3.4 C
Craiova
marți, 19 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiceul „Mihai Viteazul“ din Băilești trece la catalogul on-line

Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești trece la catalogul on-line

Din acest an școlar, părinții elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești vor avea acces la absențele și notele elevilor, fără a ajunge la școală.

Catalogul electronic prin care părinții primesc în timp real date despre prezența elevilor la școală, dar și notele pe care le obțin continuă să fie o provocare pentru învățământul preuniversitar. Din acest an școlar, acest tip de catalog va fi pus în practică la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești. Managerul spune că această aplicație a fost solicitată încă de anul trecut de părinți, deoarece sunt situații în care ajung la școală abia când copilul este în prag de corigență sau de exmatriculare.
„Părinții urmează să fie informați despre această aplicație la ședința pe școală din luna octombrie. Trebuie doar să aibă internet pe telefon ca să-și poată instala aplicația care funcționează ca facebook. Nu vor plăti absolut nimic. Școala semnează un contract cu un furnizor de servicii de telefonie mobilă prin care se asigură aplicația și la fiecare clasă se va da și câte o tabletă cu care profesorul să intre la oră pentru a trece și în format electronic notele și absențele. De asemenea, în aplicația respectivă se va menționa incluisv dacă elevul a întârziat. Sunt mai multe beneficii ale folosirii ei, pentru că are un sistem de atenționare a situațiilor de corigență sau dacă elevul se apropie de 20 de absențe, când la clasele de gimnaziu se transmite avertisment, iar pentru cei de la liceu se transmite în scris preaviz de exmatriculare. Până acum, notificarea părinților se făcea în scris și, de cele mai multe ori, aceștia ajungeau fie când elevul era în situație de corigență, fie când aveau 40 de absențe nemotivate și erau în prag de exmatriculare. De ce erau astfel de întârzieri? Plicurile respective erau trimise pe adresele indicate de elevi și nu erau neapărat adresele la care locuiau, prin urmare nu ajungeau la părinți, ci mai degrabă la bunici care erau rugați de elevi să nu le arate. Prin catalogul electronic vom ține practic o legătură directă cu părinții și aceștia vor cunoaște situația copilului în timp real. Acest catalog va fi folosit pentru clasele V-XII. Sperăm astfel să creștem prezența la ore și chiar să îmbunătățim rezultatele elevilor“, a precizat Gabriel Tica, managerul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băilești.

În Craiova, școlile au renunțat la catalogul on-line

Catalogul on-line a intrat ca opțiune în rândul părinților încă din anul 2012. Și în Craiova mai sunt unități școlare care dispun de o astfel de aplicație. Una dintre unitățile școlare care a început implementarea acestui tip de informare este Școala gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova. Managerul spune că dispune de acest catalog on-line care este și pe site-ul unității școlare, dar nu mai este solicitat de părinți. „Avem serverul donat. Avem această aplicație, este gratuită și este pe site-ul unității școlare, dar este activată doar la cererea părinților. Deocamdată nu se folosește. Părinții au ca informare rapidă aplicația WhatsApp pe care o folosesc și știu exact care este situația copiilor. Dacă vor solicita, noi avem și această aplicație disponibilă“, a precizat Genoveva Ioana, managerul Școlii gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova. Sunt și unități școlare care l-au folosit pentru o scurtă perioadă de timp. „A fost pentru o perioadă de un an-doi, dar acum nu mai este folosit. Nu au mai solicitat părinții, pentru că profesorii nu aveau timpul fizic să treacă după fiecare oră notele în varianta on-line“, a precizat Cerasela Cremene, managerul Școlii gimnaziale „Gheorghe Țițeica“ din Craiova. Catalogul on-line a fost folosit și la colegii, însă profesorii au renunțat la el. „Am folosit doi- trei ani, dar am renunțat pentru că profesorii au spus că nu au timp să treacă și notele, și absențele fiecărui elev. Apoi a apărut și problema cu cine plătește? Mai întâi contractul cu firma a fost plătit de școală, dar nu au fost posibilități materiale să le susținem și trebuia plătit de părinți. Era o variantă bună de informare, pentru că părinții primeau notele prin sms. Nu mai este însă folosită. Acum comunicarea cu părinții se face în grupul de Whats App, unde profesorii postează temele, materiale didactice, dar nu și notele. În gimnaziu și la liceu sunt grupuri pentru clasă în care activează profesorii și elevii, dar și părinții, la învățământul primar sunt grupuri ale învățătorilor și ale părinților, pentru că cei mici nu au telefoane mobile și nici nu este de dorit să le aibă“, a precizat Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS