0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGenoiu somează CNI să schimbe gazonul de pe „Oblemenco“

Genoiu somează CNI să schimbe gazonul de pe „Oblemenco“

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat care este situația gazonului de la stadion, susținând că acesta trebuie schimbat (FOTO: Marian Apipie)

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a ieșit ieri la atac, chemând la discuții constructorul stadionului „Ion Oblemenco“, CON-A Sibiu, și Compania Națională de Investiții (CNI), finanțatoarea proiectului, pentru a lămuri situația gazonului arenei care a costat 55 de milioane de euro. Edilul a precizat că gazonul are într-adevăr o problemă, că CNI și constructorul ar trebui să înțeleagă acest lucru, și că le-a transmis acestora să ia măsuri și să schimbe suprafața de joc.

Gazonul stadionului din Craiova a atras în ultima săptămână un val de critici, după felul în care a arătat la meciul Universității cu RB Leipzig, de joia trecută, și la cel de luni, cu Concordia Chiajna. Imaginile cu jucătorii luptându-se pe „Oblemenco“ ca pe o plajă, nu ca pe un teren de fotbal, au fost îndelung difuzate, iar secvența în care atacantul „de buzunar“ al Craiovei, Alexandru Mitriță, rupe o bucată imensă de gazon și dă cu ea de pământ, în semn de protest față de calitatea proastă a acestuia, a devenit virală.
Gazonul arenei de 55 de milioane de euro din Bănie a fost arătat cu degetul prima dată de Ralf Rangnick, antrenorul echipei germane RB Leipzig, care a criticat stratul consistent de nisip de la rădăcina firelor de iarbă. „Este păcat ca un stadion atât de frumos, cum este acesta de la Craiova, să aibă un gazon de o calitate atât de proastă. Și în timpul meciului s-a văzut cum gazonul a pus probleme destul de mari jucătorilor. Pe final de meci, jucătorii au resimțit o stare de oboseală, iar la asta a contribuit și calitatea proastă a gazonului“, a afirmat Rangnick. Spusele acestuia au fost întărite de Devis Mangia, italianul de pe banca Universității Craiova răbufnind, luni seară, după eșecul cu Concordia Chiajna (0-1). „Gazonul e o dramă totală, nu mai putem să ne prefacem că nu contează. Suprafața e într-o stare foarte proastă. Câțiva dintre jucători par fără energie, dar nu din cauza lor sau a pregătirii. E din cauza gazonului“, a tunat Mangia.

Nisipul în care „cresc“ firele de iarbă ale suprafeței de joc a stadionului „Ion Oblemenco” (FOTO: Marian Apipie)

„După fiecare meci am făcut adresă către CNI să schimbe gazonul“

Văzând poate că gluma se îngroașă și că gazonul de pe „Ion Oblemenco“ nu dă semne de revenire, ci dimpotrivă, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a ieșit ieri la atac, chemând la discuții constructorul arenei, CON-A Sibiu, și Compania Națională de Investiții (CNI), finanțatoarea proiectului, pentru a lămuri lucrurile. Ulterior, edilul a susținut o conferință de presă ad-hoc, chiar pe gazon, în care a explicat care este situația. Punctul său de vedere a părut însă unul ferm: gazonul trebuie schimbat. „Am convocat constructorul și pe cei de la CNI pentru a lămuri a nu știu câta oară problema gazonului, pentru că ați văzut și dumneavoastră cum s-a comportat după o perioadă destul de lungă de pauză. Am vrut să lămurim că problemele pe care le are gazonul nu sunt din cauza faptului că în ultimele două săptămâni el a fost întreținut de primărie, pentru că a fost urmat întru totul caietul de sarcini și fișa tehnică cu care ne-a fost predat gazonul, cu toate exigențele privind întreținerea lui. Gazonul a avut în permanență probleme, s-a văzut asta după fiecare meci“, a explicat Mihail Genoiu.
Edilul și-a continuat apoi atacul. „Aproape după fiecare meci am făcut adresă către CNI și am solicitat schimbarea gazonului. Nu am vrut să intru în această problematică, pentru că nu era problema noastră. Noi am preluat acest stadion și avem obligația să-l întreținem, dar nu ne dorim jucători accidentați sau probleme cu gazonul. Chiar dacă au existat procese-verbale cu UEFA, cum că gazonul corespunde normelor internaționale, eu spun că, din punct de vedere al sănătății plantei, el nu a corespuns niciodată“, a adăugat edilul. El a mai menționat că au fost și probleme legate de pânza freatică și că apa trebuia eliminată cu ajutorul unor pompe, dar că ele nu au funcționat niciodată, aceasta fiind strict „o problemă a constructorului care le-a avut în întreținere“. „Orice se poate remedia. Și noi am avut probleme cu eliminarea apelor din drenaj. Când ploua am constatat că drenajul nu făcea față și am schimbat pompele care ajută la eliminarea apei“, a subliniat Genoiu. „Am solicitat cred că a zecea oară, atât CNI, cât și constructorului, să ia toate măsurile necesare pentru a schimba acest gazon“, a mai spus primarul Craiovei.

Genoiu vorbește de executarea garanției

Edilul Băniei a continuat atacul, susținând că între CNI și constructor există o garanție care trebuie respectată, așa că „am solicitat CNI și constructorului să înțeleagă că acest gazon are o problemă“. „Nu sunt în măsură să dau sfaturi legat de problemele de sub gazon, să și le culeagă singuri, dar să ia măsuri și să schimbe gazonul“, a punctat Genoiu. Acesta a vorbit, la un moment dat, și de operarea unei garanții „cu un constructor cu care nu te mai înțelegi“. „Nu e o problemă simplă și există și riscul, dacă nu rezolvi lucrurile amiabil, ca operarea unei garanții să se decidă în instanță, unde câștigă cine este cel mai bine blindat de hârtii“, a spus primarul. Într-un final, el a pus problemele gazonului arenei din Bănie și pe lipsa de experiență a firmei care l-a montat, raportat la condițiile climaterice din România și la un stadion acoperit, cum este „Ion Oblemenco“. „Firma care a montat acest gazon are multe lucrări la stadioane celebre din Europa, dar se pare că pe condițiile climaterice de la noi experiența lor este foarte redusă“, a precizat edilul.
Mihail Genoiu a comentat și gestul lui Mitriță cu acea bucată mare de gazon ridicată deasupra capului, explicând că ea fusese proaspăt montată: „La Mitriță a fost o supărare cumulată și cu ce s-a întâmplat în timpul meciului. Acolo era o brazdă care fusese proaspăt înlocuită după meciul cu Leipzig, o porțiune schimbată care nici nu a avut timp să facă priză“. „Gazonul a fost impecabil ca aspect în perioada de pauză competițională, dar important este să-l vezi cum arată înainte de meci și cum arată după meci. Ceea ce a fost o permanentă problemă la acest gazon a fost adâncimea rădăcinii lui, rezistența la toate șocurile din timpul unui meci. Eu sunt convins că analiza pe care o va face constructorul și CNI va duce la schimbarea gazonului. Din ce știu, schimbarea nu poate fi făcută decât în perioada de primăvară, că altfel ajungem iar într-o situație neplăcută“, a conchis Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS