-2.7 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSpațiile verzi din Bănie, inventariate din avion

Spațiile verzi din Bănie, inventariate din avion

Toate spațiile verzi și zonele degradate din intravilanul municipiului Craiova vor fi inventariate în vederea unei „mai bune gestionări a potențialului lor“, iar pentru acest lucru primăria va plăti, din bugetul local, suma de 417.100 de lei (fără TVA). Licitația pentru elaborarea unui „Registru local al spațiilor verzi din Craiova“ a fost atribuită, la sfârșitul anului trecut, firmei Primul Meridian SRL, din Slatina, care va trebui să întocmească, potrivit caietului de sarcini, o evidență a terenurilor ocupate de spații verzi și a terenurilor degradate din oraș, a tipului de proprietate și a modului de administrare a acestora, precum și o descriere a caracteristicilor cantitative și calitative ale vegetației de pe acestea. „Registrul local al spațiilor verzi va determina o bună gestionare a potențialului spațiilor verzi din municipiul Craiova, cu implicații asupra calității vieții, asigurând crearea unui sistem de monitorizare a spațiilor verzi și a terenurilor degradate, ce pot fi recuperate ca spații verzi, în vederea asigurării calității factorilor de mediu și stării de sănătate a populației. Suprafața spațiilor verzi situate pe terenurile care aparțin domeniului public al municipiului Craiova, incluzând și locațiile componente, este de aproximativ 780 ha“, se mai precizează în anunțul de atribuire postat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP).
Primăria Craiova a demarat această licitație în luna august 2017, stabilind drept criteriu de atribuire a contractului cu o valoare estimată de 733.613 lei (fără TVA), prețul cel mai scăzut. În cursă s-au aflat trei societăți, câștigătoare ieșind SC Primul Meridian SRL, cu o ofertă de 417.100 lei (fără TVA). Firma din Slatina a fost înființată în 1994, are ca domeniu principal „activități de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice (lucrări de geodezie, cartografie, fotogrammetrie şi cadastru)“ și mai are puncte de lucru în București, Caracal și Craiova. Pe site-ul său, societatea susține că deține două avioane Diamond DA42 MPP (Multi Purpose Platform), echipate pentru fotogrametrie (ramură a topografiei care studiază principiile, metodele și procedeele de determinare a formei și a dimensiunilor obiectelor pe baza fotogramelor – n.r.) și că poate face aeroscanare LIDAR (tehnică activă de teledetecție prin scanarea și măsurarea distanțelor care produce un DTM exact ce poate fi folosit în modelarea de curbe de nivel).
„În timpul zborului deasupra zonei desemnate, o rază laser scanează terenul și obiectele de la sol. După contactul cu solul, raza laser se întoarce la avion, producând atât date de tip punct, cât și imagini infraroșii. După colectarea integrală a datelor, acestea sunt procesate într-o imagine derivată din puncte. Fiecare punct, care este tridimensional, poate fi vizualizat în orice direcție dorită, furnizând o reprezentare 3D a unei zone. Astfel, un segment poate fi vizualizat pe verticală, dintr-o laterală sau alta sau se poate roti în diferite sensuri“, se explică pe site-ul SC Primul Meridian SRL modul cum decurge această scanare LIDAR. O astfel de tehnică ar fi folosită și pentru inventarierea tuturor spațiilor verzi și a terenurilor degradate din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS