5.6 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţiile de proprietari cu popriri pe conturi rămân fără salarii

Asociaţiile de proprietari cu popriri pe conturi rămân fără salarii

Mai multe asociații de proprietari din Craiova sunt în imposibilitatea să-și plătească angajații. Este vorba de acele asociații care au mari datorii către furnizorii de utilități și contul bancar blocat de executorii judecătorești pentru neplata datoriilor. Drept urmare, după intrarea în vigoare a noii legi, orice sumă depusă în contul asociației este luată de executor pentru îndestularea creditelor. Când a venit ziua de salariu şi reprezentanţii asociaţiilor în cauză au mers la băncile la care au conturile deschise şi au încercat să depună sumele destinate remunerării angajaţilor împreună cu statul de plată, băncile au spus pas. Mai mult, nu au putut vira în trezorerie nici impozitele pe veniturile din salarii și contribuțiile sociale. Urmarea, salariile nu au fost plătite şi asociaţiile dau din colţ în colţ. „Am mers la banca la care avem deschis contul şi am vrut să depunem banii pentru salarii, aşa cum au zis şi de la primărie, cu statul de plăţi. Nu am putut, fiindcă banca ne-a spus că banii vor merge la executor pentru că avem contul blocat. Nu am putut să virăm nici impozitul pe veniturile salariale şi contribuţiile sociale în Trezorerie din acelaşi motiv. Nu ştiu ce vom face, nimeni nu stă fără să-l plăteşti. Avem administrator, avem femei de serviciu, oamenii aşteaptă să-şi ia salariile. Este o situaţie delicată din care nu ştim cum să ieşim. La primărie nimeni nu ne dă lămuriri, dacă întrebi spun că trebuie să respectăm legea, ca să nu fim amendaţi“, a spus Marin Bobu, preşedintele Asociației de proprietari 37 Craioviţa Nouă.
Plata salariilor prin bancă, începând din această lună, este o problemă pentru asociaţii. Unele dintre ele şi-au luat măsuri de siguranţă şi au plătit angajaţii în avans, adică încă de luna trecută, înainte de 28 septembrie. „Ne-am gândit că se va ajunge aici, așa că am luat câteva măsuri şi am plătit salariile în avans, înainte să intre în vigoare noua lege“, a declarat preşedintele Asociaţiei 3 Ştirbei Vodă. Alte asociaţii nu au fost la fel de vigilente şi acum stau cu angajaţii neplătiţi şi se întreabă ce-i de făcut? Nici băncile şi nici Trezoreria nu le primesc banii, fiindcă au conturile blocate, spun reprezentanţii proprietarilor. „Au venit la mine reprezentanţii mai multor asociaţii de proprietari şi mi-au spus că au încercat să depună banii destinaţi drepturilor salariale ale angajaţilor, dar băncile le-au spus că banii ajung în contul executorului pentru popriri şi nu în cele ale salariaţilor. În plus, aceştia spun că nici în Trezorerie nu pot să vireze impozitele pe salarii şi contribuţiile sociale, că aşa li s-ar fi spus, să nu primească banii de la asociaţiile care au conturile blocate. Oamenii trebuie să plătească salariile şi nu au soluţii. Nimeni nu-i îndrumă, să le explice paşii care trebuie urmaţi ca să iasă din acest impas“, a explicat Constantin Cătănescu, jurist în cadrul UAP Craiova.

La mâna cui este plata salariilor angajaţilor de la asociaţiile de proprietari?

Situaţia nu este fără ieşire, aşa cum cred asociaţiile de proprietari, dar plata salariilor angajaţilor este la mâna executorilor judecătoreşti. Într-adevăr, băncile nu pot lua decizia de-a debloca conturile pe care sunt popriri cu de la sine putere, dar dacă au acceptul executorilor judecătoreşti de suspendare a popririi nu se pot împotrivi. Prin urmare, din banii depuşi în contul asociaţiei de proprietari se pot plăti angajaţilor drepturile salariale. „Asociaţia merge la executor, cere suspendarea executării fie pentru o perioadă de câteva zile, fie pentru un anumit tip de operaţiuni, cum ar fi pentru virarea la Trezorerie a sumelor care reprezintă stopaj la sursă, pentru plata salariilor şi altele. În momentul în care aduc hârtie de la executor la bancă, aceasta deblochează contul şi face plăţile. Fără încuviinţare de la executor, responsabilitatea băncii este în relaţia cu executorul care a poprit contul. Băncile execută ordinul executorului“, a precizat reprezentantul unei bănci.
În privinţa Trezoreriei, nu există vreo interdicţie sau impunere ca aceasta să nu primească banii destinaţi impozitelor plătite către bugetul de stat și contribuțiilor sociale. „Se primeşte în Trezorerie orice sumă care priveşte contribuţii şi impozite către bugetul de stat, dacă sunt toate actele în regulă, adică foaia de vărsământ. Reprezentanţii asociaţiilor poate n-au folosit formularul nou şi contul unic în care se face viramentul“, spun reprezentanţi ai Trezoreriei Craiova.
Şi totuşi, reprezentanţii executorilor judecătoreşti sunt de o cu totul altă părere. „Nu poate executorul judecătoresc să decidă suspendarea popririi. Decizia rămâne la latitudinea creditorului şi a instanţei de judecată. Cei de la bancă nu ştiu că fondul de salarii nu se execută silit? Eu aşa ştiu“, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele Camerei Executorilor Judecătoreşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS