-1 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljO tânără mamă şi-a ucis fiul de trei ani

O tânără mamă şi-a ucis fiul de trei ani

Tânăra a fost prezentată la Tribunalul Dolj pentru emiterea mandatului de arestare

O femeie, de 33 de ani, din Craiova, şi-a ucis băieţelul de trei ani, în noaptea de duminică spre luni, strângându-l de gât în timp ce acesta dormea, pentru că a crezut că e diavolul, după cum le-a declarat anchetatorilor. Femeia, angajată la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, era în concediu pentru îngrijirea celui de-al treilea copil şi se afla în vizită la părinţi, în comuna doljeană Unirea. Ea şi soţul, de profesie jandarm, au mers în vizită la aceştia, acolo unde copiii obişnuiau să-şi petreacă vacanţele. Seara, femeia a mers la culcare cu băieţelul de trei ani, iar soţul a mers cu fiul cel mare de opt ani şi cu fetiţa de un an şi opt luni, în altă cameră. Ea a povestit anchetatorilor că s-a trezit în cursul nopţii şi a crezut că fiul mijlociu, care dormea alături, este diavolul.
„După ce l-a sugrumat, a aprins lumina şi şi-a dat seama că este copilul, nu diavolul. Apoi a mers în camera alăturată, unde dormeau soţul şi ceilalţi doi copii, şi i-a spus ce a făcut“, a declarat procuror Magda Bădescu, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Bărbatul a anunţat imediat poliţia. Femeia a fost reţinută pentru omor împotriva unui membru al familiei. Ieri, a fost prezentată magistraţilor Tribunalului Dolj, care au emis mandat de arestare preventivă de 30 de zile.

Expertizare psihiatrică pentru tânăra mamă

Tânăra, care provenea dintr-o familie foarte bună şi respectată în localitatea Unirea, a fost un copil cu rezultate bune la învăţătură, cuminte şi foarte bine crescut, potrivit unor surse apropiate familiei. „A fost extrem de cuminte şi serioasă. După naşterea fetiţei a suferit de depresie postpartum, pentru care a şi fost internată. Totul părea că s-a rezolvat, nimic nu prevestea această tragedie. O familie frumoasă, cu trei îngeri de copii, care veneau aici în vacanţă la bunici, s-a distrus într-o clipă de rătăcire. Băiatul cel mare este extrem de isteţ, la fel cum e mama lui”, a declarat pentru GdS o rudă a tinerei.
Tânăra, care lucra ca asistent la DGASPC, avea un comportament exemplar la serviciu. „Lucrează la noi din 2008, iar în prezent se afla în concediu de creştere a copilului. Ea era asistent social, adică făcea anchete sociale şi încerca să identifice soluţia de moment pentru orice copil aflat în dificultate. De mai bine de un an era în concediu de creştere pentru cel de-al treilea copil. Prin cabinetele de medicină a muncii, angajaţii noştri fac periodic controale psihiatrice, iar la verificările anterioare nu au fost probleme în cazul acestei femei“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Tânăra va fi transferată la Spitalul Penitenciar Jilava şi va fi supusă unei expertize psihiatrice efectuată de reprezentanţii Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, potrivit Magdei Bădescu, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Dacă se va stabili că a avut discernământ, femeia va fi arestată pentru omor asupra unui membru al familiei, iar dacă expertiza va demonstra contrariul, ea va fi internată într-un spital de specialitate.

Ce este depresia postpartum

Depresia postpartum (DPP) este o tulburare psihică frecvent întâlnită la mame, care pot avea mai puține emoții pozitive și mai multe negative față de copil. Sunt mai puțin grijulii și mai puțin sensibile la suferințele copilului, mai puțin disponibile emoțional sau chiar au gânduri de a-și răni propriul copil. Depresia postpartum nu se manifestă doar printr-o dispoziție depresivă. Mamele sunt instabile emoțional și se exteriorizează plângând. Tulburarea se poate manifesta și prin lipsa de speranță, sentimentul de gol interior (asociat sau nu cu neliniște), iritabilitate și senzație de oboseală exagerată, absența plăcerii din toate sau aproape toate activitățile zilnice, tulburări de somn precum insomnie, modificări în felul de a vorbi și a merge (uneori încetineală), oboseală extremă sau pierderea energiei, sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție (fără o cauză aparentă), sentimente negative sau confuze pentru nou-născut. De asemenea, această depresie poate provoca dificultăți în concentrarea atenției și în luarea deciziilor și se poate ajunge până la gânduri despre moarte sau sinucidere, potivit medicilor specialişti psihiatri.

O crimă îngrozitoare, o pedeapsă uşoară

O crimă asemănătoare a avut loc în septembrie 2014, când o tânără de 17 ani din Gorj şi-a omorât bebeluşul. Eleva a susţinut că inițial şi-a strangulat bebeluşul, iar ulterior i-a dat foc. Întreaga comunitate a fost îngrozită când a aflat ce a făcut. Anchetatorii au stabilit că liceana a avut discernământ atunci când a comis fapta. Instanţa a decis ca aceasta să participe la anumite programe educative. A impus minorei să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională, să nu depăşească fără acordul Serviciului de Probaţiune limita teritorială a comunelori Mătăsari şi Slivileşti, să nu se afle în discoteci şi alte manifestări sportive, culturale ori alte adunări publice de pe raza celor două localităţi și să nu se apropie şi să nu comunice cu tânărul din comuna Drăgoteşti cu care a întreţinut relaţii sexuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS