1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubiectul „Voltaire“ - închis de primărie, nu și de profesori

Subiectul „Voltaire“ – închis de primărie, nu și de profesori

Liceul „Voltaire“ a intrat, marți seară, în posesia spațiului de la Colegiul „Odobleja“ predat de către primărie, dar a fost nevoie de intervenția Poliției Locale (Foto: Lucian Anghel)

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat, ieri, într-o conferință de presă, că scandalul apărut din luna iunie, în urma hotărârii Consiliului Local (CL) Craiova privind mutarea Liceului „Voltaire“ într-un corp de clădire aparținând Colegiului „Ștefan Odobleja“, a fost artificial și fără motiv. Liceul „Voltaire“ și-a luat în primire, marți seară, spațiul oferit de primărie, sub supravegherea Poliției Locale, moment în care, în opinia edilului, subiectul poate fi considerat închis. „Lucrurile trebuie să intre pe făgașul normal, pentru că nimeni nu are nimic de împărțit. Nu cred că Liceele «Odobleja» și «Voltaire» mai prezintă un subiect de discuție în acest moment, așa că le urăm să înceapă liniștiți anul școlar“, a spus Genoiu. Profesorii de la „Odobleja“ sunt de altă părere și spun că vor continua procesul intentat Primăriei Craiova, Liceului „Voltaire“ și Colegiului „Odobleja“ privind suspendarea hotărârii cu pricina.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat, ieri, care este punctul de vedere al autorității locale în scandalul creat după mutarea Liceului „Voltaire“ într-un corp de clădire aparținând Colegiului „Ștefan Odobleja“, consfințită printr-o hotărâre de consiliu local dată în luna iunie și pusă în aplicare marți seară, după ce a fost validată de Prefectura Dolj. GdS a prezentat ieri, în articolul „Mutarea Liceului «Voltaire» s-a lăsat cu un nou scandal“, o nouă etapă a acestui conflict, după ce nici prefectul Dan Narcis Purcărescu nu a reușit o conciliere între părți. Ieri, edilul orașului a făcut o scurtă recapitulare a acestui scandal, pe care îl consideră artificial și fără motiv. Genoiu a explicat că, în încercarea de a găsi un spațiu pentru Liceul „Voltaire“, a început o evaluare a spațiilor din școli, dar că operațiunea a fost greoaie și nu a dus la prea multe rezultate. Așa că a apelat la Inspectoratul Școlar Județean Dolj și a ținut cont de datele oferite de acesta.
„Sunt 380 de școli în Craiova și era dificil pentru un lucrător din primărie să aprecieze dacă unele spații sunt sau nu excedentare. Din acel moment am solicitat Inspectoratului Școlar Județean o listă a spațiilor disponibile, pentru că aparent rețeaua școlară a avut de suferit în urma reducerii numărului de elevi din școli. Răspunsul de la ISJ a venit pe 18 iunie și ni s-a adus la cunoștință faptul că la Liceul «Odobleja» rețeua școlară a fost redusă de la 80 la 57 de clase, la nivelul anilor 2017-2018, adică de la un număr de 2.103 elevi la 1.451 de elevi, și că există spații disponibile aici. S-a trecut la o evaluare, de către o comisie din care au făcut parte nu doar reprezentanți ai primăriei, ci și de la Inspectoratul Școlar și de la cele două licee, și s-au constatat spațiile care sunt disponibile“, a spus Mihail Genoiu.

„Organigrama Liceului «Odobleja» nu va avea de suferit“

Edilul a mai menționat că „a existat și există încă o teamă a celor de la «Odobleja» că prin această predare a clădirii disponibile către Liceul «Voltaire» ei vor fi afectați în funcționalitatea lor, atât ca număr de ore, cât și ca posturi ale profesorilor“. „Noi am fost asigurați de ISJ că schema de funcționare și organigrama Liceului «Odobleja» nu vor avea absolut deloc de suferit, că nu există la mijloc nicio formă de fuziune, de comasare, de contopire a celor două unități, că ele vor rămâne de sine stătătoare și că niciun profesor nu va avea de suferit din această mutare. Practic, în toată această perioadă nu a existat niciun motiv de nemulțumire a cuiva. Singurul motiv și singurii îndreptățiți să fie îngrijorați erau cei de la Liceul «Voltaire», pentru că se apropia începerea anului școlar și ei nu aveau la dispoziție spațiile de învățământ“, a afirmat Genoiu.
El a mai spus că marți seară s-a trecut la executarea hotărârii CL Craiova, iar după ce spațiul respectiv a fost preluat de către Direcția Patrimoniu și predat Liceului „Voltaire“, acesta își va asigura paza obiectivului și se va organiza pentru începerea anului școlar. „Consider că lucrurile trebuie să intre pe făgașul normal, pentru că nimeni nu are nimic de împărțit și nu cred că există ceva în orgoliul personal al cuiva mai presus de interesul copiilor ca aceștia să își înceapă în liniște anul școlar și să nu fie afectați de conflicte artificiale create din motive care nu există“, a declarat edilul Craiovei. „Nu cred că Liceele «Odobleja» și «Voltaire» mai prezintă un subiect de discuție în acest moment, așa că le urăm să înceapă liniștiți anul școlar, iar copiii să aibă încredere în liceul la care s-au înscris“, a conchis Mihail Genoiu.
Tot ieri, Liceul „Voltaire“ a emis un comunicat de presă prin care „aduce la cunoștință faptul că în data de 28 august 2018 s-a pus în aplicare HCL 282/28.06.2018, potrivit căreia Primăria Municipiului Craiova dă în administrarea unității noastre de învățământ clădirea situată pe strada Electroputere, nr. 21, în scopul folosirii acesteia drept sediu“. „Bunurile Colegiului «Ștefan Odobleja» aflate în interiorul pavilionului predat către Liceul «Voltaire» pot fi preluate, în prezența delegaților primăriei, pe baza documentelor de inventar deținute de administratorul de patrimoniu al colegiului (…) Ținem să
subliniem că nu considerăm că există un conflict între Liceul «Voltaire» și Colegiul «Ștefan Odobleja», ci mai degrabă o năzuință comună, aceea de existență a unui cadru propice pentru buna desfășurare a actului educațional. Sperăm, așadar, ca orice eventuale neînțelegeri cu personalul și elevii Colegiului «Ștefan Odobleja» să poată fi preîntâmpinate prin dialog“, se arată în cumunicatul semnat de directorul Liceului „Voltaire“, Dorina Loredana Popi.

Profesorii de la „Odobleja“ nu renunță la procesul cu primăria

Cadrele didactice de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ au atacat în instanță HCL 282/28.06.2018, cerând suspendarea executării acesteia. Procesul se află pe rolul Tribunalului Dolj, a avut deja două termene în care cauza a fost amânată, următorul fiind pe 18 septembrie. Profesorii se judecă nu doar cu Primăria Craiova, ci și cu Liceul „Voltaire“ și cu Colegiul „Odobleja“ și susțin în continuare că această mutare le va da peste cap activitatea de învățământ.
„În clădirea în care se va muta Liceul «Voltaire» aveam 15 clase de zi și 12 de seral. Noi ce vom face cu acei elevi? Nici un reprezentant al instituțiilor publice nu ne-a răspuns la această întrebare. În plus, în clădirea respectivă avem depozitul de manuale, un laborator de electronică cu toate dotările, un laborator de legislație rutieră pentru specializarea tehnician-electrician auto. Noi ce facem fără aceste spații? Ce vom face cu elevii? Unde îi vom duce? Ne cer să mutăm elevii într-o clădire de laboratoare. Păi elevii noștri sunt la profil tehnologic și ei au în program ore de laborator, care sunt vitale pentru acest tip de învățământ. Mai mult, respectiva clădire de laboratoare a fost reabilitată și modernizată printr-un proiect pe fonduri europene și nu putem să îi schimbăm destinația“, susțin cadrele didactice de la „Odobleja“.
„Am semnalat acest lucru instituțiilor publice, iar răspunsul a fost să ne reorganizăm fără să afectăm proiectul, dar fără să ne dea și soluții. Practic, în acest moment nu știm ce vom face cu elevii noștri odată ce va începe școala“, au mai afirmat profesorii. Ei spun că vor continua demersurile pentru a li se face dreptate. „Am apelat la instanță și o să continuăm pocesul pentru suspendarea Hotărârii de Consiliu Local. Și am sesizat și Ministerul Educației Naționale, de unde așteptăm un răspuns“, au mai menționat cadrele didactice de la „Ștefan Odobleja”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS