4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul din Băilești are nevoie de reabilitare

Spitalul din Băilești are nevoie de reabilitare

Înființat în 1889 printr-un ordin de ministru, Spitalul din Băileşti a evoluat treptat de la o unitate sanitară comunală la una municipală, iar în prezent deservește aproximativ 60.000 de pacienți. Mare parte din investițiile care s-au făcut de-a lungul timpului în dotarea și modernizarea spitalului au provenit din fonduri proprii sau din donații. Lista de priorități este însă lungă și cuprinde atât aparatură, cât și înlocuirea instalației de încălzire, care datează din 1974.

În 1889, se aproba, printr-un ordin de ministru, înființarea unui spital pe raza comunei de atunci Băilești. În timp, unitatea sanitară s-a dezvoltat simultan cu așezarea, devenind astăzi spital municipal care deservește anual aproximativ 60.000 de pacienți din Băilești și 14 comune arondate. Unitatea sanitară are 128 de paturi pe spitalizare continuă, zece paturi pentru spitalizare de zi și șase pentru însoțitori, și este structurată în patru secții și șapte compartimente. Este vorba de Medicină internă, Chirurgie, Pediatrie, Obstetrică-ginecologie, Boli infecțioase, ORL, Oftalmologie, Recuperare medicină fizică și balneologie, Neonatologie, ATI și Compartimentul de Primiri Urgențe. „În decursul unui an, avem în jur de 5.000 de pacienți în spitalizarea continuă. Tot în structura spitalului există un ambulatoriu integrat, în care își desfășoară activitatea medici și asistenți în cabinetele de specialitate, respectiv Medicină internă, Obstetrică-ginecologie, ORL, Psihiatrie, Neurologie, Dermato-venerologie, Oftalmologie, Chirurgie, Recuperare medicină fizică și balneologie și Pediatrie. De asemenea, există laborator de analize medicale și laborator de radiologie. Tot în structura spitalului funcționează şi un dispensar TBC“, a spus Mirela Ţibreanu, managerul Spitalului Municipal „Prof. Dr. Irinel Popescu“ din Băileşti.

Deficit de medici la urgenţă

Cei 32 de medici care lucrează la Spitalul din Băilești acoperă majoritatea specialităților, un deficit fiind la Urgență, unde, din cinci posturi, câte sunt normate, doar unul este ocupat. „Zilnic, la Urgență se prezintă între 30 și 35 de pacienți, media fiind de 1.000-1.100 pe lună. Dintre aceştia, aproximativ 70 la sută sunt internați sau tratați în spitalizare continuă în Urgență, ori trimiși la domiciliu, iar în jur de 30 de procente sunt transferați către Craiova“, a adăugat managerul Spitalului Municipal Băileşti.
Până în 2021 vor veni la Spitalul din Băileşti şi alţi specialişti, care vor dezvolta aici şi alte secţii medicale. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, spitalul va avea medici specialişti pentru boli infecțioase și oncologie. Din 2020 vor veni specialişti în cardiologie, diabet și bolile de nutriție, iar din 2021 pentru ortopedie. „Încercăm să introducem și un cabinet de nefrologie în structura organizatorică a spitalului, am făcut demersurile la minister și vom scoate postul la concurs și pentru nefrologie“, a spus Mirela Ţibreanu.

Aparatură în valoare de 430.000 de euro, donată de un băileştean

Mare parte din investițiile care s-au făcut de-a lungul timpului în dotarea și modernizarea spitalului au provenit din fonduri proprii ale spitalului – realizate pe servicii medicale la cerere şi excedentul bugetar – sau chiar din donații. Astfel, au fost dotate cu aparatură nouă cabinetul de oftalmologie și laboratorul de radiologie. „Bineînțeles că necesitățile sunt mult mai mari, dar am făcut acest lucru în funcție de priorități. De exemplu, medicul oftalmolog și medicul ORL-ist anul trecut au venit în unitate, iar în 2017 am avut foarte multe investiții în cabinetul de oftalmologie – perimetru computerizat, aplanotonometru, refractometru, tot ceea ce a fost nevoie pentru cabinet. De asemenea, medicul neonatolog a venit tot în 2017, tot ca medic rezident, și a solicitat o masă radiantă pentru nou-născuţii prin cezariană, pe care am reuşit să o achiziţionăm. Laboratorul de radiologie la momentul acesta, pentru un spital de grad IV, este suficient dotat, în sensul că avem instalație radiologică, un ecograf Doppler, un mamograf digital și un computer tomograf. Ultimele două echipamente – mamograful digital și computerul tomograf – au fost puse la dispoziție prin sponsorizare de către un cetățean din localitatea noastră, plecat cu mulți ani în urmă de aici“, a adăugat Mirela Ţibreanu, managerul spitalului.
Valoarea aparaturii donate este de 430.000 de euro. Ar mai fi însă nevoie de dotări în blocul operator, respectiv mese chirurgicale, linie laparoscopică, un echipament pentru anestezie, precum şi de încă un computer tomograf, iar în acest sens a fost depus un proiect transfrontalier cu Bulgaria, care privește achiziția de aparatură.

„Suntem chiriași fără chirie“

Problema cea mai mare cu care se confruntă Spitalul din Băilești vizează reabilitarea clădirilor. Și pentru acest obiectiv, fondurile ar putea veni tot de la Uniunea Europeană, printr-un proiect în valoare de 17,4 milioane de lei. „Clădirile nu ne aparțin, noi suntem chiriași fără chirie, suntem administratori ai acestor clădiri, care se află în proprietatea primăriei. Am depus împreună cu primăria un proiect pe fonduri europene care are drept scop asigurarea eficienței energetice a clădirilor și totodată reabilitarea lor, și sperăm că vom avea șanse. Dacă va fi aprobat, vor intra în reabilitare toate secțiile medicale din spital. Sistemul de încălzire este cel vechi, din 1974. Anul trecut, din veniturile proprii am reușit să achiziționăm un alt cazan pentru încălzire, care ne-a ajutat foarte mult în iarna care a trecut pentru că și cazanele erau tot din 1974“, a explicat Mirela Ţibreanu.
Pe lângă înlocuirea sistemului de încălzire, proiectul mai prevede şi schimbarea instalaţiilor de apă, dar şi izolaţia clădirilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS