6.2 C
Craiova
duminică, 1 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoeţi din lumea-ntreagă şi-au dat întâlnire la Craiova

Poeţi din lumea-ntreagă şi-au dat întâlnire la Craiova

Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu“, ediția a VI-a, dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, a fost acordat ieri, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, rectorului Universității din Priștina, Lulzim Tafa.

14 dintre poeții prezenți la festival au urcat rând pe rând pe scena amfiteatrului Inspectoratului de Poliție Județean Dolj aducând în Cetatea Banilor cuvinte adunate în rime. Prin versurile recitate au reușit să transmită cu prisosință din trăirile și tumultul spiritual intens surprins în poeziile lor.
După încheierea recitalului poetic, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ şi promotor al festivalului, profesorul universitar doctor Ion Deaconescu, în urma deliberărilor juriului internţional, a anunţat câştigătorul marelui premiu – Lulzim Tafa, rector al Universităţii din Priştina. Acesta a adus un elogiul marelui nostru poet național, insistând pe componenta universală a creației lui Mihai Eminescu, cunoscută pe toate meridianele lumii, numindu-l „un adevărat colos al literaturii și spiritualității mondiale“.
Tot ieri, poeţii participanţi la festival au vizitat clădirea Primăriei Craiova şi pe cea a Consiliului Judeţean Dolj, întâlnindu-se cu autorităţile locale şi cele judeţene. Cu această ocazie au descoperit crâmpeie din istoria Craiovei, dar şi care sunt cele mai importante obiective din municipiul nostru, prezentându-li-se o sinteză a ceea ce înseamnă judeţul Dolj pe harta României.
„Suntem onorați să fim prezenți la întâlnirea cu poezia lumii și să vă fim gazde, timp de câteva zile, dumneavoastră, mari personalități culturale din lumea cuvintelor de pretutindeni, iubitori ai culturii românești și ai lui Eminescu. Sunt convins că veți avea ocazia, în aceste zile, să descoperiți un mic colț de rai. Craiova a fost dintotdeauna polul regiunii istorice Oltenia, este un oraș care a beneficiat de o deschidere către alte culturi tocmai datorită așezării sale geografice. Ne mândrim cu un patrimoniu cultural turistic dovedit de vestigii arheologice, de numeroase clădiri-monument istoric, și ne mândrim că suntem unul dintre orașele cu o lungă tradiție de evenimente-reper […]
Craiova a renăscut în ultimii ani și datorită unor evenimente-reper precum acesta – Festivalul Mondial de Poezie «Mihai Eminescu» sau Festivalul Internațional de Teatru Shakespeare, care reunește la Craiova, din doi în doi ani, mari companii de teatru și importanți actori și regizori de pe întreg mapamondul. Așadar, vă mulțumim că ați ales Craiova, un oraș care a avut mereu o poezie a sa, o eleganță naturală a vieții cotidiene dată de frumusețea clădirilor, a parcurilor și a oamenilor săi“, a declarat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.
Cu participare extraordinară a unora dintre cei mai reprezentativi poeți contemporani din lume, festivalul a reunit, în acest an, în Cetatea Băniei, personalități din 21 de țări de pe toate continentele, cum ar fi: China, Argentina, Maroc, Algeria, Chile, Peru, Franța sau Turcia. Unii dintre ei fiind invitați pentru prima oară în Craiova, poeții au dorit să transmită, la rândul lor, autorității locale, care le sunt impresiile despre orașul nostru după primele zile.
„Domnule primar, sunt născut în Columbia, dar trăiesc și lucrez în America. O să vorbesc în numele Universității de Stat din New York. Trebuie să spun că fiecare dintre noi este un ambasador al poeziei. Mi-a plăcut totul aici: orașul este curat, arta este peste tot, iar oamenii sunt profesioniști. Puteți fi sigur că reputația acestui oraș va fi dusă mai departe de către noi toți, ambasadorii prezenți aici, nu numai în Europa, ci și în America, America Latină și toate colțurile lumii“, a spus dr. Carlos Aguasaco, poet și profesor la Universitatea de Stat din New York.
„Vă mulțumim pentru oportunitatea de a fi prezenți la acest festival, unde am învățat multe lucruri despre progres, cultură, umanitate. Eu provin dintr-un oraș mic din partea de Nord a insulelor Caraibe. Când s-a aflat că am fost invitată la acest festival, a fost publicată o știre în presa locală, fiindcă se recunoaște imporțanta acestui festival, iar participarea mea este un eveniment foarte important și demn de a fi menționat. Vă mărturisesc că festivalul este important pentru mine atât ca scriitoare, cât și ca jurnalistă. Voi scrie o cronică de călătorie, un jurnal al vizitei mele în acest oraș, pentru ca oamenii de acolo să vadă și să învețe despre modul în care se organizează un eveniment cultural. Avem multe de învățat de la acest oraș“ , a ținut să precizeze Annabell Manjarrés Freyle, din Columbia, poet și jurnalist.
„Colaborarea dintre poeți și autorități este extraordinară, iar noi nu suntem obișnuiți cu acest lucru. Vă încurajăm să continuați pentru că este important pentru Craiova și pentru comunitate acest lucru. Cred că acest festival este unul dintre cele mai bune din Europa. Din păcate, nu vă putem vota, deși am vrea, însă ați făcut o treabă bună și ne-ați oferit o experiență frumoasă. Vă felicit pentru sprijinul acordat în ceea ce privește cultura“, a fost mesajul poetului Jeton Kelmendi, din Albania, profesor la Universitatea din Bruxelles.
Lansat cu şase ani în urmă, festivalul a vrut şi a reuşit să fie o manifestare literară generoasă într-o Europă mereu în căutarea identificării şi promovării propriilor valori culturale comune şi distincte.
Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS