4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz, condamnată definitiv la 11 ani şi jumătate de închisoare

Maria Schutz, condamnată definitiv la 11 ani şi jumătate de închisoare

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât joi să o condamne definitiv la patru ani şi jumătate de închisoare pe femeia de afaceri Maria Schutz, acuzată de fraudarea fondurilor UE cu aproape un milion de lei. După contopirea cu pedeapsa de zece ani de închisoare primită de inculpată în dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, instanţa a dispus ca aceasta să execute pedeapsa de 11 ani şi jumătate de închisoare. Iniţial, Tribunalul Dolj o condamnase pe Maria Schutz la 13 ani și opt luni de închisoare.

Fost consilier judeţean din partea PSD Dolj, Maria Schutz a fost trimisă în judecată în acest dosar în septembrie 2014, fiind acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2008, Maria Schutz „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică, să semneze, în calitate de administrator al SC Izamar SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC Izamar SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.
Anchetatorii au mai susținut că aceeași Maria Schutz a con­vin­s-o pe fina sa, Mihaela Bun­ciu, inspector superior în ca­drul APIA Dolj, să își îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Astfel, întrucât existau diferențe între suprafeţele declarate de SC Izamar SRL şi suprafeţele determinate la plată, fina Mariei Schutz a modificat în sistemul informatic suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele. În acest fel, suprafaţa declarată a coincis cu suprafaţa determinată şi, prin urmare, a fost emisă o decizie fără sancţiuni. Procurorii DNA au mai reținut că Mihaela Bunciu a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unor colegi de-ai săi.
În final, dosarul a ajuns la Alexandru Cercel, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat acţiunile Mihaelei Bunciu, „fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată“, au precizat anchetatorii. În acest fel, după cum susțin procurorii DNA, SC Izamar SRL a obținut, fără drept, fonduri europene în valoare totală de 919.473 de lei.

Pedeapsă redusă la Curtea de Apel Craiova

În septembrie 2014, pro­­curorii DNA au dispus tri­miterea în judecată a patru inculpați în acest dosar – Ma­ria Schutz, Ionică Bădoi, Mi­haela Bunciu și Alexandru Cercel. Dosarul a fost în­registrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat pe 15 noiembrie 2016.
Maria Schutz a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru infracțiunile comise, pedeapsă care a fost contopită cu cea de zece ani, primită în septembrie 2015 în dosarul falimentării serelor Codlea și Oradea. În final, instanța a adăugat un spor de șapte ani și opt luni de închisoare, pedeapsa rezultată fiind de 13 ani și opt luni, din care se scade perioada executată (27 septembrie 2015 – 15 noiembrie 2016).
În schimb, Ionică Bădoi și Alexandru Cercel au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar fina Mariei Schutz a primit tot trei ani de închisoare, însă cu executare. În plus, inculpații au fost obligați să achite prejudiciul produs APIA, suma totală de 1.056.715 lei, plus dobânzi și penalități.
A urmat apelul, iar joi, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar.
Instanţa a respins apelul procurorilor DNA şi l-a admis pe cel al inculpaţilor. Astfel, instanţa a redus la 11 ani şi jumătate pedeapsa primită de Maria Schutz. Pedeapsa lui Ionică Bădoi a fost redusă la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Mihaela Bunciu şi Alexandru Cercel au fost achitaţi. Judecătorii craioveni au admis acţiunea APIA şi au obligat inculpaţii Maria Schutz şi Ionică Bădoi să achite, alături de SC Izamar SRL, suma totală de 1.056.715 lei, plus penalităţile şi majorările de întârziere.

Opinie separată

Unul dintre judecătorii din complet a avut opinie separată în ceea ce priveşte condamnarea inculpaţilor. Astfel, magistratul a susţinut achitarea celor patru inculpaţi, dar şi respingerea acţiunii civile formulate de APIA. În plus, acesta a dispus şi ridicarea sechestrului asigurător instituit de procurori pe mai multe imobile şi terenuri aparţinând inculpaţilor Ionică Bădoi şi Maria Schutz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS