Gabriel Zamfir a semnat pe diplomele eliberate la Olimpiada Națională de Muzică de Ministerul Educației ca „profesor universitar“, deși el este doar „lector“. Modalitatea prin care Zamfir a fost numit președintele comisiei de olimpiadă este încă neclară. Directorul filarmonicii a scandalizat opinia publică după ce a afirmat că mamele care își iau copiii la protestele din Piața Victoriei merită „cel puțin un glonț în cap“.
Gabriel Zamfir, directorul Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, cel care a afirmat după evenimentele din 10 august că mamele care își iau copiii la protestele din Piața Victoriei ar merita „cel puțin un glonț în cap“, revine în atenția opiniei publice. Cititorii GdS ne-au sesizat că, în calitate de președinte al comisiei de concurs, Zamfir a semnat pe diplomele acordate premianților Olimpiadei Naționale de Muzică sub titulatura de „profesor universitar“, deși în realitate el deține gradul didactic de „lector“.
În perioada 2-5 aprilie 2018, la Craiova a fost organizată Olimpiada națională de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale pentru clasele IX-XII, iar președinte al Comisiei Centrale a competiției a fost desemnat Gabriel Zamfir. Pe site-ul Universității din Craiova, Zamfir figurează ca „asistent universitar doctor“, el fiind cadru didactic la specializarea „Muzică“ din cadrul Departamentului de Arte al Facultății de Litere. El predă „Folclor muzical“, „Dirijat coral“ și „Pian general“. Site-ul facultății este însă neactualizat. La solicitarea GdS, universitatea a precizat că gradul deținut de Zamfir este acela de „lector doctor“, așa cum se și recomandă acesta pe pagina personală de Facebook.
Ce spune metodologia
Conform metodologiei-cadru de organizare și funcționare a competițiilor școlare (OM 3035/2012), președintele Comisiei Centrale a unei olimpiade naționale trebuie să fie „un cadru didactic universitar de prestigiu/o personalitate recunoscută în domeniu/un cercetător din instituții culturale, artistice, științifice, sportive“ (art. 24, alin. 2, lit. a). Printre atribuțiile președintelui se numără și aceea de a semna diplomele pentru premiere (art. 26, alin. 2 lit. k). „Regulamentul este foarte clar, nu poate fi cadru didactic universitar de prestigiu un asistent sau lector universitar. Trebuie să fie cel puțin conferențiar, iar în muzică ar trebui să ai și notorietate. Prestigiul lui este dat de cele câteva scandaluri notorii în care a fost implicat. Existau atâția profesori cunoscuți care puteau fi numiți președinți de comisie. Când a fost olimpiada organizată la București, președinte al comisiei a fost o somitate. Omul și-a pus semnătura pe atâtea diplome, este posibil să nu fi observat? Trebuia să sesizeze dacă era o greșeală“, ne-a declarat unul dintre cititori.
GdS a întrebat Ministerul Educației care a fost componența comisiei de la Olimpiada Națională de Muzică, ce funcție a ocupat Gabriel Zamfir și care este gradul didactic deținut de acesta. Surprinzător, în documentul care aprobă componența comisiei de concurs, semnat de secretarul de stat Ariana Bucur, președintele Gabriel Zamfir apare cu gradul de „profesor universitar doctor“.
Gabriel Zamfir nu a dorit să comenteze oficial această situație.