Zeci de pensiuni din staţiunea montană Rânca au probleme cu lipsa apei potabile şi menajere. Situaţia a devenit una cronică, deşi autorităţile susţin că este o problemă temporară, cauzată de creştrea consumului de apă în perioada sărbătorilor de iarnă. Primele probleme cu presiunea au apărut în zilele Crăciunului şi înainte de Anul Nou. Lucrurile s-au acutizat după 1 ianuarie. Situaţia nu este nouă şi se repetă an de an în staţiunea montană Rânca. Ca urmare a branşamentelor care nu sunt monitorizate de nimeni, a reducerii cantităţii de apă la sursele de alimentare şi chiar a unor posibile instalaţii improvizate, în urma unui aflux mare de turişti, anumite pensiuni, în special din zona Corneşul Mare, au probleme cu apa. Pentru mulţi soluţia a fost achiziţionarea de bazine de rezervă în care să fie depozitată apa şi folosită în caz de nevoie.
Primarii recunosc problema
În Rânca există peste 800 de pensiuni, cabane şi hoteluri. Zona este administrată de Primăriile din Baia de Fier şi Novaci. Sistemul de alimentare cu apă este şi el administrat separat, însă nici până în prezent nu este dat oficial în folosinţă, să poată să fie contorizată şi plătită apa de către administratorii de pensiuni. Anul trecut a fost luată decizia ca sistemul de alimentare cu apă să fie cedat spre administrare operatorului autorizat Aparegio. Primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, a declarat că în momentul în care Aparegio va prelua sistemul de alimentare cu apă din Rânca problemele ar trebui să dispară. „Noi, pe partea noastră, nu avem probleme cu apa. Ştiu că sunt însă pensiuni pe partea cu Baia de Fier, dar alimentate din conducta pentru Novaci. Nu ştiu cum au fost făcute branşamentele la vremea respectivă. Într-adevăr noi avem apă în bazine, iar cei de la Novaci nu au. Nu ştiu ce se întâmplă în astfel de perioade, legat de consumul ridicat, de modul în care a fost configurat sistemul de alimentare şi de cum s-au branşat unii acolo. Reţeaua urmează să fie preluată de Aparegio. Noi ne-am făcut datoria şi am predat deja partea noastră de reţea către Primăria din Novaci. Cei de la Novaci urmează să predea toată reţeaua din Rânca, la rândul lor, către Aparegio. Mai mult nu ştiu“, a declarat Dumitru Turbăceanu.
Primarul din Novaci îşi pune speranţele în Aparegio
Edilul din Novaci, Dumitru Leuştean, a recunoscut şi el că sunt probleme cu apa şi că a trimis echipe în Rânca pentru a verifica permanent bazinele de apă, sursele şi sistemul de alimentare: „Sigur că au apărut aceste probleme. Noi verificăm în permanenţă. Este şi un consum mai mare. Sunt mai multe lucruri care trebuie verificate şi sper ca toate aceste deficienţe să fie rezolvate imediat ce Aparegio va prelua reţeaua din Rânca. Vom preda documentaţiile efectiv până în februarie şi din martie-aprilie de reţeaua de apă din Rânca se va ocupa Aparegio. Atunci se va lua totul de la zero, se vor depista branşamentele ilegale dacă există, se vor face demersurile legale. Se va şti cât se furnizează, cât se plăteşte. Compania de apă nu va furniza servicii neplătite. Sunt echipamente sofisticate acum, există tehnologia necesară pentru a vedea exact cum este configurat în prezent sistemul de branşamente. Vor verifica dacă sunt branşamente înainte de bazinele de apă. Există o lege şi cine nu o va respecta va suporta rigorile ei. Aparegio are capacitatea tehnică să facă toate aceste lucruri şi să se ocupe de administrarea eficientă a sistemului. Este interesul lor să gestioneze situaţia cum trebuie, atât în privinţa calităţii serviciilor, cât şi a încasărilor pentru serviciile prestate“.