-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum să găsești meseriași și cum iei bani de la stat pentru ei

Cum să găsești meseriași și cum iei bani de la stat pentru ei

Unii angajatori care nu găsesc sudori au preferat să ia ucenici și să îi învețe meserie la locul de muncă

Angajatorii care oferă locuri de muncă pentru care nu se mai găsesc specialiști pe piața muncii au o alternativă legală să îi specializeze la locul de muncă și să încaseze 1.125 de lei lunar de la stat, pentru fiecare ucenic angajat. Iată cum trebuie să procedeze potențialii ucenici și firmele care vor să încheie contracte de ucenicie.

În ultima perioadă, zeci de firme caută specialiști pe piața muncii și nu găsesc să angajeze personalul cu pregătirea necesară care să se plieze pe nevoile de forță de muncă ale antreprenorilor respectivi. Există, totuși, o modalitate prin care angajatorii pot să își școlească specialiștii la locul de muncă respectiv și să încaseze și niște bani de la stat pe perioada uceniciei.
Potrivit prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, cu modificările și completările ulterioare, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, de o sumă în cuantum de 1.125 lei pe lună, exceptând perioada de probă la care este supus ucenicul.
Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, la solicitarea GdS, pe primele patru luni ale anului 2018, la nivelul județului Dolj au fost încheiate 326 de contracte de ucenicie pentru o serie de calificări, cum ar fi: operator montaj, sudor, bucătar, barman, ospătar, electrician și mecanic agricol.

Cum procedează persoanele care vor să fie ucenici

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă ce doresc să participe la programe de ucenicie trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM Dolj cu o serie de documente. Instituția a precizat de ce acte are nevoie un șomer pentru a deveni ucenic: actul de identitate, actele de studii și calificare, adeverință medicală din care să rezulte că este apt de muncă sau are eventuale restricții medicale și să depună o cerere prin care să solicite participarea la un program de ucenicie.

Ce trebuie să facă angajatorii

Angajatorii care doresc să organizeze programe de ucenicie la locul de muncă trebuie să urmeze, la rândul lor, o serie de pași. În primul rând, ei trebuie să comunice locurile de muncă vacante, precum și ocuparea lor prin completarea și transmiterea formularului „Situație privind locurile de munca vacante“- anexa nr. 1A, respectiv formularul „Comunicare privind ocuparea locurilor de muncă“ – anexa nr. 1B, potrivit datelor de la AJOFM Dolj. Angajatorii mai trebuie să încheie un contract de prestări servicii de formare profesională, dacă angajatorul nu este furnizor de formare autorizat. De asemenea, este obligatoriu ca firma angajatoare să încheie contractul de ucenicie cu persoana pe care o face ucenic. Este un contract individual de muncă ca oricare altul, „încheiat pe durată determinată de 12, 24 sau 36 de luni, în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, respectiv nivelul 2, 3 sau 4 de calificare (stabilit conform Cadrului Național al Calificărilor aprobat prin HG nr. 918/2013)“, informează AJOFM Dolj.
Cum intră firmele în posesia banilor pentru ucenici? „Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorul trebuie să încheie o convenție cu AJOFM Dolj, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie“, a mai precizat instituția menționată, la solicitarea GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS