Dacă până anul acesta ajutorul de deces se plătea de la Casa Județeană de Pensii în cazul decesului unui pensionar, din acest an familia îl va încasa de la Casa de Pensii şi în cazul în care decedatul este asigurat, adică salariat. De pe 7 ianuarie 2018, ajutorul de deces a crescut la 4.162 de lei, pentru asigurați și pensionari, de la 3.131 de lei, cât era în 2017.
De anul acesta, ajutorul de deces în cazul trecerii în neființă a unei persoane asigurate (salariat sau alte categorii de persoane care obțin venituri pentru care se plătesc contribuții la asigurările sociale) se plătește de către Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. Până acum, de la CJP se achita doar ajutorul de deces în cazul morţii pensionarilor și al soțului sau soției unui pensionar. Ajutorul de deces pentru persoanele asigurate se plătea de către angajator, iar acesta își deducea ulterior suma din contribuțiile la asigurările sociale (CAS) pe care trebuia să le achite către stat. De anul acesta însă, de când sarcina contribuțiilor a trecut de la angajator la angajat, firmele nu ar mai avea din ce să deducă acești bani. Astfel că legiuitorii au decis ca și rudele persoanelor asigurate care decedează să se adreseze tot Casei de Pensii de pe raza județului în care a avut domiciliul asiguratul decedat. „Pentru asigurații cu domiciliul în Dolj care au decedat, ajutorul de deces se încasează de la Casa de Pensii de către persoanele îndreptățite să primească acest ajutor. Rudele de gradul întâi ale decedatului trebuie să aducă certificatul de naștere, cel de căsătorie, cartea de identitate și certificatul de deces al asiguratului. Alte persoane care solicită ajutorul de deces pentru asigurat trebuie să aducă, pe lângă certificatul de deces, și o declarație notarială prin care spun că au suportat cheltuielile de înmormântare ale asiguratului. În plus, persoanele care solicită ajutorul de deces trebuie să demonstreze calitatea de asigurat a asiguratului, adică să prezinte o adeverință de la angajatorul decedatului, din care să rezulte că acesta a fost asigurat. De asemenea, trebuie să mai prezinte și un extras din REVISAL, eliberat tot de către angajator“, a precizat directoarea executivă a CJP Dolj, Daniela Licu. Extrasul din REVISAL este solicitat de Casa de Pensii ca măsură de siguranță, pentru a se vedea exact dacă acea persoană era salariată, deci asigurată, din cauză că declarațiile pe luna în care decedează un salariat sunt depuse la Fisc până pe 25 ale lunii următoare, astfel că instituția care plătește ajutorul de deces – Casa de Pensii – ar putea verifica abia după o lună calitatea de asigurat, însă ajutorul de deces trebuie plătit în câteva zile.
Ajutorul de deces se va plăti în interval de trei zile, în loc de o zi
O altă modificare care a intrat în vigoare anul acesta este aceea că ajutorul de deces nu se mai achită în termen de o zi de la solicitare, ci legea prevede acum că se achită în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. În trei zile se acordă atât ajutorul în cazul decesului unui asigurat, al unui pensionar, cât și al decesului unui membru al familiei celor asigurați. „Noi am afișat la Casa de Pensii un grafic în care se plătesc banii de acum înainte. Persoanele care depun actele luni, marți și miercuri vor primi banii joi, iar persoanele care depun joi și vineri actele, vor primi ajutorul de deces luni“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
Ajutoare de deces plătite în cuantum diferit, în luna ianuarie
În debutul anului 2018 a apărut și o situație ieșită din comun. Din cauză că Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2018 s-a publicat în Monitorul Oficial abia pe 6 ianuarie, ajutorul de deces care s-a acordat a fost în cuantum de 3.131 de lei pentru cei decedați înainte de 6 ianuarie, iar familiile celor care au decedat după 7 ianuarie au încasat 4.162 de lei. Această sumă de 4.162 de lei se va acorda în continuare sub forma ajutorului de deces pe tot parcursul anului 2018. Pentru soțul sau soția persoanei asigurate sau a pensionarului, ajutorul de deces este jumătate din ajutorul acordat pensionarilor sau angajaţilor. Cuantumul ajutorului de deces se schimbă în fiecare an, suma fiind egală cu salariul mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.