-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljEmilio vrea 2.000.000 de euro de la Primăria Craiova

Emilio vrea 2.000.000 de euro de la Primăria Craiova

Război judiciar de 2 milioane de euro pe blocul ridicat de Emilio în centrul istoric, în locul unor clădiri vechi, demolate fără autorizație (Foto: arhiva GdS)

Italianul a dat în judecată primăria din cauză că aceasta nu i-a prelungit autorizația de construire pentru un bloc pe care-l ridică într-o zonă asimilată centrului istoric al orașului. În replică, primăria spune că afaceristul nu a obținut un aviz de la Ministerul Culturii, necesar pentru construcțiile ridicate în zona istorică a municipiului. Povestea a fost relatată de GdS în 2017 și are atașat un dosar penal instrumentat de Parchet. Detalii despre noul scandal în cele de mai jos.

Construcții Mercurio, o firmă controlată de afaceristul italian Vincenzo Ioele (Emilio), a dat în judecată Primăria Craiova și pretinde despăgubiri de 2 milioane de euro din cauză că autoritatea locală nu i-a prelungit autorizația de construire pentru blocul P+5 pe care îl dezvoltă în str. Împăratul Traian nr. 28, o zonă asimilată centrului istoric al municipiului.
În 2017, GdS a relatat pe larg despre această afacere imobiliară. La adresa amintită, au existat inițial două clădiri pe o suprafață de circa 1.150 mp, care aparțineau familiei Sorin și Cristiana Sîrbu. În perioada 2014-2015, familia Sîrbu a vândut clădirile și terenul către firma lui Emilio contra sumei de 456.000 de euro. În tranzacție a intrat și un proiect imobiliar P+5 pe care familia Sîrbu voia să-l dezvolte acolo și pentru care obținuse o autorizație de construire (868/2008). Cum proiectul imobiliar nu a fost demarat la timp, autorizația inițială obținută în 2008 și actele de prelungire a ei au expirat. După perfectarea afacerii cu Emilio, familia Sîrbu nu a reluat demersurile de autorizare. Vechile clădiri au fost demolate fără autorizație, iar în locul lor a apărut peste noapte fundația blocului P+5. Între timp, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a controlat autorizația de „continuare de lucrări“ obținută de familia Sîrbu în 2014 și a concluzionat că este nevoie și de un aviz de la Ministerul Culturii și Cultelor (MCC), din cauză că zona respectivă este asimilată centrului istoric al Craiovei. Cum avizul nu a fost adus, ISC a cerut prefecturii să anuleze autorizația în justiție. Prefectura a pierdut însă procesul pe motiv că a inițiat acțiunea judiciară tardiv, dar judecătorii nu s-au pronunțat la acea vreme pe fondul problemei. La sfârșitul lui 2016, ultima prelungire a autorizației a expirat înainte ca blocul P+5 să fie finalizat. În consecință, firma lui Emilio a cerut o nouă autorizație. Între timp, GdS a dezvăluit culisele acestei afaceri, iar Parchetul a deschis o investigație penală pentru demolarea fără autorizație a vechilor clădiri din str. Împăratul Traian nr. 28. Ca să emită o nouă autorizație pentru finalizarea clădirii, primăria i-a cerut lui Emilio avizul MCC, dar și acte privind includerea în proiect a unei servituți de trecere pe terenul blocului către proprietatea unui vecin (domnul S), care nu apăruse până atunci în cartea funciară. Povestea s-a complicat, iar în lipsa autorizației lucrările au fost sistate. Clienții lui Emilio a devenit nervoși, iar italianul a dat primăria în judecată.

Clienții lui Emilio își cer banii înapoi

În acțiunea judiciară depusă la tribunal, Construcții Mercurio arată că la cererea sa de autorizare a primit din partea Primăriei Craiova șase răspunsuri. Printr-una dintre adrese (16 mai 2017), i s-a solicitat avizul MCC și informații cu privire la asigurarea servituții de trecere pentru vecinul S. Aceleași lucruri ar fi fost cerute prin alte două adrese ulterioare, din 15 și 30 iunie 2017. Firma lui Emilio consideră că aceste răspunsuri sunt „un refuz nejustificat de a emite o nouă autorizație de continuare de lucrări“, în condițiile în care din 2008 proiectul nu s-a modificat, ci s-a schimbat doar proprietarul terenului. Avizul MCC nu a fost solicitat în 2008, la emiterea autorizației inițiale, deci nu ar fi necesar nici acum. Aceasta, deoarece autorizația de „continuare de lucrări“ doar prelungește valabilitatea autorizației inițiale, care a intrat în circuitul civil și a produs efecte. În plus, nici servitutea de trecere în favoarea vecinului S nu ar fi de natură să oprească proiectul imobiliar, deoarece ea ar fi fost avută în vedere la autorizarea inițială. Constatând că nu se mai lucrează pe șantier, clienții „au devenit neliniștiți“ și „cer lămuriri“, neînțelegând de ce, după autorizarea inițială și prelungirile succesive, primăria „refuză“ acum să emită o nouă autorizație, mai susține firma. Concret, clienții nu pot beneficia de apartamente „din cauza refuzului primarului municipiului Craiova de a elibera autorizația de continuare de lucrări“. Firma mai susține că a intrat în blocaj și nu mai poate plăti matarialele de construcții, salariile și creditele bancare. În această situație, clienții care au plătit deja avansuri „fie așteaptă soluționarea prezentei cereri, fie solicită rezilierea contractelor și restituirea sumelor de bani deja achitate“.
În consecință, Construc-ții Mercurio vrea despăgubiri de 2 milioane de euro de la Primăria Craiova. Mai mult, firma pretinde penalități de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere de la formularea cererii de autorizare (9 decembrie 2016) și până la emiterea autorizației de continuare de lucrări.

Primăria a formulat întâmpinare în dosar

La rândul ei, Primăria Craiova a depus o întâmpinare, în care arată că actele cerute, în speță avizul MCC, au fost solicitate în urma controlului efectuat de ISC. Municipalitatea consideră că în procesul inițiat de prefectură „instanța s-a pronunțat pe excepția tardivității și a respins acțiunea ca tardiv formulată, însă nu s-a pronunțat pe fondul cauzei“. „Pe cale de consecință, câtă vreme instanța nu a stabilit dacă imobilul se află în centrul istoric sau dacă este în zona construibilă protejată, situație care impune prezentarea avizului MCC, reclamanții aveau obligația de a obține acest aviz și de a-și completa documentația“, se scrie în întâmpinare. Primăria nu se consideră vinovată că beneficiarii autorizațiilor nu au reușit până acum să finalizeze blocul. Ea amintește că au trecut mai bine de opt ani de la emiterea autorizației inițiale.
În consecință, firma lui Emilio trebuie să dovedească mai întâi că municipiul are vreo culpă, pentru a pretinde despăgubirile de 2 milioane de euro. „Autorizația de construire este un act administrativ, care este emis de o autoritate publică în urma analizei actelor depuse de solicitant. Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, o asemenea analiză presupune și o eventuală soluție de respingere a cererii de autorizare“, se mai arată în întâmpinarea depusă de primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS