5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDispar două licee din Vâlcea

Dispar două licee din Vâlcea

Consiliul Local Vâlcea a votat rețeaua școlară pentru anul următor, prin care două licee tehnologice se vor desființa. Măsura a revoltat cadre didactice, părinți, dar și sindicate. Aceștia susțin că decizia este una care ar afecta calitatea învățământului tehnologic și că este luată fără a ține cont de prevederile legislative în vigoare.

Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ și Liceul Oltchim din Râmnicu Vâlcea nu vor mai exista din toamna anului viitor, iar cei peste 1.400 de elevi vor fi mutați în alte unități școlare. Decizia a fost luată de Consiliul Local Vâlcea, în ședinta din 14 decembrie, și a primit avizul conform al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, pe 15 decembrie. Potrivit Hotărârii nr. 491 prin care se aprobă rețeaua școlară se menționează ca în spațiile Liceului Tehnologic „Henri Coandă“ din Vâlcea să se mute Liceul de Arte „Victor Giuleanu“. Sindicatele spun că în cazul Liceului Tehnologic Oltchim se va muta Universitatea Pitești, care funcționează la Vlădești, într-o unitate militară dezafectată. Sindicatele spun că măsura de a reorganiza cele două unități școlare prin divizare totală nu este corectă. „La Liceul Tehnologic Oltchim sunt 600-700 de elevi, iar la Liceul Tehnologic «Henri Coandă» învață peste 700 de elevi. Fiecare unitate școlară are o tradiție în ceea ce privește domeniile de studiu. La Oltchim se pregătesc chimiști pentru platforma industrială, iar la Liceul «Henri Coandă» se pregătesc specialiști în domeniul auto, ceruți pe piața muncii locale. Acest liceu are dotări în acest sens. Sunt șase laboratoare care asigură practica de specialitate. Ori prin această divizare totală, elevii sunt trimiși la unități școlare la care nu au aceleași condiții. De exemplu, clasele de chimie de la Oltchim vor fi distribuite către Colegiul Energetic, care nu a avut o asemenea specializare și nu are nici autorizare ARACIP pentru așa ceva. De asemenea, unii dintre elevii de la «Henri Coandă» din domeniul auto se duc la Liceul «Pleșoianu», care nu dispune de aceste dotări“, a precizat Florin Popa, președintele Sindicatului Personalului din Învățământul Preuniversitar Vâlcea. Potrivit hotărârii Consiliului Local Vâlcea, elevii celor două unități școlare care se desființează sunt distribuiți către mai multe unități școlare. Cei de la Liceul Tehnologic „Henri Conadă“ vor fi preluați de către Colegiul Economic, Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, Liceul Tehnologic „Ferdinand“, iar de la Liceul Oltchim vor fi dați spre Liceul Tehnologic „Căpitan Pleșoianu“, Colegiul Energetic și Liceul Tehnologic „Ferdinand I“. Inițiativa a luat prin surprindere managerii. „Am aflat de această decizie cu două zile înainte de a fi votată în Consiliul Local. Nu mi se pare corectă. Noi avem peste 700 de elevi, pe care îi specializăm în domeniul auto, având și aparatură necesară și trebuie să cedăm spațiul pentru 300 de elevi ai Liceului de Arte. Noi ce facem cu elevii noștri, îi ducem spre unități școlare fără perspectivă?“, a spus Daniel Rizea, managerul Liceului „Henri Coandă“. La cealaltă unitate școlară, managerul spune că a preluat conducerea de puțin timp. „Am fost numit director pe 11 decembrie, cu puțin timp înainte de a apărea această chestiune. Nu știam“, a spus managerul Liceului Oltchim.

Restructurări în rândul profesorilor

Reorganizarea prin divizare totală a celor două licee va duce și la restructurări în rândul cadrelor didactice, spun sindicaliștii. „Hotărârea Consiliului Local va fi luată în calcul la încadrarea cu personal, care va începe în curând. În condițiile în care clasele se distribuie spre alte unități școlare, cadrele didactice trebuie să fie restructurate. Și nu sunt puține situații. Sunt aproximativ 100 de profesori, în fiecare unitate școară“, a precizat Florin Popa, președintele Sindicatului Personalului din Învățământul Preuniversitar Vâlcea. Managerii spun și ei că normele profesorilor vor depinde de unitățile școlare care vor prelua clasele. „Prima etapă la mișcarea de personal este cea de completare a catedrelor titularilor. În această situație, în care unitatea școlară este divizată, va depinde de ce ne răspund unitățile școlare care preiau clasele. În plus, mai este o problemă. Se pot face normele acum, dar în toamnă ne putem trezi cu răspuns de la școlile care au preluat elevii că respectivele ore nu mai există, pentru că este posibil ca mulți copii să își ia transferul, având în vedere că părinții nu sunt mulțumiți de dotările școlilor respective, nu au mijloace de transport pentru a ajunge la școală“, a spus Daniel Rizea, managerul Liceului „Henri Coandă“ din Râmnicu Vâlcea. Decizia de desființare a celor două unități școlare este atacată în instanță de sindicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS