0.1 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFamilia „Administraţie“, salarii de nabab

Familia „Administraţie“, salarii de nabab

Personalul din Administraţie se bucură de salarii de câteva ori mai mari decât salariul minim brut pe economie, stabilit la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018

Un dialog celebru dintr-un film românesc de comedie suna astfel: „Cine te recomandă? Familia“. O postură suficientă ca să primeşti, de la 1 ianuarie, un salariu de trei, patru, cinci sau chiar şapte ori mai mare decât cel minim brut pe economie, stabilit acum la 1.900 de lei. Familia respectivă este denumită generic „Administraţie“ şi îi include pe toţi cei care deţin funcţii în aparatul de specialitate al primarului unui municipiu sau în cadrul instituţiilor subordonate consiliilor judeţene. În cazul de faţă, ne referim la Craiova şi Dolj.

Chiar în prima şedinţă ordinară din 2018 a Consiliului Local (CL) al municipiului Craiova, programată mâine pe ordinea de zi se va afla un proiect de hotărâre privind „stabilirea salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» utilizate în aparatul de specialitate al primarului, precum şi în cadrul serviciilor publice de interes local“, iar salariile la care se face referire depăşesc cu mult un salariu minim brut, mărit acum la 1.900 de lei. Totul este să faci parte din familie. Familia «Administraţie Publică». Din anexa la proiectul de hotărâre mai sus menţionat aflăm că un secretar de municipiu, cu gradul II profesional, va avea un salariu de bază lunar brut de 13.944 de lei, arhitectul-şef va primi un salariu brut de 12.050 de lei, un director executiv va avea 11.689 de lei, un director executiv adjunct – 11.088 de lei, un şef de serviciu – 9.616 lei, iar un şef de birou – 8.180 de lei.
Coborând pe scara ierarhică şi luând ca exemplu salariul unui expert, consilier, consilier juridic sau inspector, acesta pleacă de la 6.563 de lei pentru cei cu grad superior cu gradaţia cea mai mare (5), de la 5.273 de lei pentru cei cu grad principal (gradaţia 5), de la 4.127 de lei pentru un asistent (gradaţia 5) şi de la 3.692 de lei pentru un debutant, tot cu gradaţia 5. Aceste salarii scad însă progresiv cu cât gradaţia este mai mică. La personalul contractual, funcţia de director este plătită cu un salariu de bază brut de 10.216 lei, iar cea de şef de serviciu cu 6.732 de lei. Luând ca nivel de comparaţie salariul minim brut actual, observăm că persoanele din familia „Administraţie“ câştigă de trei, patru, cinci sau chiar şapte ori mai mult.

Salariile unor directori au crescut deja la CJ Dolj

Dacă la CL Craiova şedinţa ordinară va fi mâine, cea de la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a avut deja loc vinerea trecută, iar aici s-a votat deja o creştere a salariilor mai multor directori din aceeaşi familie a administraţiei publice. Baza legală: art. 1 din HG nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi Hotărârea Consiliului Judeţean Dolj nr. 183/2017 privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual care fac parte din familia ocupaţională „Administraţie“.
Prin urmare, după şedinţa CJ Dolj de vinerea trecută, Florin Stancu, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, va beneficia, de la 1 ianuarie 2018, de un salariu lunar în cuantum de 15.200 de lei, compus din salariul de bază brut lunar de 14.250 de lei şi indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 950 de lei. La rândul său, Mihai Bobocică, promovat temporar în funcţia publică de director executiv al Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj, va beneficia de un salariu de bază lunar brut de 13.300 de lei, în timp ce Constantin Dobrescu, director al Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Dolj, va avea un salariu de bază brut lunar de 12.350 de lei. Tot 12.350 de lei lunar brut vor avea atât directorul Clubului Sportiv Judeţean Ştiinţa „U“ Craiova, Bogdan Pâncu, cât şi directoarea Centrului Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, Georgeta Florea.

Eşti tot director, dar nu faci parte din „familie“, ai alt salariu!

În schimb, dacă eşti tot director, ai tot gradul profesional II, dar nu mai faci parte din familia „Administraţie“, salariul nu mai este acelaşi. Asta pentru că încadrarea în Legea-cadru a salarizării este alta (la altă anexă), iar salariul de bază brut lunar, deşi mărit, se opreşte cam pe la jumătatea omologului din familia „Administraţie“. În această situaţie se regăsesc directorii Unităţilor Medico-Sociale (UMS) din Dolj pentru care, vinerea trecută, s-a aprobat mărirea salariilor. Astfel, directorul UMS Bechet, Luiza Tulitu, va avea, de la 1 ianuarie 2018, un salariu de bază brut lunar de 6.875 de lei, în timp ce directorul UMS Cetate, Iulian Ştefan, numit temporar în această funcţie, va primi un salariu de bază brut lunar de 5.203 lei. Directorul UMS Melineşti, Aurora Kalman, va avea un salariu de bază brut lunar de 6.875 de lei (plus un spor de 688 de lei pentru condiţii vătămătoare), directorul UMS Sadova, Eugen Florescu, va primi, de asemenea, tot 6.875 de lei, la fel ca şi directorul UAMS Pleniţa, Adrian Dragomir, sau directorul Centrului Medico-Social Brabova, Bogdan Căprariu.
Pe seama salariilor directorilor au fost şi ceva discuţii la şedinţa CJ Dolj, consilierul judeţean din partea PNL, Laurenţiu Ivanovici, întrebând cum se poate face „ca şi directorii de Unităţi Medico-Sociale să facă parte din familia «Administraţie» sau ce soluţii se pot găsi pentru ca şi salariile lor să ajungă la nivelul celorlalţi directori“. „Sunt diferenţe mari între aceste salarii din familia «Administraţie» şi cele din afara familiei“, a mai spus Ivanovici. „Sunt colegii noştri şi trebuie găsită şi pentru ei o soluţie. Sunt în atenţia noastră, pentru că şi ei desfăşoară o muncă acolo şi trebuie apreciată“, a răspuns preşedintele CJ, Ion Prioteasa.

Indemnizaţii lunare de 3.587 de lei pentru administratorii neexecutivi ai CAO

Pe lângă salariile de nababi pe care le au acum directorii sau şefii de serviciu din familia „Administraţie“, unii mai primesc bani şi pentru prezenţa în Consiliile de Administraţie ale instituţiilor subordonate primăriei. Caz concret: Compania de Apă Oltenia (CAO). Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus la vot în şedinţa de mâine a CLM Craiova, administratorii neexecutivi ai Companiei de Apă, numiţi prin Hotărârea AGA nr. 9/29.11.2017, respectiv Marian Ghencioiu, Silviu Dumitru, Gheorghe Barbărasă, Adrian Bonescu şi Alin Dragu, plus cei doi administratori neexecutivi, Aurel Dincă şi Daniel Ilie, vor avea de acum o indemnizaţie brută lunară la 3.587 de lei, mărită de la 2.947 de lei (cazul primilor cinci), respectiv de la 2.898 de lei (pentru ceilalţi doi). Asta pentru că „indemnizaţia fixă lunară a fiecărui membru al Consiliului de Administraţie trebuie să fie stabilită în mod just, în raport cu îndatoririle specifice, numărul de şedinte, criteriile de performanţă“, după cum se precizează în raportul din spatele proiectului de hotărâre. Pe lângă această indemnizaţie fixă lunară, cei şapte administratori neexecutivi mai beneficiază, o dată pe an, şi de o primă în cuantum de saşe indemnizaţii fixe lunare, proporţional cu gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă. Indicatori care se îndeplinesc, de regulă, de fiecare dată, în procent de sută la sută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS