-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCelula C6 a primit Autorizația Integrată de Mediu. Scapă Craiova de mirosul de la groapa de gunoi?

Celula C6 a primit Autorizația Integrată de Mediu. Scapă Craiova de mirosul de la groapa de gunoi?

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj poate emite mult așteptata Autorizație Integrată de Mediu pentru celula C6 a Depozitului de Deșeuri Mofleni, după ce în termenul de 30 de zile de la publicarea anunțului, care a expirat luni, nu au existat niciun fel de observații din partea publicului interesat. Asta înseamnă că gunoiul menajer nu va mai fi înghesuit ilegal în Celula C5, așa cum a constatat Garda de Mediu, când a și sancționat operatorul depozitului, SC Eco Sud SA, pentru o serie de neconformități, și că el va fi depus în noua celulă. „Dacă vor fi respectate cerințele din autorizație, eu zic că se va rezolva problema mirosului care a existat în Craiova“, susține Monica Mateescu, directorul executiv al APM Dolj.

SC Eco Sud SA, operatorul depozitului de deșeuri de la Mofleni, poate folosi, în sfârșit, Celula C6 pentru depozitarea gunoiului menajer din Craiova și din localitățile limitrofe. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj are liber, începând de ieri, să elibereze Autorizația Integrată de Mediu (AIM) revizuită pentru Celula C6, după ce la anunțul cu privire la decizia de emitere, făcut public pe 10 august, nu au apărut observații din partea publicului, în termenul legal de 30 de zile. Aceasta a fost ultima etapă care mai trebuia parcursă până la emiterea AIM, însă eliberarea a avut la bază și acordul Gărzii de Mediu, care a confirmat faptul că Eco Sud a îndeplinit toate obiectivele impuse în urma verificărilor din luna mai, după cum a precizat, pentru GdS, Monica Mateescu, directorul executiv al APM Dolj. Mai mult, Eco Sud ar fi depus și proiectele de închidere a Celulelor 2, 3 și 4, care erau cu depozitare sistată, toate acestea putând duce la rezolvarea problemei veșnic reclamate de craioveni: cea a mirosului urât care vine dinspre depozit.
„Pe 10 septembrie s-au împlinit cele 30 de zile în care Autorizația Integrată de Mediu pentru celula C6 a fost publică, inclusiv pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului, timp în care nu a fost primită nicio observație. Asta înseamnă că de astăzi (ieri, n.r.) se poate emite autorizația. Garda de Mediu a confirmat faptul că au fost îndeplinite toate obiectivele impuse în urma controlului, așa că deșeurile pot fi depozitate în celula C6. Au fost depuse la Agenție și proiectele de închidere a Celulelor 2, 3 și 4, care erau cu depozitare sistată, dar și proiectul de sistare a depozitării deșeurilor în Celula C5. Dacă se va face totul ca la carte, cum spune legea, eu zic că se va rezolva și problema mirosului care a existat în Craiova și care provenea de la groapa de gunoi. Depozitarea în Celula C6 trebuie să se facă, totodată, exact așa cum scrie în autorizație, pentru a evita apariția mirosului, adică deșeurile depozitate să fie acoperite imediat și să fie lăsată, pentru exploatare, doar o suprafață de maximum 2.500 de metri pătrați“, a spus Monica Mateescu, directorul executiv al APM Dolj.

Ce nereguli au existat la depozitul de la Mofleni

În urma unui control efectuat la începutul lunii mai de Garda Națională de Mediu (GNM), la groapa de gunoi de la Mofleni au fost depistate o serie de nereguli privind modul de depozitare a deșeurilor la Celula C5, singura aflată în exploatare. Inspectorii de la GNM au ajuns la concluzia că deșeurile erau depozitate nelegal, cu încălcarea prevederilor ultimei Autorizații Integrate de Mediu, motiv pentru care au amendat operatorul cu suma de 100.000 de lei și i-au impus 19 măsuri corective în termen de 60 de zile. Ce a constatat atunci, printre altele, Garda de Mediu? Faptul că deșeurile depozitate pe Celula C5 nu se acopereau periodic cu un strat de pământ sau cu deșeuri inerte provenite din concasarea deșeurilor de construcții, că existau depozitări recente de deșeuri peste stratul de acoperire provizorie al Celulei C3 și că sistemul de drenaj era deficient, pentru că genera scurgeri de levigat din corpul depozitului pe taluzuri și acumulări de levigat la baza acestuia. De aici, probabil, și mirosul pestilențial reclamat de craioveni.

Aceste nereguli sunt menționate și în Decizia de emitere a Autorizației Integrate de Mediu revizuite pentru Eco Sud, pentru punerea în funcțiune a celulei de depozitare deșeuri C6. Aici se precizează că APM Dolj decide emiterea AIM pentru amplasamentul depozitului de deșeuri de la Mofleni, cu condiția confirmării de către Garda de Mediu a realizării măsurilor stabilite în urma controlului, și anume: interzicerea depozitării de deșeuri pe celulele C3 și C4, având în vedere că Autorizațiile Integrate de Mediu pentru acestea nu mai sunt valabile; realizarea unei rețele de extracție, colectare și tratare a gazului de depozit pentru celulele C3 și C4, în vederea diminuării efectelor negative pe care gazul de depozit le poate avea asupra mediului înconjurător; adoptarea de măsuri corespunzătoare pentru depozitarea acidului sulfuric utilizat în procesul de epurare a levigatului; depunerea documentelor necesare aprobării închiderii finale a celulelor 1, 2, 3, 4 și 5, documentația urmând să cuprindă lucrările necesare închiderii celulelor, costurile aferente și calendarul de execuție cu termene minime de realizare a acestor lucrări. Măsuri care, potrivit APM Dolj, au fost îndeplinite de Eco Sud. „În lipsa unor observații fundamentate din partea publicului, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj emite autorizația integrată de mediu revizuită“, se specifică la finalul Deciziei de emitere, lucru care s-a și întâmplat.

Cum trebuie să funcționeze Celula C6

Proiectul Autorizației Integrate de Mediu pentru celula C6 a Depozitului de Deșeuri Mofleni oferă foarte multe date legate de modul cum ar trebui să funcționeze celula și depozitul, în general. Un depozit care se va dezvolta etapizat până la 30 de celule, la data emiterii prezentei autorizaţii integrate de mediu capacitatea de depozitare existentă prezentându-se astfel: C1 – celulă închisă, C2, C3, C4, C5 – celule cu depozitare sistată (acoperire provizorie); C6 – celulă amenajată pentru exploatare, proiectată pentru o durată de funcționare de aproximativ unu – doi ani. Prin proiect, suprafaţa activă a celulei C6 este de aproximativ 1,3 hectare, iar capacitatea sa de depozitare de circa 200.000 de metri cubi deşeuri.

Celula 6 va avea sistemul de impermeabilizare a bazei şi taluzurilor interioare, sistem de drenare și evacuare a levigatului și sistem de colectare a gazelor de depozit. „Când înălţimea deşeurilor depozitate va atinge 4 m se începe montarea a cinci puţuri de captare a biogazului. Aceste puţuri constituie un sistem pasiv de colectare a gazului de depozit, gaz format ca urmare a proceselor de fermentare din corpul depozitului“, se explică în proiectul Autorizației Integrate de Mediu.
Tot aici sunt trecute și cerințele legate de depozitare. „Primul strat de deşeuri de deasupra stratului de drenaj, în grosime de un metru, se depune cu atenţie, fără compactare. Compactarea deşeurilor depozitate începe numai după ce stratul depăşeşte un metru grosime. Este interzisă depozitarea în primul strat a deşeurilor masive, voluminoase, cele sub formă lichidă, mâloasă, nisipuri fine şi alte tipuri de deşeuri care pot penetra în sistemul de drenaj, colmatându-l. Celulele de depozitare trebuie umplute repede, pentru a se putea aplica impermeabilizarea suprafeţei, evitându-se astfel formarea levigatului. Acoperirea periodică trebuie să se realizeze mai ales în perioadele cu temperatură și umiditate ridicate, aceste condiții favorizând degajarea de mirosuri neplăcute și proliferare a dăunătorilor. Deșeurile depuse zilnic vor fi acoperite cu un strat de pământ sau deşeuri inerte provenite din concasarea deşeurilor de construcţii“, se menționează în autorizație. Potrivit acesteia, în termen de cinci zile de la darea în folosință a Celulei C6 va trebui relocată aici întreaga cantitate de deşeuri depozitată pe celulele C3 și C4, peste cota autorizată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS