0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMutarea Liceului „Voltaire“, scandal și profesori evacuați din sală

Mutarea Liceului „Voltaire“, scandal și profesori evacuați din sală

Proiectul de hotărâre privind darea în administrare către Liceul „Voltaire”, cu destinația de sediu, a unui spațiu aparținând Colegiului „Ștefan Odobleja“ a încins la maximum spiritele în ședința de joi a Consiliului Local (CL) al municipiului Craiova. S-a discutat pe contre, s-au folosit injurii, profesorii de la „Odobleja“, prezenți la ședință, au fost evacuați din sală, iar o persoană care susținea Liceul „Voltaire“ a fost amendată de Poliția Locală pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Cu toate acestea, proiectul a trecut prin votul majorității PSD+ALDE, dar cadrele didactice au anunțat că vor merge în instanță pentru a anula hotărârea CL.

Cadrele didactice de la Colegiul „Ștefan Odobleja“, prezente la ședința Consiliului Local Craiova, nu au fost lăsate să-și spună punctul de vedere vizavi de mutarea Liceului „Voltaire“ într-una din clădirile colegiului (Foto: Lucian Anghel)

O nouă ședință de consiliul local, un alt motiv de scandal în sala de ședințe a Primăriei Craiova. De data aceasta, proiectul care a aprins fitilul a fost cel privind încetarea dreptului de administrare al Colegiului „Ștefan Odobleja“ asupra bunului „pavilion-școală“, aparținând domeniului public, și darea acestuia în administrarea Liceului „Voltaire“, cu destinația de sediu. Consilierii din opoziție au solicitat inițial retragerea acestui punct de pe ordinea de zi pentru o mai bună analiză a situației, dar cum nu s-a întâmplat acest lucru, atunci când s-a ajuns la vot a explodat bomba. Discuții pe contre, acuze, cadrelor didactice de la „Odobleja“, prezente la ședință, li s-a interzis să-și spună punctul de vedere, fiind poftite să părăsească sala, circul continuând pe scări și apoi în fața primăriei.
Cei care au luat atitudine au fost consilierii din partea PNL. „Ceea ce este deranjant e faptul că primăria nu a făcut o analiză corectă, coerentă, de a identifica toate spațiile care pot fi folosite de Liceul «Voltaire», ci s-a focusat strict pe Colegiul «Odobleja». În raportul întocmit de executiv ni se spune că nu vor fi afectate proiectele desfășurate de acest colegiu, dar nu ni s-a pus la dispoziție proiectul pe fonduri europene, în care Primăria Craiova este lider și în care scrie, negru pe alb, că nu se pot aduce modificări laboratoarelor, unde doriți ca elevii de la «Odobleja» să facă cursuri. Tot în acest raport ni se spune că Consiliul de Administrație al ISJ apreciază că poate fi posibilă eliberarea unor spații de învățământ. Undeva, ceva nu este în regulă“, a spus Marian Vasile. Acesta a adăugat că nu există o hotărâre în acest sens din partea Consiliului de Administrație al Colegiului „Ștefan Odobleja“, ci doar un proces-verbal al CA al Inspectoratului Școlar Județean „destul de evaziv, ca să nu spun mincinos“.
În plus, consilierul PNL a invocat și o întâlnire organizată la primărie de Lavinia Craioveanu, senator PSD, în care s-ar fi menționat că Liceul „Voltaire“ nu se va desființa întrucât este inclus într-un proiect de transformare în liceu de interes național. „Vă rog să-mi spuneți dacă primăria a alocat bani pentru transformarea Liceului «Voltaire» într-un liceu de interes național. Sau mint cei care au semnat această hotărâre a ISJ?“, a punctat Marian Vasile. Nu a primit însă un răspuns concret. „În condițiile în care în CA-ul Colegiului «Odobleja» s-a votat împotriva mutării Liceului «Voltaire», mi se pare o chestiune negândită și grăbită. Suntem de acord că și copiii de la «Voltaire» au dreptul să învețe, dar mi se pare corect să luăm în considerare și ceea ce spun profesorii din «Odobleja». Vă rog frumos să ne gândim la alte școli la care să ajungă acești copii de la «Voltaire»”, a spus și Adriana Ungureanu.

Spiritele s-au încins, iar profesorii au fost evacuați din sală (Foto: Lucian Anghel)

„Stimați colegi, nu mai mințiți!“

Replica din partea consilierilor de la putere nu a întârziat să apară. Aceștia au susținut că cei care mint în cazul de față sunt consilierii PNL. „Prin votul nostru, noi nu dăm un drept cuiva, în detrimentul altcuiva, dar trebuie să avem grijă și de unii, și de alții. În procesul-verbal al CA al ISJ Dolj se spune foarte clar că se supune spre aprobare și se aprobă în unanimitate. Este scris negru pe alb. Inspectorul școlar general, cel care înțelege cel mai bine ce se întâmplă în sistemul de învățământ, nu noi aici, spune că este posibilă eliberarea unor spații de învățământ prin reorganizarea acestora, astfel încât procesul instructiv-educativ din cadrul unității să se desfășoare în condiții optime, fără a fi afectat anul școlar în curs. Deci, stimați colegi, nu mai mințiți!“, a afirmat Lucian Dindirică, consilier local din partea PSD. „Noi nu putem decide cu privire la afectarea procesului de învățământ, pentru că nu avem în competență așa ceva. Noi nu putem decât să ne bazăm pe ceea ce instituția legal abilitată a decis, adică ISJ Dolj. Ca atare, vă rugăm, dragi colegi, să nu inflamăm spiritele în niciun sens“, a completat Bianca Predescu.
Viceprimarul Stelian Bărăgan, cel care i-a ținut locul primarului Mihail Genoiu, absent motivat de la această ședință, a încercat, într-un final, să liniștească apele. Nu a reușit. „Am tratat ambele licee cu măsură egală, am discutat cu ambele părți, destul de serios și în spiritul legii. Eu voi vota acest punct de pe ordinea de zi, cu toate cele spuse de dumneavoastră. Ați spus că afectăm un proiect pe fonduri europene. Nu îl vom afecta! Știți că cine atacă cererea de finanțare are de-a face cu OLAF…“. Viceprimarul nu a fost lăsat să-și termine discursul, pentru că în sală s-a auzit un murmur de nemulțumiri. Consilierul Marian Vasile a intervenit peste viceprimar, iar spiritele s-au încins.
În cele din urmă, s-a propus ca președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj, Constantin Lungulescu, să fie lăsat să-și spună punctul de vedere. Propunerea a fost însă respinsă prin votul majorității PSD+ALDE, iar de aici a început circul. Profesorii de la „Odobleja“ prezenți la ședință au ripostat verbal, polițiștii locali au intervenit pentru a-i evacua din sală, consilierii PNL s-au ridicat și ei, iar în tot acest iureș s-a supus la vot proiectul de hotărâre cu pricina, care a trecut cu votul majorității. Scandalul a continuat pe holul de la ieșirea din primărie, o persoană care susținea Liceul „Voltaire“ a ripostat dur la adresa celor de la „Odobleja“, motiv pentru care a fost amendată de Poliția Locală pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

„Au votat pentru distrugerea Colegiului «Odobleja»“

Discuțiile au continuat în fața Primăriei Craiova, unde reprezentanții Colegiului „Ștefan Odobleja“ și-au spus păsurile. „Au votat pentru distrugerea Colegiului «Odobleja», cu încălcarea gravă a articolului 20 din Legea educației, care spune că administrația locală are obligația să ne asigure condiții optime pentru desfășurarea procesului educativ. Acest act ne va obliga pe noi să murim. La «Odobleja» există trei corpuri de clădire, care sunt folosite de elevii noștri, două la capacitate maximă, de dimineața până seara, iar al treilea care a fost prins într-un proiect pe fonduri europene. A fost reabilitat și echipat în întregime și avem obligația să-l păstrăm până în 2020. Sunt laboratoare subdimensionate, au 40 de metri pătrați, iar noi avem o medie de peste 25 de elevi la clasă, deci nu pot fi folosite ca săli de clasă“, a spus Veronica Șerban, profesor în cadrul Colegiului „Ștefan Odobleja“. „ISJ nu cunoaște situația, nu are habar. Singura situație pe care o cunoaște este că a scăzut numărul de clase, dar nu știe că a scăzut, proporțional, cu numărul de săli de clase cu destinația aceasta (…). Ne pare rău că Liceul «Voltaire» este în această situație. Nu avem nimic împotriva lor, au făcut o solicitare normală: rămâi fără sediu, soliciți sediu. Noi suntem împotriva modalității în care s-a acționat de la început, cu rea-credință față de Colegiul «Odobleja». Nu s-a făcut o evaluare obiectivă“, a adăugat Veronica Șerban.
La rândul său, Constantin Lungulescu a punctat faptul că sălile de clasă în care vor învăța elevii de la „Voltaire“ au utilitate doar de laboratoare și de aici ar apărea problemele. „Dacă Liceul «Voltaire» vine în spațiu, în toate aceste laboratoare elevii trebuie să vină și să învețe, să stea toată ziua, și de aici perturbările care ar apărea. Liceul «Voltaire» are nevoie și de cantină, și de sală de sport, deci lucrurile vor fi destul de complicate. Din acest motiv, colegii nu au acceptat mutarea. Este o ruptură între director și colectivul profesoral. În concluzie, eu cred că consiliul local s-a pripit, pentru că, dacă nu ai o decizie a Consiliului de Administrație de la unitatea școlară, nu prea poți să faci așa ceva“, a conchis Lungulescu. Acesta a mai precizat că se intenționează atacarea în instanță a hotărârii CL Craiova, pe contencios administrativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS