-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAO și RAADPFL, atacate în Consiliul Local. Marian Vasile: „Ne cam batem joc de banii craiovenilor“

CAO și RAADPFL, atacate în Consiliul Local. Marian Vasile: „Ne cam batem joc de banii craiovenilor“

Consilierii locali din opoziție au criticat, în ședința de joi a CL Craiova, modul în care a crescut cifra de afaceri a Companiei de Apă Oltenia (CAO), nu „datorită unui management bun, ci pentru că a plouat mai mult“, și felul în care și-au primit indemnizația variabilă de aproape 10.000 de lei membrii Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL). „Ne cam batem joc de banii craiovenilor“, a spus consilierul PNL Marian Vasile (Foto).

Ședința ordinară de joi a Consiliului Local (CL) Craiova a avut și momente tensionate, în care consilierii din opoziție au atacat unele proiecte de hotărâre care, în opinia lor, ar avea o influență directă asupra craiovenilor. Cel care a pus punctul pe „i“ a fost consilierul PNL Marian Vasile. Acesta s-a legat de modul în care a crescut cifra de afaceri a Companiei de Apă Oltenia (CAO) și nu i-a menajat nici pe membrii Consiliului de Administrație al RAADPFL, care se vor alege cu o primă (indemnizația variabilă) de aproape 10.000 de lei. Totul a pornit de la hotărârea prin care se mandata reprezentantul CL Craiova să voteze ordinea de zi în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, din data de 02.10.2018, în care se va propune rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Companiei după cum urmează: venituri totale de 2.612.000 lei, cheltuieli totale de 248.000 de lei, „rezultatul brut fiind influenţat în sensul creşterii cu suma de 2.364.000 de lei“.

„Este important să subliniem felul în care cresc veniturile de la Compania de Apă, pentru că o să ajungem apoi în situația când le vom da din nou prime celor din Consiliul de Administrație pentru că a crescut cifra de afaceri. La CAO, această cifră nu crește datorită unui management bun, profesionist, unui Consiliu de Administrație capabil, ci avem așa: 12.000 de lei niște chirii, 500.000 de lei din facturile de apă pluvială, pentru că a plouat mai mult decât s-a preconizat, și 2.100.000 de lei penalități de facturare. Deci, cifra crește cu 2,6 milioane de lei nu pentru calitatea managementului, ci pentru că această companie are de încasat peste 50 de milioane de lei, la care două milioane de lei reprezintă penalități. Vreau să știu și eu de ce nu se încasează acei bani și de ce se tot pun penalități care să crească cifra de afaceri?“, a spus Marian Vasile.
„Vreau să le atrag atenția că trebuie să fie mai profesioniști, să reducă cheltuielile și să genereze profit, nu doar din penalități și din faptul că a plouat mai mult. Pentru că vor veni apoi să le aprobăm, așa cum facem acum cu Consiliul de Administrație de la RAADPFL, acordarea ca bonus a șase indemnizații lunare pentru că a crescut cifra de afaceri. Vreau să le acordăm aceste bonusuri pentru că au crescut profitul companiei prin muncă, prin soluții inteligente, nu pentru că au mărit tariful la populație“, a adăugat Vasile.

Genoiu: Poate ar trebui evaluați managerii pentru încasări, nu pentru venituri

Răspunsul la interpelarea consilierului local l-a dat chiar primarul Mihail Genoiu (foto), care i-a dat și dreptate acestuia, dar doar parțial. „Aveți dreptate, dar parțial, pentru că echipa care este acum la Compania de Apă face eforturi foarte mari pentru lărgirea ariei de facturare din oraș. Faptul că legea bugetului și obiectivele prin contractul de management al lor se referă la venituri, asta e o altă problemă, dar poate că ar trebui evaluați managerii pentru încasări, nu pentru venituri. Veniturile pot fi și penalități, dar de la a le factura până la a le încasa, e cale lungă. Probabil că în evaluare, acolo, ar trebui să se țină cont de aceste criterii“, a explicat edilul Băniei.

Marian Vasile a ridicat, ulterior, și problema indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație al RAADPFL Craiova, votate în ședință prin proiectul de hotărâre care aproba indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari realizaţi de aceștia în anul 2017. Așa cum a menționat GdS în articolul de joi – „Membrii CA ai RAADPFL Craiova, indemnizație anuală de 16.130 de lei“ -, pentru că membrii CA ai Regiei și-au îndeplinit indicatorii de performanță stabiliți prin contractul de mandat, ei vor încasa și indemnizația variabilă, care se acordă o dată pe an și este echivalentă cu șase indemnizații lunare fixe, calculată astfel: 2.737 lei (indemnizația lunară fixă) x 6=16.422 lei x 98,22%=16.129,69 lei brut, adică 9.436 lei net, pentru fiecare. 98,22% reprezenta procentul de realizare a celor opt indicatori de performanță impuși prin contract, iar faptul că el nu a fost de 100% a stârnit controverse.

„Legea ne permite să dăm sau să nu dăm această indemnizație variabilă, cum la fel de bine ne permite să dăm una, două, trei sau șase indemnizații fixe. Noi alegem tot timpul să dăm maximum. În contractul de management se menționează «până la șase indemnizații». Craiovenii trebuie să știe însă și care sunt acești indicatori de performanță, pentru că ei sunt ceva de genul: crearea unui site, a unei comisii. Ceea ce este însă cel mai important e faptul că acești membri în CA nu și-au îndeplinit sută la sută indicatorii de performanță. Nu scrie nicăieri în contract că dacă îndeplinesc trei la sută primesc 3% din cuantumul celor șase indemnizații, dacă îndeplinesc 90%, primesc 90%. Contractul spune clar: 100%. Cel mai important indicator, recuperarea creanțelor, nu a fost îndeplinit la maximum. Nu se recuperează creanțele, dar dânșii primesc bunusuri! Ne cam batem joc de banii craiovenilor. Pentru mulți poate această sumă de aproape 10.000 de lei reprezintă munca pe aproape un an de zile“, a reacționat Marian Vasile, consilier local din partea PNL.

Replica a venit tot de la primarul Mihail Genoiu, care a specificat că „obiectivele din contractul de mandat trebuie să fie reale și mult mai exigente“. „O să facem criterii mai exigente“, a conchis edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS