-0.5 C
Craiova
vineri, 17 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de pensiuni au rămas din nou fără apă în staţiunea Rânca

Zeci de pensiuni au rămas din nou fără apă în staţiunea Rânca

Rânca are din nou o problemă cu apa

Zeci de pensiuni din staţiunea montană Rânca, Gorj, au din nou probleme cu apa. De câteva zile, administratorii de la pensiunile din apropierea bazinelor de colectare se plâng că nu mai au apă potabilă şi menajeră. Norocul unora dintre administratorii de pensiuni este că au rezervoare în care colectează apa şi acestea sunt folosite în caz de nevoie pentru toaletă sau duşuri, precum şi la prepararea hranei. În ultima lună, la Rânca consumul de apă a fost ridicat, având în vedere numărul mare de turişti.

Aparegio încă nu a preluat reţeaua de apă şi canalizare

Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare din Rânca este administrat de Primăriile din Novaci şi din Baia de Fier, care îşi împart şi staţiunea. Nu a existat o variantă pentru administrarea în comun a infrastructurii de apă respective. Anul trecut a fost găsită soluţia ca un operator unic să preia ambele sisteme de apă şi să încerce să facă ordine. Cele două primării au fost de acord. Cea mai mare problemă este însă că de ani de zile nimeni nu plăteşte apa pe care o consumă pentru că sistemul de alimentare nu a fost încă recepţionat.
Conducerea Aparegio Gorj susţine că aşteaptă documentaţiile necesare pentru a prelua reţelele din Rânca, iar până atunci nu poate să facă nici un fel de demersuri pentru a încerca să rezolve problemele legate de lipsa apei în zona montană.
„Noi ştim că sunt 16 pensiuni care au mereu probleme cu apa. Nu putem să facem nimic pentru că nu este sistemul nostru. Urmează să autorizeze sistemul de apă respectiv şi apoi să preluăm noi. Nu este în prezent în gestiunea Aparegio şi nu putem să facem mare lucru. Sistemul nu este autorizat de ABA Jiu. Nu au apă şi pentru că sunt branşamente făcute aşa cum ştim cu toţii, între conducte, pe diferite zone. Mai jos sunt unii care ţin apa deschisă tot timpul, să nu îngheţe. Aşa se face consum de apă. O să fie o muncă destul de grea să depistăm aceste branşamente, dar o vom face. Planul este să construim un bazin de colectare mai mare şi la o cotă mai înaltă. Sursele actuale ar ajunge, dar tot consumul ar fi contorizat şi nu ar fi folosite branşamente necontorizate. Oricum, dacă exista la început un plan de dezvoltare a zonei, trebuia să se înţeleagă cele două primării şi obştea şi să fi pus la punct sistemul de apă şi canalizare şi apoi altfel se dezvolta localitatea. Nu o să fie uşor să descurcăm ce s-a făcut atâţia ani. Eu sper să preluăm anul acesta sistemul de alimentare cu apă pentru a putea să îl prindem în Masterplanul de investiţii“, a declarat Traian Pătraşcoiu, directorul Aparegio Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS