Fermierii olteni vor fi din nou cei mai mulți înscriși în programul de susținere a cultivării tomatelor în spații protejate, numărul celor care au optat anul trecut pentru sprijinul de 3.000 de euro fiind deja depășit.
Ministerul Agriculturii are fonduri pentru a finanța 13.300 de fermieri care vor să cultive tomate în spații protejate, însă este posibil ca în acest an solicitanții să fie mai mulți. Dacă anul trecut au primit sprijinul de 3.000 euro/an/fermier peste 8.000 de solicitanți care au îndeplinit criteriile enunțate în program, datele preliminare arată că numărul va fi mult mai mare în 2018. În Olt, se adresaseră până ieri Direcției de Agricultură Județene pentru înscrierea în program 2.200 de fermieri, în condițiile în care anul trecut au fost aproape 2.500 pe tot parcursul anului (ciclul I și ciclul II).
„Ambiția noastră este să luăm 30% din fondurile alocate la nivel naţional și, la cum arată datele, nu va fi greu. Am avut zile în care au venit și 300 de fermieri, acum sunt între 100 și 150 pe zi“, a declarat directorul DAJ Olt, Ion Anuța.
Costuri imense pentru primele roșii pe piață în mai
Fermierii au început deja lucrul în solarii încă din noiembrie-decembrie. Cei care au sisteme de încălzire se pregătesc să planteze roșiile în prima parte a lunii februarie, deși costurile acestora sunt imense. Este motivul pentru care, la începutul lunii mai, când sunt așteptate pe piață primele tomate, prețurile nu vor fi deloc mici.
„În județul Olt, estimez că 10% din solarii sunt încălzite, iar la nivelul țării, cred că 5%. Fermierii folosesc instalații făcute cu forţe proprii. Cei care reușesc să încălzească ar putea ieși pe piață în 5-10 mai, atunci vor veni și primii bani. (…) Vorbeam ieri cu un producător din sudul județului care are un hectar și ceva de solar, și până acum a consumat vreo 30 de tone de lemne, vreo 40 de tone de cărbune și urma să mai achiziționeze 10 sau 15 tone de cărbune superior caloric, care costă 1.100 de lei tona. Cei 3.000 de euro ajută la ceva, dar nu înseamnă mare lucru, ajutorul este infim. (…) Centralele pe care și le-au realizat din fonduri proprii sunt rudimentare, în lume și în Europa se foloseau în urmă cu 50-60 de ani, cu mare consum de combustibil și de forță umană, iar condițiile pe care încearcă fermierii să le creeze plantelor sunt greu de realizat. E dificil să faci 16-18 până la 20 de grade în tot solarul. În România, la această dată, dacă ai vrea să-ți faci o seră modernă, cel mai rentabil ar fi în zonele unde avem apă termală sau în zonele unde primăvara vine mai devreme“, explică președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
Ținând cont de situația ultimilor ani, prețurile primelor tomate care vor pleca din solariile producătorilor la începutul lunii mai ar putea depăși 10 lei/kg. La consumator vor ajunge, însă, la prețuri și de trei ori mai mari, din cauza intermediarilor, în primul rând. Consumatorul va fi pus în situația de a alege între roșiile cu gust din România, dar pe care pot plăti, în primăvară, între 20 și 30 de lei, și roșiile din Turcia și din alte state unde se obțin cu costuri mai mici, care au prețuri între 4,5 și 7 lei/kg.
„Să nu-nțelegeți că, dacă se produc acasă, trebuie să fie neapărat și ieftine, pentru că avem costuri foarte mari. De obicei, cei care câștigă sunt, până la urmă, tot acei intermediari, nu producătorul în sine. Chiar dacă la început preţul tomatelor este de 10-11-12 lei/kg la en-gros, acestea ajung la consumator cu 20-25 și chiar 30 de lei kilogramul în marile piețe. La prețuri sub 6-7 lei/kg, noi suntem falimentari. În acest an vor fi mai mulți producători, poate mai scade puțin. Oricum, gustul este incomparabil cu cel al roșiilor importate din Turcia, cu prețuri între 4,5 – 6 lei/kg, pe care le găsim și acum pe piață. Corect ar fi să le comparăm cu roșiile-specialități din Franța, Spania, pe care le găsim acum în magazine, la caserolă, și la peste 30 lei/kg, însă nici măcar acestea nu se apropie la gust de roșiile românești“, a mai spus Ion Păunel.