Primăria Craiova a aflat care este cuantumul de la care ar trebui să pornească licitația pentru concesionarea hotelului și restaurantului din incinta stadionului „Ion Oblemenco“ și cea pentru închirierea spațiilor comerciale de aici. Sumele au fost stabilite printr-un raport de evaluare care va fi supus, joi, votului consilierilor locali. După aceea, municipalitatea poate să demareze procedura de achiziție publică.
Stadionul de 55 de milioane de euro din Craiova ar putea aduce, în curând, și venituri la bugetul local, generate de concesionarea și închirierea spațiilor din incinta acestuia. Pe masa consilierilor locali se va afla, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind însușirea de către municipalitate a unui raport de evaluare care stabilește cuantumul redevenței minime pentru concesionarea hotelului și restaurantului de la stadion, dar și un proiect privind spațiile închiriabile și nivelul minim al chiriei rezultat din același raport. Cu alte cuvine, după ce proiectele vor trece de votul consilierilor, primăria va putea demara procedura de concesionare a hotelului și restaurantului, și pe cea de închiriere a spațiilor disponibile de la stadion (spații de birouri, spații de alimentație publică, alte spații anexe), prin licitație publică.
Potrivit evaluatorului, în urma concesionării ar trebui să se încaseze o suma minimă lunară de 46.755 de lei, din care 29.653 de lei redevența minimă lunară pentru hotel și 17.102 lei redevența minimă lunară pentru restaurant, valori fără TVA. Aceasta ar fi suma de la care ar porni licitația, ceea ce înseamnă că ea ar mai putea crește puțin, în funcție de câți participanți se vor înscrie în cursa pentru folosirea hotelului și a restaurantului de la stadion pe o perioadă de 15 ani, termen considerat de primărie suficient pentru amortizarea investiției pe care o va face concesionarul.
Hotelul – aproape la cheie, restaurantul – fără dotări
Potrivit datelor din caietul de sarcini, hotelul şi restaurantul sunt funcţionale, fiind necesare alte echipări şi dotări numai în funcție de gradul de clasificaţie dorit de concesionar. Hotelul este prevăzut cu toate utilităţile necesare, în timp ce restaurantul are acces la toate racordurile privind utilităţile necesare, mai spune caietul de sarcini. „Pentru hotel mai sunt necesare dotări în zona de recepţie, care vor fi realizate de concesionar, în timp ce pentru restaurant sunt necesare dotările şi amenajările interioare“, se mai arată în document. Ca și în cazul hotelului, toate dotările pe care concesionarul le va considera necesare pentru funcţionarea restaurantului se vor face pe cheltuiala acestuia, fără să aibă posibilitatea de a solicita recuperarea acestor sume de la primărie.
În seama concesionarului vor cădea și costurile cu obţinerea acordurilor şi avizelor de funcţionare a hotelului şi a restaurantului, dar și plata tuturor utilităților (energie electrică, apă, canalizare etc.), pentru care trebuie să încheie contracte cu furnizorii. Primăria dă concesionarului și posibilitateasă solicite în scris, la expirarea termenului din contract, prelungirea concesiunii pentru o perioadă de maximum șapte ani și șase luni. Ar mai trebui spus că hotelul se află la Tribuna 1 a stadionului și este structurat pe patru nivele (0, 1, 2 și 3), în timp ce restauranul este situat tot la Tribuna 1, dar pe două nivele (1 şi 2). În incinta hotelului şi restaurantului există ascensoare pentru persoane, pentru transferul mâncării între etaje, pentru evacuarea deşeurilor şi pentru aprovizionare.
Minimum 112.000 de euro pe an, din închirierea spațiilor
Pe lângă cei peste 120.000 de euro pe care Primăria Craiova i-ar încasa anual din concesionarea hotelului și restaurantului de la stadion, alți 112.000 de euro (minimum) ar intra în bugetul local din închirierea spațiilor disponibile, de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Potrivit raportului de evaluare, valoarea minimă de piață a chiriei lunare pentru spațiile de la stadion (spații de birouri, spații de alimentație publică și alte spații anexe) se situează între 2,2 euro pe metru pătrat și 5 euro/mp, în funcție de zonă.
Pentru zona Bistro, zona de alimentație publică și Cafeterie prețul este de minimum 2,2 euro/mp, pentru spațiile anexe și cele de birouri, prețul de pornire al licitației este de 2,5 euro/mp, iar pentru spațiile publicitare, unde sunt luate în considerare și fațadele, prețul minim stabilit de evaluator a fost de 5 euro/mp. Din toate aceste închirieri, primăria estimează un venit minim lunar de 9.391 de euro, ceea ce ar însemna un venit minim anual de 112.692 de euro. Socotindu-i și pe cei 120.000 de euro ce pot fi obținuți de pe urma concesionării hotelului și restaurantului, ar rezulta că stadionul din Craiova poate aduce anual la bugetul local un plus de minimum 232.692 de euro, adică 1.079.690 de lei.