3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlo, 112? Cine vine, SMURD sau Ambulanța?

Alo, 112? Cine vine, SMURD sau Ambulanța?

Este foarte important ca datele transmise de la fața locului, de lângă pacient, să fie clare, pentru că numai așa poate ajunge la bolnav echipajul medical potrivit

Ambulanța și SMURD-ul sunt două servicii de urgență care se completează în momentul în care este nevoie de intervenție medicală de prim ajutor. Medicii spun că nivelul de competență al echipajelor medicale și al dotărilor este în mare parte același. În cazul unui accident rutier, spre exemplu, după ce se anunţă la 112, prioritatea este a SMURD dacă poate ajunge până în opt minute, iar dacă nu este preluat de Ambulanţă. Medicii spun că apelurile la 112 sunt mult mai numeroase decât resursele de care dispune Serviciul de Urgență. GdS a vrut să afle care sunt diferențele între cele două servicii și cum funcționează, în contextul în care în cazul decesului Ilie Balaci au planat suspiciuni cu privire la modul în care medicii care lucrează la SMURD și Ambulanță au intervenit. Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a trimis o echipă de control la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj pentru a se stabili dacă medicii de aici au făcut tot ce era posibil în cazul fotbalistului Ilie Balaci.

În cazul unei urgențe sunt apelate echipajele de Urgență. Din momentul în care se apelează 112, un coordonator specializat este cel care decide, în funcție de ceea ce îi este transmis de oamenii de la fața locului, ce echipaj să trimită la acel caz, cel mai apropiat și competent echipaj: Ambulanță sau SMURD. Ordinul nr. 1092/2006 este cel care stabilește competențele și atribuțiile echipajelor publice de intervenție de diferite niveluri în faza prespitalicească.
Trebuie știut că SMURD are dotări care acoperă toate tipurile de intervenţii de urgenţă, de la cele care nu necesită prezenţa unui medic, ci doar a personalului paramedical pregătit în acest sens până la dezastrele naturale.
Pe de altă parte, ambulanţa pe lângă intervenţiile de urgenţă care necesită prezenţa unui medic poate face şi consultaţii la domiciliu, transporturi de produse medicale, asistenţă medicală preventivă în aglomerările urbane ca, de exemplu, la competiţiile sportive.

„La SMURD, echipajul C1 este superior pentru că are și echipament de neonatologie și elicopter“

SMURD are dotări precum elicopterele sau bărcile de salvare care permit intervenţii complexe. Comparativ cu Ambulanţa, care este organizată pe judeţe, SMURD este organizat în regiuni concentrate în jurul unui centru universitar.
În Dolj, SMURD are echipaje de prim ajutor amplasate la Ișalnița, Segarcea, la Detașamentul de Pompieri, Bechet, Calafat și Băilești.
„Activitatea de asistență medicală prespitalicească se asigură concomitent, independent sau succesiv, cu echipaje cu diferite trepte de competență. Mereu vorbim de echipajul de prim ajutor. Paramedicii pot chema în ajutor un echipaj cu medic și asistent. Există protocoale la nivel național care se aplică și se direcționează în funcție de ce se anunță prin telefon. În aces fel este trimis echipajul cel mai apropiat, competent, liber. Problema este că cei de la SMURD au un singur echipaj de C1 – terapie intensivă mobilă. Dacă sunt la alt caz, dacă s-a defectat, atunci noi, cei de la Ambulanță, preluăm toate cazurile. Noi acoperim județul. Nu există echipaj de la noi care să nu facă față. La SMURD echipajul cu medici – echipajul C1 – este superior pentru că are și mașina de neonatologie și elicopter“, explică dr. Cristian Gîngioveanu, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Dolj.

„Medicii de la echipajele SMURD lucrează și pe elicopter“

Serviciul Județean de Ambulanță și SMURD sunt unități de sine stătătoare. Serviciul Județean de Ambulanță este unitatea care deține ambulanțele, cu medici și asistenți, și ambulanțieri. Medicul și asistentul din echipajul SMURD sunt angajați ai Spitalului Județean de Urgență, paramedicii sunt angajați ai Ministerului de Interne.
„Nu sunt sisteme diferite care se află în competiție. SMURD funcționează în colaborare cu pompierii. De asemenea, la SMURD sunt echipaje de prim ajutor cu paramedici care vin rapid la caz și intervin în orice urgență. Tot la SMURD, există unitatea de terapie intenstivă mobilă. Aici echipajul este format din doi paramedici care au pregătirea necesară pentru a acorda primul ajutor și au alături echipaj medical format din medic de medicină de urgență și asistent de urgență. Unitatea de terapie intenstivă este o ambulanță de tip C1. În plus, SAJ are ambulanțe cu diferite grade de competență: A1, A2, B1, B2 (cu asistenți) C2, iar SMURD vine în completare cu C1 (medici de medicină de urgență). Există terapie intenstivă pentru nou-născuți. Și SMURD, și Ambulanța pot să transporte nou-născuți. Diferența este că la SMURD sunt belebuși aflați în stare critică. La SMURD există ambulanță pentru victime multiple. Ambulanța nu are. Medicii de la echipajele SMURD lucrează și pe elicopter“, spune dr. Cristiana Geormăneanu, medic de urgență.

„Atunci când oamenii apelează 112 e bine să o facă în mod cât mai conștient și responsabil“

Apelurile la 112 sunt mult mai numeroase decât resursele de care dispune Serviciul de Urgență. Principiul pe care se lucrează nu este „primul venit, primul servit“, ci se face prioritizarea cazurilor. De aceea, este foarte important ca datele transmise de la fața locului să fie clare.
„În momentul în care se decide să plece o Ambulanță trebuie să se știe clar la ce caz ajunge și de ce. Atunci când oamenii apelează 112 e bine să o facă în mod cât mai conștient și responsabil. Trebuie să dea informații utile, să nu părăsească victima și să răspundă la întrebările celor din dispecerat. E important ca cei din dispecerat să înțeleagă exact ce se întâmplă ca să poată trimite echipajul potrivit. Există protocoale în baza cărora se trimit echipaje într-un anumit timp“, adaugă dr. Cristiana Geormăneanu.

SMURD nu este serviciu privat

Conform Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sănătății, este un serviciu public care funcționează în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Conform legii, SMURD este un serviciu public fără personalitate juridică, deci nu are buget propriu. În cadrul SMURD lucrează trei categorii de angajați: personal medical – angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensivă mobilă și salvare aeriană, pompieri – angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Ministerului Administrației și Internelor și piloți – angajați ai Unității Speciale de Aviație, Ministerul Administrației și Internelor. Mai există și un număr mic de pompieri/paramedici angajați ai autorităților publice locale.
Finanțarea SMURD vine de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și Ministerul Administrației și Internelor și din donații și sponsorizări. Unele echipaje SMURD primesc finanțare din partea autorităților publice locale, prin plata salariilor angajaților.

Corpul de Control, la Ambulanța Dolj

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a trimis o echipă de control la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj pentru a se stabili dacă medicii de aici au făcut tot ce era posibil în cazul fotbalistului Ilie Balaci.
Dr. Cristian Gîngioveanu, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Dolj, spune că a pus la dispoziția echipei de control toate documentele și înregistările în legătură cu acel caz.
„Corpul de Control din partea Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne a venit și a verificat toate aceste aspecte, a solicitat documente pentru a elimina orice ipoteze care ar plana asupra echipajului Ambulanței Dolj. Noi ne-am făcut datoria. Ei au ascultat și înregistrările din apelurile de la 112 pentru a avea o impresie clară asupra a ceea ce s-a întâmplat“, a spus directorul SAJ.
Rezultatele preliminare ale controalelor efectuate la Serviciul de Ambulanță Craiova și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova de Corpul de Control al Ministerului Sănătății împreună cu reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI relevă faptul că au fost respectate procedurile în efectuarea intervențiilor medicale în cazul lui Ilie Balaci. Ambulanțele au fost dotate corespunzator, iar protocolul de resuscitare a fost respectat, fiind efectuată chiar o resuscitare prelungită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS