Impozitul pe cifra de afaceri a devenit opțional pentru microîntreprinderi. Cine deține o firmă își poate face calculele dacă este mai avantajos să opteze pentru impozit pe profit, pentru impozit pe venit sau dacă deschide PFA. GdS a efectuat o analiză pe această temă. Ce este mai avantajos să deții, SRL sau PFA?
Firmele care au o cifră anuală de afaceri sub 1.000.000 de euro intră în categoria microîntreprinderilor. Inițial, pragul a fost de 500.000 de euro, dar legiuitorii au considerat că toate entitățile economice cu o cifră anuală de afaceri de un milion de euro la 31 decembrie să devină automat microîntreprinderi anul următor. Cum ar fi intrat în această categorie cea mai mare parte a firmelor din România, această obligație a devenit opțiune. Dar nu toate firmele vor putea opta. De anul acesta, microîntreprinderile pot alege între impozitul pe profit de 16% și impozitul pe cifra de afaceri de 1% (dacă firma are angajați; impozitul este de 3%, dacă firma nu are niciun angajat), doar dacă îndeplinesc cumulativ două condiții: majorează capitalul social la 45.000 de lei și au, în total, minimum doi angajați pe acea firmă. Reprezentantul firmei de audit și consultanță Professional Consulting, Radu Buziernescu, a precizat că peste 80% din firmele din România sunt microîntreprinderi, la acest moment. Firmele pot să își facă singure calculul ce tip de impozit să plătească. Societățile care au rata profitabilității mai mare de 6,25% din cifra de afaceri au un avantaj dacă achită impozit pe venit de 1%, pentru că impozitul pe profit era mai mai mare decât cel pe venitul microîntreprinderii. Și invers. Când profitul este mai mic de 6,25% din cifra de afaceri, firma poate achita în condiții avantajoase impozitul pe venitul microîntreprinderilor.
În Legea nr. 227/2015 reprezentând Codul Fiscal, actualizat în aprilie 2018, reglementările fiscale legate de microîntreprinderi se regăsesc la articolele 47-57. Impozitul pe venit de 1% sau 3% se plătește trimestrial la stat.
Ce este mai avantajos, PFA sau SRL?
Dacă, în urmă cu câțiva ani, politicile fiscale au făcut ca multe persoane să își închidă PFA-urile din cauză că oamenii ajungeau să dea la stat cam jumătate din cât câștigau, acum fiscalitatea pare a fi în avantajul PFA. Reprezentantul Professional Consulting a precizat că, după modificările fiscale de dată recentă, este mai avantajos ca persoanele care au venituri din activități independente și profesii liberale și doresc să înceapă o afacere să se autorizeze ca persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF). Cei care au venituri lunare din asemenea activități peste nivelul unui salariu minim pe economie vor plăti contribuții la nivelul salariului minim. Contribuțiile anuale sunt plafonate la nivelul a 22.800 de lei (adică 12 salarii minime pe economie), iar impozitul pe venit este de 10% din cifra de afaceri. Și cei care au deja PFA, II sau IF și desfășoară activități din sfera drepturilor de proprietate intelectuală și a profesiilor liberale (medici, avocați, scriitori etc.) și au venituri peste salariul minim vor plăti mai puțini bani decât anul trecut, pentru aceleași activități, tocmai pentru că sunt plafonate contribuțiile sociale la nivelul salariului minim și nu se mai plătesc la venitul realizat. De asemenea, pe PFA nu este nevoie de salariați. Persoana organizată ca PFA care are venituri sub nivelul salariului minim nu este obligată să achite contribuții la CAS (Pensii) și CASS (Sănătate) la stat, această formă de a fi asigurată fiind opțională. Dacă persoana vrea să fie asigurată, atunci plătește contribuțiile, dar la nivelul salariului minim. Dacă este deja angajată în altă parte cu contract individual de muncă, iar veniturile pe PFA sunt în plus și sunt sub nivelul salariului minim de 1.900 de lei brut, atunci persoana nu este obligată să mai plătească din veniturile PFA nicio contribuție, ci doar impozitul pe venit.
Un alt avantaj al PFA este acela că banii din casieria entității economice pot fi utilizați oricum și oricând de către persoana fizică, pe când în cazul unei firme organizate ca SRL sau sub alte forme de societate – persoană juridică – deținătorul firmei nu poate folosi în scop personal banii societății, ci doar la final de an, după repartizarea rezultatului financiar poate să încaseze dividende. La SRL, deținătorul firmei poate fi și angajatul societății, caz în care își încasează salariul. În rest, pentru orice sumă pe care o ridică din societate trebuie să aducă documente justificative din care să reiasă că a folosit banii tot pentru societate și nu în scop personal.
Dezavantajele PFA
Un prim dezavantaj al PFA este acela că persoanele care doresc să realizeze afaceri la nivel înalt și să încheie contracte cu diverși parteneri mari trebuie să aibă o firmă, care să fie SRL, SA sau SNC. Încă un dezavantaj al PFA este acela că entitatea nu poate opta pentru impozitul de 1% pe cifra de afaceri, pentru că nu intră la categoria microîntreprinderilor această formă de organizare.
Așa stau lucrurile la momentul actual, însă cum legislația fiscală se modifică cu foarte mare rapiditate, nu se poate spune de pe acum cât vor fi menținute actualele avantaje fiscale pentru PFA.