6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCum a fost învins Dinel Staicu de lichidatorii BIR

Cum a fost învins Dinel Staicu de lichidatorii BIR

Scamatoriile financiare cu credite BIR ale controversatului om de afaceri Dinel Staicu se apropie de final. Lichidatorii băncii sunt foarte aproape să recupereze creanțe de 2,6 milioane de euro prin valorificarea unor bunuri urmărite aproape 15 ani în justiție. Depozitul Frigorifer Craiova și abatoarele Mofleni și Podari, deținute ani de zile de firme controlate de Dinel Staicu, vor fi scoase la mezat. Bunurile sunt evaluate la 3,4 milioane de euro. Staicu execută în prezent 12 ani de pușcărie în dosarele BIR și Transgaz, în care este condamnat să achite prejudicii totale de 9,6 milioane de euro.

În anii 1999-2000, 11 societăți comerciale controlate de omul de afaceri Dinel Staicu au contractat cu încălcarea normelor bancare credite de 4,2 milioane de euro de la Banca Internațională a Religiilor (BIR). Creditele nu au mai fost rambursate, iar firmele datornice au fuzionat ulterior în societatea Reconversia Podari, aflată acum în faliment. Bunurile gajate la BIR de societățile debitoare au fost extrase însă înaintea fuziunii, prin vânzarea către Carnexpod, o altă firmă controlată de Dinel Staicu. Este vorba despre depozitul Frigorifer Craiova, precum și de abatoarele Mofleni și Podari, evaluate acum la 3,4 milioane de euro.
Când lichidatorii BIR au dat de urma acestor proprietăți, au început o cursă de urmărire în justiție de aproape 15 ani pentru recuperarea lor. În cele din urmă, prin lichidarea falimentarei Carnexpod, societatea care deține imobilele, BIR ar putea încasa creanțe de 2,6 milioane euro. În această speță, justiția a tranșat definitiv și irevocabil și altă chestiune controversată: lichidatorii sunt scutiți de taxe pentru operațiunile făcute în cartea funciară.

Povestea celor 15 ani de procese, pe scurt

În anul 2000, când BIR a intrat în faliment, lichidatorii băncii au căutat să identifice și să execute bunurile gajate pentru creditele nerambursate. Printre acestea, se afla și depozitul Frigorifer Craiova (21.400 mp), dar și abatoarele Mofleni (22.400 mp) și Podari (114.300 mp). Ca să scape de lichidatorii BIR, Dinel Staicu a mutat activele pe altă firmă. Concret, înainte ca BDJ, societatea care le avea în proprietate, să fuzioneze în Reconversia, bunurile au fost vândute către Carnexpod Craiova, o societate înființată în anul 2000 și controlată tot de Dinel Staicu. Controversatele contracte de vânzare-cumpărare interziceau înscrierea activelor în cartea funciară pe numele noului proprietar. În plus, imobilele urma să revină în 2030 în proprietatea BDJ-Reconversia. Lichidatorii BIR au aflat foarte târziu de aceste tranzacții.
În 2003, Reconversia a intrat în faliment, iar administratorul judiciar al firmei a inițiat o acțiune în justiție pentru anularea tranzacțiilor BDJ-Carnexpod. Tot în 2003, Tribunalul Dolj a anulat contractele de vânzare-cumpărare și a dispus repunerea părților în situația anterioară. Carnexpod a făcut recurs, iar în 2006 Curtea de Apel Craiova a casat sentința și a trimis cauza la rejudecare. Procesul a luat-o de la capăt. Între timp, falimentara Reconversia a fost preluată de lichidatorul Rovigo. La rejudecarea procesului, judecătorii au desființat din nou controversatele contracte de vânzare-cumpărare. Carnexpod a făcut apel, dar de data aceasta magistrații i-au respins acțiunea. În 2012, bunurile se aflau deci în patrimoniul Reconversia. Tot în 2012, Carnexpod a intrat și ea în insolvență, iar lichidatorul Casa de Insolvență GMC a încercat să recupereze frigoriferul și cele două abatoare. Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a casat deciziile instanțelor craiovene. Totodată, instanța supremă a simplificat problema, considerând că speța este de competența unui judecător sindic. În timpul noului proces, lichidatorul Rovigo a renunțat în numele Reconversia la pretenția asupra bunurilor, care în 2017 au revenit definitiv și irevocabil în patrimoniul Carnexpod. Cum activele erau garanții imobiliare la BIR, banca s-a înscris la masa credală a Carnexpod, cu creanțe de 2,6 de milioane euro. BIR deține astfel majoritatea masei credale, care se ridică la 3,7 milioane de euro.

Lichidatorii, scutiți de taxe la cartea funciară

După cum spuneam mai sus, bunurile urmărite de creditorii BIR sunt evaluate la 3,4 milioane de euro. Cel mai scump este depozitul Frigorifer (2,5 milioane de euro), urmat de abatorul Podari (477.000 de euro) și abatorul Mofleni (334.000 de euro).
În 2017, lichidatorul urma să scoată activele la vânzare, însă demersurile au fost blocate din cauza dificultăților la înscrierea proprietăților în cartea funciară. Sumele necesare pentru această operațiune au fost considerate prea mari de către GMC. În consecință, lichidatorul Carnexpod a dechis o acțiune judiciară împotriva Oficiului de Cadastru Dolj, invocând legislația în domeniu, care spune că pentru procedurile de insolvență înscrierile în cartea funciară sunt scutite de taxe. Recent, printr-o hotărâre rămasă definitivă și irevocabilă, instanța a obligat oficiul de cadastru să efectueze gratuit aceste operațiuni. În consecință, bunurile vor fi scoase în sfârșit la vânzare, după aproape 15 ani de procese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS