0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCade Spitalul Județean la un cutremur?

Cade Spitalul Județean la un cutremur?

Autoritățile din Dolj sunt în așteptarea celei de-a doua expertize a clădirii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, ca să știe exact ce trebuie făcut, după ce prima expertizare, făcută în 2013, a stabilit că „există risc seismic, ceea ce înseamnă că în caz de cutremur pot exista daune la clădire“, după cum s-a exprimat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, prezent miercuri, în Bănie. „Dacă va fi cazul să dispară definitiv clădirea spitalului, o vom spune“, a admis Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj. Sorina Pintea, ministrul sănătății, care a vizitat, miercuri, Spitalul Județean, a aflat cu stupoare povestea care a declanșat expertiza și care l-a avut ca personaj și pe Bercea Mondial. „Asta e de noaptea minții!“, a exclamat ministrul.

Tandemul Sorina Pintea – Cristian Grasu, ministrul, respectiv secretarul de stat din Ministerul Sănătății, aflat la Craiova pentru a prezenta draftul studiului de fezabilitate al spitalului regional care ar urma să se contruiască în Bănie, a pomenit și de soarta Spitalului Județean de Urgență, mai exact a clădirii acestuia. O expertiză tehnică făcută în 2013 a stabilit că spitalul are nevoie de consolidare, costurile depășind zece milioane de euro, iar situația nu s-a schimbat până în prezent. „Craiova a intrat cu prioritate pe lista spitalelor regionale, deoarece o expertiză tehnică care s-a făcut la spitalul județean a demonstrat, cu ceva ani în urmă, că există probleme de structură a clădirii. Conform expertizei, există risc seismic, ceea ce înseamnă că în caz de cutremur pot exista daune la clădire“, a precizat Cristian Grasu.
„În acest moment, consiliul județean și primăria refac această expertiză, pentru a stabili toate detaliile și pentru a lua decizia finală legată de clădirea spitalului. Va dispărea ca utilitate publică, dacă are probleme serioase de infrastructură care costă prea mult ca să fie reparate, sau va fi regândită, reabilitată și folosită în continuare“, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

„Nu avem niciun interes să ascundem ceva. E vorba de vieți omenești“

Cunoscând însă povestea din spatele demarării acelei expertize, autoritățile județene au mai solicitat încă o expertizare a clădirii SJU Craiova, de rezultatul căreia va depinde, până la urmă, soarta spitalului județean. „Suntem pe finalul expertizei și, știind rezultatul vechii expertize, i-am solicitat celui care a câștigat licitația să ne spună mai multe lucruri, chiar în condițiile în care ar fi probleme majore. Să ne spună cum și care ar fi soluțiile de îndreptare. Din discuțiile pe care le-am mai avut cu Ministerul Sănătății, s-a pus, la un moment dat, și problema ca două etaje de la Spitalul Județean să dispară, dacă e cazul, și, în felul acesta, să se ia o presiune de pe clădire, iar apoi să se consolideze pe fiecare aripă, pentru a nu pierde această capacitate de spitalizare. Sunt puține locuri de spitalizare în oraș, încât nu ne putem permite să ne dispensăm de ele, și ar fi bine să găsim o formulă să le introducem într-un anumit circuit“, a explicat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj.
„Așteptăm cu interes rezultatul acestei expertize, dar, din ce am mai discutat cu cei care o fac, ni s-a spus că este vorba de o clădire cu zece etaje care se comportă ca oricare altă clădire cu zece etaje din Craiova. Vom vedea ce va fi, dar nu avem niciun interes să ascundem ceva, mai ales că e vorba de vieți omenești. Dacă va fi cazul să dispară definitiv clădirea Spitalului Județean, o vom spune“, a mai spus Prioteasa.

Sorina Pintea: Asta e de noaptea minții!

Sorina Pintea și Cristian Grasu au mers la etajul opt al Spitalului Județean, la Maternitate, în locul de unde a pornit scandalul care a declanșat demararea primei expertize. Pe tot traseul din spital, ministrul a fost flancat de Ion Prioteasa, care, de fiecare dată când avea ocazia, întreba scurt: „Vi se pare că acesta este un spital care să fie demolat?“. „Păi, cine v-a zis dumneavoastră că se va demola spitalul?“, a răspuns Pintea, la un moment dat. „Am citit eu în literatura de specialitate“, a fost răspunsul lui Prioteasa.
Însoțită și de managerul SJU Craiova, Sorina Pintea a deschis ușa care separă partea modernizată a Maternității de corpul de secție lăsat în paragină de mai bine de șase ani. Ministrul s-a uitat la pereții decojiți până la cărămidă, la molozul din șantier și nu a înțeles nimic. A aflat de la autorități că aici a demarat, în noiembrie 2011, un proiect de modernizare finanţat de Banca Mondială, cu o valoare de şase milioane de lei, care a fost abandonat la scurt timp. Motivul: o bucată de tencuială căzută într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos. Se întâmpla pe 18 ianuarie 2012, în urma incidentului un pacient fiind rănit uşor. „Știți, a fost un pacient așa mai cunoscut, unul Bercea Mondial, dacă ați auzit de el“, a încercat o explicație mai glumeață Ion Prioteasa. „Cine e Bercea Mondial? Nu am auzit de el“, a fost reacția retorică a Sorinei Pintea.
Cum situaţia de pe 18 ianuarie 2012 s-a repetat două săptămâni mai târziu, de data aceasta fără victime, bolnavii din saloanele afectate fiind evacuaţi între timp, evenimentul l-a pus pe gânduri pe proiectantul lucrării, care a dispus sistarea execuției şi efectuarea unei expertize tehnice a întregii clădiri a spitalului. Urmarea se știe, însă toată povestea a făcut-o pe Sorina Pintea să exclame: „Asta e de noaptea minții!“. Managerul SJU Craiova, Alin Demetrian, a încercat, la fața locului, să convingă ministrul sănătății că refacerea sectorului respectiv al Maternității se poate face fără a fi afectat restul clădirii. „Am vorbit cu fiul celui care a proiectat spitalul, mi-a spus că tatăl său l-a asigurat de rezistența clădirii. Lăsați-mă să refac saloanele de aici. Vă promit că nu mă ating de nicio cărămidă din structură, doar tragem niște rigips peste pereți și gata“, a spus Demetrian. Rugămintea managerului a rămas fără ecou, dar Sorina Pintea a mai exclamat o dată, la ieșirea din șantierul de la Maternitate: „Asta e de noaptea minții!“.

50 de milioane de euro din banii spitalului regional ar merge către SJU Craiova

Potrivit ministrului sănătății, Sorina Pintea, din cele 538 de milioane de euro, cât se estimează că va costa, în total, Spitalul Regional Craiova, 50 de milioane de euro ar fi destinați unui redesign al Spitalului Județean de Urgență, unde se va face și o reducere a numărului de paturi pentru bolnavii acuți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS