-2.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCum s-a urat la olteni de Sfântul Ion

Cum s-a urat la olteni de Sfântul Ion

La Slătioara, caii au fost botezaţi (FOTO: Valeru Ciurea)

După Botezul Cailor, obicei practicat de Bobotează în câteva localități din Olt, sătenii s-au bucurat ieri de mese întinse și urări de bine, Iordănitul și Păzitul Fântânilor fiind obiceiuri care încă rezistă în sudul județului.

Flăcăii din sudul județului Olt au avut o noapte grea, fiind noaptea în care au păzit fântânile publice. Obiceiul vine din vechime, de când bărbații satului erau nevoiți să se asigure că dușmani nevăzuți nu vor „spurca“ apele.
„Legenda spune că Sfântul Ioan Botezătorul, în drumul lui spre Iordan, arunca cenuşă în fiecare fântână pe care o găsea nepăzită, pedepsindu-i astfel pe oameni pentru nepăsarea lor. În noaptea de 6 spre 7 ianuarie, în sudul judeţului Olt, în special în zona Izbiceni, au loc două obiceiuri: Păzitul fântânilor şi Iordănitul.
Locuitorii din Izbiceni, dar şi din alte localităţi de pe malul stâng al Oltului respectă de zeci de ani tradiţia de a-şi păzi fântânile în noaptea dinspre Bobotează spre Sfântul Ion, pentru ca apa să nu le fie spurcată cu cenuşă, cu paie sau bălegar“, a precizat consilierul Valeru Ciurea din cadrul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale și Patrimoniului Cultural Olt, cel care, an de an, merge prin satele oltene, fotografiind și filmând obiceiurile care încă rezistă.
Iordănitul este alt obicei răspândit în aproape întreg județul. Dacă în cele mai multe localități acest obicei presupune ca cetele de flăcăi să străbată, în noaptea dintre Bobotează și Sfântul Ion, satul și să „boteze“ cu busuioc și apă sfințită bărbații casei, tot în sudul județului la Iordănit ies copiii. Ei au menirea de a colinda din casă-n casă, urându-le proprietarilor an bun și rodnic, proprietari pe care îi „iordănesc“, la fel cum fac și cu animalele și păsările din gospodării.


În satele oltenești, de altfel, se chefuieşte pe tot parcursul zilei. Dacă în anumite localități vor chefui doar urătorii, în altele la petrecere participă întreg satul, grătarele fiind scoase pe uliță. În sudul județului se urează pe tot parcursul zilei, astfel că cei străini de zonă, care au drum pe aici, ar trebui să fie pregătiți să-i răsplătească pe urători cu bani.
În localitatea Brastavățu, din județul Olt, se merge cu Iordănitul inclusiv în cimitir, unde cei plecați, care purtau numele Ion/Ioana, sunt comemorați de urători, în schimbul Iordănitului primind bucate și bani.
În patru localități din Olt – Slătioara, Ghimpețeni, Nicolae Titulescu și Vâlcele – s-au botezat, sâmbătă, caii, după slujba de sfințire a apei preoții răspunzând invitației gospodarilor de a le binecuvânta animalele. Slătioara este, din acest punct de vedere, localitatea în care obiceiul are deja o mare amploare, depășind granițele județului. Obiceiul presupune și o competiție între proprietarii de cai, care își etalează animalele și le supun diverselor încercări. La Slătioara proprietarii de cai s-au întâlnit, ieri, de Bobotează, pentru a 25-a oară, după 1989.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS