an, când medicii care au semnat la început pentru colaborarea în centru au plecat, în cele din urmă, unul câte unul. Creșterea, printr-un ordin al ministrului sănătății, publicat în 3 ianuarie 2018, a tarifului pe oră pentru orele petrecute în gardă va schimba lucrurile, este convins medicul coordonator Alexandru Florescu, cel care, de luni de zile, se luptă să convingă alți colegi să i se alăture.
Suma a crescut la 40 lei/oră, în timp ce banii pentru trusa de urgență au crescut, și aceștia, de la 2, la 4 lei. „Parcă-ți mai vine să te sacrifici, pentru că efectiv asta este, un sacrificiu, la asta se ajunsese. A fost foarte greu să-i conving pe colegi să mai vină, pentru că fiecare își face propriile calcule. Să ajungă aici, suntem la 45 de kilometri de Slatina, îi costă, iar acei bani pe care îi încasau reprezintă brutul, din ei se scad toate taxele. Nu mai dau un termen pentru redeschiderea centrului din Crâmpoia, dar pot să spun că ne apucăm de treabă“, a precizat dr. Florescu.

Garda în centru, mai ieftină decât în spital sau la ISU

Unele dintre centrele de permanență care funcționează în județul Olt există pentru că medicii Serviciului Județean de Ambulanță Olt au acceptat să li se alăture medicilor de familie. Nu banii au fost motivul, ci importanța ca aceste centre să reziste, spune dr. Alina Duminică, medic în cadrul SJA Olt, dar care efectuează și gărzi în Centrul de Permanență Osica de Sus. „Banii deveniseră o problemă. Dacă-ți faci un calcul ajungi la o concluzie deloc îmbucurătoare, pentru că într-o gardă mare mai și mănânci ceva, mai bei o apă, un suc, iar acele sume… Am acceptat tocmai pentru că știu cât este de important centrul. Chiar noi, cei de la Ambulanță, am direcționat acolo pacienți cu hemoragii grave și alte cazuri, situații pe care le-au rezolvat până când am ajuns noi“, a declarat dr. Duminică. Cei de la Ambulanță au și variante mai bănoase, oricare gardă, din spital sau de la ISU, fiind plătită mai bine.

Ce modificări aduce Ordinul nr. 1487/2017

După emiterea și publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1487/2017, medicii din centrele de permanență nu vor mai elibera adeverințe către medicul de familie al pacientului. Medicii rezidenți din anul III nu vor mai putea să efectueze gărzi. De asemenea, dacă nu se pot găsi șapte medici pentru înființarea unui centru de permanență, acesta poate funcționa și cu șase sau cu cinci, prevederea fiind valabilă și pentru cele în funcțiune. Altă prevedere nouă se referă la posibilitatea medicului de a se retrage din centrul de permanență și în alte situații decât cele restrictive prevăzute anterior.

40 lei/oră pentru medici, cel mult 22 lei/oră pentru asistenți

Creșterile de tarif sunt consistente, de la 12,8 lei/oră, cât încasa un medic (plus încă 50% dacă activitatea se desfășura într-un cabinet pus la dispoziție de medicul de familie titular de cabinet, asociat sau angajat, cu obligativitatea de a suporta cheltuielile cu întreținerea) ajungându-se la 40 lei/oră (plus 50% pentru categoria amintită anterior). Bani mai mulți vor încasa și asistenții medicali, pentru care tariful crește de la 8 lei/oră l cel mult 22 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS