9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljJudecați pentru fraudarea APIA

Judecați pentru fraudarea APIA

Procurorii DNA susțin că doi dintre inculpați au depus la APIA documente false care atestau că au închiriat suprafețe de teren de la Primăria Pătulele

Procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați, printre care se numără trei funcționari ai Primăriei Pătulele, Mehedinți, acuzați că au fraudat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu peste 120.000 de lei. Printre infracțiunile reținute de procurorii anticorupție se numără falsul intelectual, folosire de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, respectiv complicitate la folosire de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Cei cinci inculpați din acest dosar sunt Ion Găletan, Dumitru Mărgulescu, Nicolae Mușeat, viceprimar al comunei Pătulele la data faptelor, Cornelia Mișea, secretara primăriei, dar și Titu Dăescu, agent agricol în cadrul Primăriei Pătulele.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în mai 2011, „inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, două cereri unice de plată, întemeiate pe baza a două adeverințe false, în cuprinsul cărora era menționat că închiriaseră de la Primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți, suprafețe de teren în vederea exploatării. Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Mușeat Nicolae, Mișea Cornelia și Dăescu Titu, în calitate de funcționari în cadrul Primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți“.
Prin aceste demersuri, inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru sunt acuzați că au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 120.834 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul tribunalului Mehedinți, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

Documente false și la Primăria Prunișor

La sfârșitul anului trecut, procurorii anticorupție din Craiova au încheiat cercetările într-un dosar asemănător, unul din inculpați fiind funcționar în cadrul Primăriei Prunișor, Mehedinți, la data comiterii faptelor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada 2011-2014, „inculpatul Peșchir Constantin a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false (cinci contracte de arendă), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate“. Anchetatorii craioveni au mai susținut că inculpatul Peșchir nu ar fi putut frauda APIA fără ajutorul unui funcționar din cadrul Primăriei Prunișor, care i-a pus la dispoziție situația terenurilor din comună. „Inculpatul Bența Viorel, în calitate de agent agricol în cadrul Primăriei comunei Prunișor, județul Mehedinți, a pus la dispoziția fermierului o listă cu situația parcelară a terenurilor și proprietarii acestora, în baza căreia inculpatul Peșchir Constantin Traian Aurel a întocmit în fals contractele de arendă“, au mai precizat procurorii DNA. Prin aceste demersuri, Peșchir a obținut fără drept fonduri nerambursabile în valoare totală de 53.909, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
Acest dosar penal a fost înregistrat tot pe rolul Tribunalului Mehedinți, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 11 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS