2 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCine modifică acoperișul de la bloc, asociația sau proprietarii?

Cine modifică acoperișul de la bloc, asociația sau proprietarii?

După ce au fost amendate de Poliția Locală pentru că nu aveau proiecte și autorizații pentru acoperișurile de la unele blocuri și au fost somate să intre în legalitate sau să le dea jos, asociațiile de proprietari din Craiova întâmpină, acum, alt-fel de probleme. Acestea au discuții cu proprietarii pentru a stabili cine să se ocupe de obținerea autorizației, cine să contacteze firmele care urmează să facă proiectul și lucrările de construire sau demolare. În plus, unii dintre proprietari au abandonat ideea intrării în legalitate după ce aucontestat procesele-verbale întocmite de Poliția Locală în instanță și au avut câștig de cauză. „Sunt proprietari care refuză la acest moment să mai facă demersurile necesare intrării în legalitate deoarece în decizia dată de instanță se spune că se anulează procesul-verbal și toate prevederile acestuia. Or în procesul-verbal se spune că trebuie să intre în legalitate sau să revină la starea inițială“, a precizat Gheorghe Albu.
Problema este următoarea: cine se ocupă de lucrări și autorizații, firma de construcții, asociația sau proprietarii din blocul cu pricina?
Această întrebare au pus-o unii dintre proprietarii din blocul C5 din Asociația de proprietari 1 Cerna. „Noi vrem să ne ocupăm singuri de lucrările la acoperișul blocului. În fapt, vrem să renunțăm la șarpantă și să revenim la vechea terasă. Nu vrem să se implice asociația pentru că sunt costuri foarte mari. Eu am făcut o listă cu proprietarii celor 19 apartamente, am strâns semnături și vreau să mă ocup de demolarea acoperișului și lucrările de anvelopare ale terasei. Am găsit și o firmă, dar întâmpin opoziție din partea celor de la asociație. Ei nici măcar nu au mers în instanță să conteste procesul-verbal și ne-au pus să plătim amenda dată de Poliția Locală“, spune Daniel Corniciuc, locatar în blocul c5.
De partea cealaltă, reprezentanții Asociației de proprietari 1 Cerna spun că lucrurile nu stau chiar așa. „Nu noi decidem cine și cum să facă lucrările, decizia este la latitudinea proprietarilor, pentru că dumnealor plătesc toate costurile. Domnul Corniciuc poate să facă toate demersurile în sensul demolării, autorizației, strângerii banilor necesari lucrărilor, dacă vecinii dumnealui îl deleagă. Cred că locatarii nu știu toți pașii necesari demarării lucrărilor, mai ales că dumnealui vrea să dea acoperișul jos și să revină la vechea tereasă. Proprietarii din acest bloc plătesc fond de reparații, dar banii strânși, 4.000 de lei, nu cred că le sunt suficienți. În privința contestării procesului-verbal, noi am vrut inițial să-l contestăm, dar am vorbit cu un proiectant și acesta ne-a spus că dacă ajungem în instanță nu mai are cum să ne facă proiectul ca să intrăm în legalitate cu acoperișul de la blocul c5 și am abandonat ideea. Repet, locatarii din acest bloc sunt liberi să aleagă ce variantă le este mai profitabilă, dar să urmeze pașii legali“, a explicat Daniela Cotoi, administratorul asociației.

Și asociația, și proprietarii pot modifica acoperișul blocului

La întrebarea anterioară, un răspuns concret a venit din partea Uniunii Asociațiilor de Proprietari. „Legea asociațiilor de proprietari spune că repararea, înlocuirea și modificarea părților proprietății comune cade în sarcina Comitetului executiv. Prin urmare, comitetul face toate demersurile pentru intrarea în legalitate a acelor blocuri care au acoperișuri fără autorizație. Totuși, acesta poate să lase la latitudinea proprietarilor să se ocupe de reparații și modificări ale părților comune, în speță acoperișul. Mai trebuie precizat că în acest ultim caz, reprezentanții proprietarilor fac o ședință cu locatarii din acel bloc și ulterior încheie un proces-verbal prin care lasă în sarcina proprietarilor respectivele lucrări. La rândul lor, proprietarii împuternicesc unul sau mai mulți vecini să se ocupe de documente, autorizație și lucrări. În concluzie, aceste lucrări se pot face atât de către asociație, cât și de către proprietarii din blocul în cauză“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Craiova.
Totodată, reprezentanții administrației locale au precizat care este modalitatea prin care asociația sau proprietarii intră în legalitate cu acoperișurile construite fără autorizație și ce documente sunt necesare pentru eliberarea acesteia: „Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției emis de Poliția Locală – Serviciul Disciplina în Construcții, precum și dovada achitării amenzii emise. Vor solicita extrasele de PUG și încadrare în zonă, extras de Carte Funciară de la OCPI. Vor depune solicitare pentru emiterea unui Certificat de Urbanism. După obținerea Certificatului de Urbanism, se va întocmi documentația pentru Autorizația de Construire. Pentru obținerea Autorizației de Construire, pe lângă actele și documentele solicitate prin Certificatul de Urbanism, se va depune o expertiză tehnică pentru rezistență și stabilitate și o expertiză tehnică pentru securitatea la incendiu“, a declarat Stelian Bărăgan, viceprimarul municipiului Craiova.

Ce spune legea asociațiilor de proprietari

Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinația proprietății comune fără a obține mai întâi acceptul din partea asociației de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS