0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCNI „sfinţeşte“ Biserica „Madona Dudu“ cu trei milioane de euro

CNI „sfinţeşte“ Biserica „Madona Dudu“ cu trei milioane de euro

Compania Națională de Investiții (CNI), cea care a finanțat construirea stadionului din Bănie, pune în joc multe milioane de euro și pentru locașurile de cult. Pe lista de investiții a Companiei se află și Biserica „Madona Dudu“ din Craiova, pentru care există în derulare o licitație privind consolidarea, restaurarea și punerea ei în valoare, estimată la peste trei milioane de euro. Pentru acest contract se luptă două asocieri de firme, una dintre societăți fiind din Craiova.

Compania Națională de Investiții (CNI) se pune și în slujba divinității. Și nu oricum, ci cu multe milioane de euro pe care le investește în locașurile de cult din toată țara. Bani ajung și în Oltenia, pentru Biserica „Madona Dudu“ din Craiova, pentru Ansamblul Mănăstiresc Tismana și pentru Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Dumitru“, din localitatea Hurezani.
După ce a alocat 55 de milioane de euro pentru construirea stadionului din Bănie și a preluat de la Primăria Craiova proiectul privind reabilitarea și consolidarea Colegiului Național „Carol I“, CNI a trecut și la „capitolul religie“. A pus pe masă peste trei milioane de euro și a demarat, în luna mai, procedura de achiziție publică pentru proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări la obiectivul de investiții „Consolidare, restaurare și punere în valoare Biserica – Adormirea Maicii Domnului – Madona Dudu, municipiul Craiova, județul Dolj“. Impunătoarea biserică din zona centrală a orașului este monument istoric de categoria II A și, potrivit CNI, ar avea nevoie de o reabilitare. Din calculele estimative ale Companiei, cheltuielile cu proiectarea și asistența tehnică s-ar ridica la 164.500 de lei, cele cu organizarea de șantier la 212.980 de lei, cheltuielile pentru investiția de bază fiind de 11.361.420 de lei. Valoarea estimată a contractului este de 12.309.673 de lei, fără TVA, adică 14.648.511 lei, echivalentul a 3.184.459 de euro.
Ofertele s-au depus până la data de 19 iunie și sunt încă în evaluare. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pentru acest contract se luptă două asocieri de firme. Prima este formată din SC Recon SA, din Craiova, și SC Remon Proiect SRL, din București, cealaltă este una mixtă, româno – italiană: Research Consorzio Stabile Societa Consortile (Napoli) – SC RO-ING Profinstal SRL (București) – Groma Societa di Ingegneria SRL (Caserta) – SC Crindesign Proiect SRL (București). SC Recon SA este o firmă care a derulat multe lucrări în Craiova, cum ar fi construirea Centrului Multifuncțional, amenajarea Centrului Istoric, pe partea de monumente istorice realizând consolidarea Muzeului Olteniei.

Alte cinci milioane de euro merg spre Tismana

Luna trecută, Compania Națională de Investiții a dat drumul și la alte licitații în sprijinul bisericii. Pentru proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări la obiectivul de investiții „Consolidare, reabilitare și dotare Ansamblu Mănăstiresc Tismana (C1, C2, C3), oraș Tismana, județul Gorj“, CNI a estimat toate lucrările la valoarea de 24.551.248 de lei (TVA inclus), adică 5,3 milioane de euro. Aici ar fi vorba de mai multe corpuri de clădiri care ar urma să fie reabilitate, toate figurând în lista monumentelor istorice de categoria II A. La acest contract, cheltuielile cu proiectarea ar fi de 775.433 de lei, cele cu organizarea de șantier – 399.495 de lei, iar investiția de bază s-ar ridica la suma de 19.456.373 de lei (fără TVA). Valorile mai sus-menționate, ca și cele de la licitația pentru consolidarea Bisericii „Madona Dudu“, rezultă din Devizul general întocmit de proiectant pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții.
Tot în județul Gorj, dar în localitatea Hurezani, CNI va finanța construirea de chilii la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Dumitru“. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, acest obiectiv de investiții este inclus în Programul național de construcții de interes public sau social derulat de Compania Națională de Investiții, valoarea estimată a contractului fiind de 3.742.863 de lei, fără TVA, pentru proiectare, asistență tehnică și execuție.

De la biserică, la spital

CNI mai are în derulare o procedură de achiziție publică pentru un obiectiv din județul Dolj, dar nu mai este vorba de o biserică, ci de un spital. Tot luna trecută a demarat licitația privind proiectarea, asistența tehnică și execuția de lucrări pentru consolidarea, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Spitalului Orășenesc Segarcea. Contractul a fost estimat la valoarea de 18.101.546 de lei, fără TVA, din care cheltuielile cu proiectarea și asistența tehnică sunt estimate la 533.518 lei, iar cele cu organizarea de şantier, la 345.757 de lei. Investiția de bază a fost estimată la 17.222.271 de lei, fără TVA. Ofertele se primesc până la data de 29 august.
În ceea ce privește celălalt obiectiv din Craiova al Companiei Naționale de Investiții, Colegiul „Carol I“, licitația a fost anulată și reluată în data de 11 iulie. Pentru reabilitarea și consolidarea corpului central al clădirii în care funcționează atât colegiul, cât și Opera Română Craiova, au fost prevăzuți 268.500 de lei, fără TVA, asta pentru că achiziția se referă, deocamdată, doar la serviciile de proiectare (studiu topografic și studiu geotehnic, actualizare documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, inclusiv expertiză tehnică, studiu de acustică sală Operă, studiu componente artistice ce implică și proiectul de intervenție, documentație pentru obținerea certificatului de urbanism și a tuturor avizelor solicitate). Ofertele s-au primit până la data de 6 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS