0.6 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLocurile de joacă - și de proastă calitate, și distruse

Locurile de joacă – și de proastă calitate, și distruse

Carusel distrus la un loc de joacă din cartierul 1 Mai (Foto: Lucian Anghel)

Locurile de joacă din Craiova sunt vandalizate frecvent de persoane necunoscute. Așa s-a întâmplat recent cu un loc de joacă din cartierul 1 Mai, situat în spatele blocurilor de pe strada Victor Papilian, dinspre fosta Grădiniță Confecții. Caruselul cu figurine care întruchipau diferite animale și care este destinat copiilor de doar câțiva ani a fost distrus. Una dintre figurinele fixate pe platforma caruselului printr-un stâlp metalic prins în şuruburi a fost dislocată. Acesta a rămas atârnat, reprezentând un pericol pentru micuţii care folosesc acest aparat de joacă. „Văd că a dispărut o figurină. Cu siguranță, nu cei mici au făcut acest lucru, ci probabil adolescenți care frecventează zona. Și eu am gonit acum câteva zile astfel de tineri din incinta locului de joacă. În plus, aceste aparate am impresia că sunt și de proastă calitate. Văd că și alte aparate de aici au suferit distrugeri“, a spus un craiovean pe care l-am găsit la locul de joacă împreună cu băiețelul său.
Din păcate, acesta nu este singurul loc de joacă din Bănie care suferă distrugeri din partea unor persoane necunoscute, iar administratorul nu poate face nimic. „RAADPFL nu poate să intervină în cazul locurilor de joacă nou-făcute în Craiova, în sensul că nu Regia suportă reparațiile. Noi intervenim doar pentru ridicarea componentelor distruse de la locul de joacă, pentru a evita accidentarea micuților care frecventează aceste locuri“, a precizat Ana Dănescu, purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova.

Locuri de joacă cu iz penal

sursa:Facebook/Craiova Cetatea Banilor Las Vegasul…României

Aceste locuri de joacă au fost construite de firma King Industrial Enterprises SRL București, cu care Primăria Craiova a încheiat un contract-cadru pe patru ani în valoare de 8,2 milioane de euro inclusiv TVA, pentru furnizarea și montarea de echipamente destinate locurilor de joacă din oraș. Până la sfârșitul lui 2014, municipiul plătise deja către societate 3 milioane de euro. În contul banilor, King Industrial SRL a amenajat 21 de locuri de joacă, echipamentele fiind recepționate de primărie fără obiecții, pe bază de proces-verbal. La începutul anului 2015, afacerea „King Industrial“ s-a transformat într-un uriaș scandal. Procurorii DNA au descins la primărie (22 mai), de unde au ridicat mai multe documente și două calculatoare de la Serviciul de Investiții și Achiziții. În paralel, între Primăria Craiova și King Industrial a izbucnit un litigiu comercial. Prin dispoziție a primarului (11 februarie 2015), s-a constituit o Comisie de verificare a echipamentelor, la locațiile din Valea Roșie, Lăpuș, Parcul Pușkin și Esplanada Craiovița Nouă. Comisia a concluzionat că toboganele aveau spărturi, iar materialul din care erau realizate (polietilenă de înaltă densitate) avea în realitate o grosime de 3-4 mm, în loc de minimum 19 mm, cât prevedea caietul de sarcini. Acuzând că echipamentele nu respectă caietul de sarcini, primăria a dat în judecată firma King Industrial SRL, cerând înapoi toți banii plătiți până la acea dată (13,8 milioane de lei) și daune morale de 1 milion de lei. Tribunalul Dolj a respins cererea de reziliere a contractului-cadru, precum și daunele morale și materiale (6 octombrie 2015), apoi primăria a pierdut la Curtea de Apel (CA) Craiova (21 decembrie 2015), din cauza schimbării legislației în materie de achiziții publice, prin care decizia pe fond nu mai poate fi atacată cu apel, ci cu recurs. Acțiunea a fost reluată, iar CA Craiova a admis recursul primăriei (9 mai 2016) și a trimis cauza spre rejudecare la aceeași instanță. King Industrial a obținut însă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) strămutarea procesului la Curtea de Apel (CA) Timișoara. Mai mult, societatea a obținut și desființarea hotărârii prin care CA Craiova admitea recursul primăriei și trimitea cauza spre rejudecare la aceeași instanță. În consecință, dosarul se află în faza de recurs, la CA Timișoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS