3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCât va fi indemnizația pentru creșterea copilului în 2018

Cât va fi indemnizația pentru creșterea copilului în 2018

Părinții decid dacă stau doi ani acasă cu copilul nou-născut sau dacă se întorc la serviciu înainte cu 60 de zile ca micuțul să împlinească doi ani și primesc și bani pentru acest lucru FOTO: Odoras.md

Indemnizația minimă de creștere a copilului pe care o primește unul dintre părinți nu va mai fi raportată la salariul minim pe economie, ci la un indice social de referință. În continuare, statul acordă bani pentru părinții care se întorc la lucru sub forma unui stimulent de inserție, înainte ca micuțul să împlinească doi ani. Iată câți bani vor primi anul acesta cei care devin părinți și cei care se întorc la serviciu, în condițiile legii.

De la 1 ianuarie 2018, indemnizația minimă de creștere a copilului care se acordă părintelui care stă cu copilul acasă nu mai reprezintă 85% din salariul minim pe economie, cum era până acum, ci se calculează la valoarea unui indice social de referință, pe care legiuitorii l-au stabilit, pentru anul 2018, la valoarea de 500 de lei, la care se adaugă un coeficient stabilit tot de guvern. Concret, indemnizația minimă pe care o primește o mamă se calculează înmulțind indicele social de referință cu un coeficient de 2,5. Așadar, de la 1 ianuarie 2018, indemnizația minimă de îngrijire a copilului crește de la 1.233 de lei, cât era în 2017, (când era 85% din salariul minim de atunci, de 1.450 de lei), la 1.250 de lei acum, după noua formulă de calcul. Dacă s-ar fi menținut vechea formulă de calcul și s-ar fi raportat în continuare la salariul minim, atunci de la 1 ianuarie 2018 indemnizația de creștere a copilului ar fi fost și mai mare, respectiv ar fi fost 1.615 lei, odată cu creșterea salariului minim pe economie la 1.900 de lei brut. Restul părinților care nu beneficiază de indemnizația minimă primesc o indemnizație care se calculează raportat la salariul fiecărei mămici sau al fiecărui tătic, beneficiar de indemnizație de creștere a copilului. De regulă, indemnizația minimă încasează persoanele cu contracte de muncă part-time sau cele care erau plătite cu salariul minim pe economie.
Totodată, prin OUG nr. 82/2017 a fost plafonată indemnizația maximă pe care o poate primi un părinte pentru creșterea copilului, la maximum 8.500 de lei pe lună. Până la începutul acestui an, indemnizația era de 85% din media salarială pe ultimii doi ani a persoanei care dorea să intre în concediu de îngrijire a copilului, indiferent de mărimea acelui salariu. Restul persoanelor care nu se încadrează nici la indemnizația minimă, nici la cea maximă vor primi o indemnizație care reiese din calcul, aplicând, în continuare, cota de 85% asupra mediei veniturilor salariale, obținute în ultimele 24 de luni. Și în 2018 se mențin condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care devin părinți, pentru a primi indemnizația de îngrijire a copilului, din care cea mai importantă este aceea ca persoana solicitantă să fi lucrat cu acte în regulă minimum 12 luni în ultimele 24 de luni. Potrivit OUG nr. 111/2010 actualizată anul trecut pot fi luate în considerare la plata indemnizației mai multe venituri, după cum urmează: „Venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare“.

Stimulentul de inserție se plătește în continuare

Părintele care este în concediu de îngrijire a copilului și dorește să revină la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului (și de trei ani – pentru copilul cu handicap) va primi din partea statului un stimulent de inserție, până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, respectiv până la patru ani pentru copilul cu handicap. Stimulentul de inserție a fost stabilit anul trecut la valoarea de 650 de lei pe lună, iar părintele care dorește să îl încaseze trebuie să dovedească faptul că are venituri de natură salarială.
Dosarele cu actele necesare, atât pentru indemnizația de îngrijire a copilului, cât și pentru acordarea stimulentului de inserție se depun la primăria localității în care are domiciliul părintele care solicită aceste ajutoare. Dosarele sunt apoi verificate de AJPIS, instituție prin intermediul căreia se vor face ulterior plățile de la stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS