11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalA început supraimpozitarea unor case și terenuri din Craiova

A început supraimpozitarea unor case și terenuri din Craiova

 

 

Primăria Craiova a stabilit imobilele și terenurile pentru care proprietarii vor plăti în acest an un impozit de cinci ori mai mare. Este vorba despre clădiri și terenuri care îndeplinesc criteriile de încadrare în categoria „neîngrijite“, conform HCL nr. 9/2017, și pentru care au fost parcurși, anul trecut, toți pașii premergători stabilirii unei supraimpozitări de 500% în 2018. La categoria „imobile în paragină“ se regăsesc și unele case monument istoric, în timp ce printre terenurile considerate neîngrijite și supraimpozitate se află și Balta Craioviței.

 

Consiliul Local Craiova are pe ordinea de zi la ședința ordinară de joi, 29 martie, mai multe proiecte de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului, începând cu anul 2018, pentru unele clădiri și terenuri situate în Bănie. Ele au fost identificate încă de anul trecut, după intrarea în vigoare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 9/2017 privind aprobarea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova, dar aplicarea unui impozit de cinci ori mai mare se va face din acest an, după ce proprietarii, identificați între timp, nu au făcut nimic să schimbe starea acestora. Este vorba de clădirile de pe strada Matei Basarab, de la numerele 6 și 8, de imobilul de pe strada A.I. Cuza, nr. 16 (unde a funcționat în trecut și Teatrul de Păpuși), de clădirea de pe strada Amaradia (nr. 2) și de clădirea de pe strada Alexandru Macedonski (nr. 8), toate aflate în zona A a orașului. În raportul din spatele acestor proiecte de hotărâre se mai amintește și de alte două imobile care vor fi supuse impozitării cu 500% în anul 2018, ambele monumente istorice: cel de pe strada Matei Basarab nr. 9 (Hanul Puțureanu) și cel de pe strada 13 septembrie nr. 2 (Casa Geblescu).
Despre toate aceste clădiri, municipalitatea susține că s-au făcut toți pașii legali înainte de a se trece la supraimpozitare, pornind de la fotografiere și întocmirea unei note de constatare, identificarea proprietarilor și notificarea lor, acordarea unui termen de remediere a situației și apoi o nouă notă de constatare, cu fotografii atașate, privind conformitatea sau neconformitatea, cum este cazul imobilelor de mai sus. În raport se mai menționează și alte imobile și terenuri verificate pentru care s-a decis neîncadrarea la categoria neîngrijite, după ce proprietarii au făcut dovada că dețin autorizații de construcție/desființare valabile. Polițiștii locali, cei care întocmesc aceste note de constatare a stării tehnice a clădirilor și terenurilor, au omis însă alte două imobile în paragină aflate chiar în vecinătatea unora dintre cele identificate ca neîngrijite: Casa Verdeșteanu, aflată pe bulevardul Nicolae Titulescu, chiar înainte de intrarea pe strada Amaradia, și un alt imobil de pe strada Alexandru Macedonski, colț cu strada Împăratul Traian.

Balta Craioviței, pe lista cu terenurile neîngrijite supraimpozitate

La capitolul terenuri neîngrijite pentru care proprietarii vor fi nevoiți să plătească în acest an un impozit de cinci ori mai mare se încadrează terenul de pe strada Prelungirea Caracal – km. 2, terenul de pe strada Cernele – T34, P37, terenul de strada Râului – nr. 212 (fost nr. 150), terenul de pe strada Țărăncuței – nr. 34, terenul de pe strada Mălinului – nr. 82 (fostă strada Ramuri, nr. 100) și terenul de pe strada Artileriei – nr. 7 (fostă strada Eroii Sanitari, nr. 60). Nu a fost trecută cu vederea nici Balta Craioviței, pe ordinea de zi cu proiectele supuse la vot în ședința de joi aflându-se și cel privind majorarea cu 500% a impozitului pentru Parcul Balta Craioviței, aflat în proprietatea SC Cetatea Banilor City. Potrivit datelor din Oficiul Național al Registrului Comerțului atașate proiectului de hotărâre, acționarii acestei societăți sunt Consiliul Local Craiova (cu 0,93%), FPP Oltenia (1,46%), AS Știința Craiova (2,67%), Hotel New York SRL (17,46%) și persoanele fizice Mititelu Liana Gabriela (17%), Mititelu Gigi-Adrian (35%), Preoteasa Gigel (14%) și Mititelu Adrian-Marin (11,08%).
Potrivit HCL nr. 9/2017, o clădire este considerată neîngrijită dacă se află „în stare avansată de degradare, stare de paragină, cu fațade nereparate/necurățate/netencuite nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură și care, conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt a imobilului, se încadrează în oricare din situațiile: șarpanta lipsește parțial sau integral; învelitoarea lipsește integral; pereții exteriorii lipsesc parțial; finisajul la pereții exteriori lipsește parțial sau integral; tâmplărie exterioară lipsește integral“. În ceea ce privește terenurile, în categoria neîgrijite ar intra terenurile în paragină, acoperite de buruieni, părăsite/abandonate, insalubre, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate sau alte situații de asemenea natură și care, conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt, se încadrează în oricare din situațiile: cu vegetație spontană, cu deșeuri sau cu împrejmuire care lipsește parțial ori total.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS