8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLipsa forţei de muncă alungă investitorii străini

Lipsa forţei de muncă alungă investitorii străini

Întâlnirea de afaceri din județul Gorj a fost dominată de o idee centrală, ce se vrea un semnal de alarmă în întreaga țară. Lipsa forței de muncă îi determină pe investitorii străini să își mute operațiunile din România în țările din jur. Autoritățile din Gorj au menționat că încă mai există forță de muncă în județ și că așteaptă investitori.

Autoritățile gorjene și oameni de afaceri au participat ieri la conferința „Investitori în viitorul economiei locale“, la CJ Gorj (Foto: Lucian Anghel)

Conferința de afaceri intitulată „Investitori în viitorul economiei locale“, ajunsă la cea de-a treia ediție din 2018, a avut loc joi, în municipiul Târgu Jiu, la Consiliul Județean (CJ) Gorj, în prezența autorităților locale și a unor investitori privați români și italieni. Evenimentul a fost organizat de Curierul Național, Gazeta de Sud și Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR).
În cadrul dezbaterilor s-au prezentat oportunitățile de investiții din zonă, iar antreprenorii străini prezenți la eveniment au enumerat problemele cu care se confruntă pe piața din România.

Firme din domeniul confecțiilor se mută din România în Ucraina și Serbia

Reprezentantul unei organizații patronale din care fac parte mulți investitori italieni – Confindustria -, Rocco Ferri, a atras atenția că lipsa forței de muncă din România îi determină pe investitorii italieni să își mute operațiunile de producție din România în alte țări. El a precizat că două firme mari din domeniul industriei textile care au fabrici în Iași și Cluj își relochează activitatea în Ucraina, respectiv în Serbia. „Înainte era problema salariului minim care creștea prea repede. Acum avem o singură problemă, care a devenit o problemă majoră: lipsa forței de muncă atât calificată, cât și necalificată. Firmele italiene au o creștere cu 20% a cererii pentru producție. Este incredibil că firmele italiene au bani pentru a crește producția cu 20%, dar problema este că nu găsesc forță de muncă. Firme mari din domeniul confecțiilor pleacă din România pentru că nu găsesc aici forță de muncă. Din Iași o firmă pleacă în Ucraina, iar din Cluj o altă firmă pleacă în Serbia“, a precizar Rocco Ferri, director general al Confindustria.

Rocco Ferri reprezentant Confindustria a spus că firme italiene se mută din România (Foto: Lucian Anghel)

Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a menționat că autoritățile gorjene sunt deschise „oricărui investitor serios, care să angajeze forță de muncă locală“. Florescu a mai spus că în ultimii ani investitorii au început să vină în Gorj și că lipsa forței de muncă a devenit o problemă națională.
Cei prezenți la conferință au atras atenția și asupra faptului că învățământul românesc produce doar șomeri cu diplomă, dar nu produce acei specialiști de care au nevoie firmele. Oamenii de afaceri italieni au insistat pe dezvoltarea învățământului dual, dând exemplu Piteștiul, unde universitatea a făcut parteneriat cu firmele private pentru a școli exact specialiștii de care au nevoie acestea.

Lipsa infrastructurii, eterna piedică în calea investitorilor

Oamenii de afaceri susțin că lipsa infrastructurii de transport împiedică investitorii să vină în Oltenia. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a menționat că „regiunea Oltenia este ultima regiune din țară la capitolul infrastructură. Vinovate de această situație sunt toate guvernele din ultimii 28 de ani, pentru că au lăsat Oltenia fără autostrăzi. Când vin investitorii, mă întreabă despre două lucruri: de infrastructură și de forța de muncă“.
Primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, a prezentat direct avantajele investiționale ale orașului: „Noi avem un nod feroviar bun, avem linii de tensiune pentru anumite investiții mari și putem să facem, de exemplu, la Sadu, frigidere cu compresie pentru întreaga industrie hotelieră“.

Vicepreședintele CJ Gorj, Ninel Muja (în dreapta), prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu și subprefectul de Gorj (Foto: Lucian Anghel)

Protocol de colaborare

La finalul întrevederii de la Târgu Jiu, reprezentanții UGIR au căzut de acord cu autoritățile locale și județene să creeze un protocol de colaborare cu Alianța Confederațiilor Patronale din România, astfel încât patronatele să le transmită autorităților de ce meseriași au nevoie, iar autoritățile să transmită către patronate ce oportunități concrete investiționale sunt în zonă. Primarul Romanescu a agreat ideea unui astfel de protocol, dar a menționat că și investitorii trebuie să vină cu intenții concrete de unități pe care vor să le dezvolte în zonă.

De ce nu se întorc românii în țară

Investitorul italian Rocco Ferri a precizat că s-a făcut un studiu în Italia pentru a se vedea de ce nu se întorc românii de acolo să muncească în țară. Motivele par să fie două: salariile mici din România și sistemul sanitar precar din țara noastră. Reprezentantul Confindustria a menționat că dacă în privința salariilor se mai poate face ceva, problema cea mai mare rămâne „asistența sanitară“, și nu este vorba despre calitatea medicilor, ci despre logistica spitalicească, a conchis investitorul italian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS