6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsultații medicale gratuite pentru oamenii de la sate

Consultații medicale gratuite pentru oamenii de la sate

Fundația Gazeta de Sud cu sprijinul TopGel dă startul campaniei „Împreună pentru sănătatea oamenilor de la sate“. Un proiect de amploare făcut pentru oamenii din satele doljene, care cu greu au acces la servicii medicale. O echipă multidisciplinară de medici vine să ofere, în mod voluntar, consultații medicale de prevenție, o zi pe săptămână. Campania este despre faptul că fiecare dintre noi poate schimba în bine situația din jurul lui. În România, nu există programe de prevenție bine puse la punct. De aceea, mulți oameni ajung la medic târziu, când nu se mai pot face foarte multe. Controalele de prevenție pot să facă diferența.

Un proiect de suflet. Medici care sunt dispuși să ofere din priceperea și timpul lor fără să aibă un câștig. O echipă de oameni voluntari care își propune să ofere consultații și sfaturi medicale oamenilor de la sate.
Sâmbătă, începând cu ora 9.30, echipa de medici ajunge în comuna Vârvoru de Jos. Putem fi găsiți în incinta cabinetelor medicilor de familie.

Specialiștii care au spus DA campaniei:

Dr. Cătălin Petrișor- medic primar medicină internă, specialist cardiologie alături de echipa sa din cadrul Clinicii Prima Clinic
Dr. Iuliana Petrișor – medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli de nutriție
Dr. Constantin Mogoșanu – medic specialist medicină internă – Centrul Medical Mogosanu.
Dr. Eleodor Cârstoiu – medic chirurgie pediatrică
Dr. Elena Lascu – medic specialist oftalmolog
Dr. Nicoleta Zuican – medic primar neurolg
Dr. Florina Toancă – medic specialist gastroenterologie
Totodată, reprezentanții Fundației Gazeta de Sud colaborează cu autoritățile locale (medic de familie, primar, asistent social, asistent sanitar), deoarece ele sunt oamenii-cheie care pot fi continuatori ai activității de prevenție în satul/comunitatea respectivă.

De ce facem campania „Împreună pentru sănătatea oamenilor de la sate“

– Mortalitatea în mediul rural rămâne mult mai ridicată decât în mediul urban.
– În mediul rural există o lipsă acută de specialiști și programe de prevenție.
– Există o corelaţie directă între sărăcie şi accesul la servicii medicale, acestea fiind precare sau chiar inexistente în comunităţile cu venituri reduse.
-Chiar dacă sistemul de sănătate din România este public, acesta este marcat de inegalităţi sociale, care se reflectă în starea de sănătate a populaţiei, mai ales în mediul rural.
– Numărul medicilor de familie şi al specialiştilor este mult mai redus în mediul rural decât la oraşe.
– În mediul rural nu există, de asemenea, nicio policlinică de stat sau privată.
– Numărul de consultaţii şi tratamente este mai scăzut în mediul rural decât în mediul urban, atât în cifre absolute, cât şi în raportarea pe cap de locuitor. Pacienţii cronici, dacă veniturile le permit, se adresează medicilor şi spitalelor din marile oraşe.
Controalele de care oamenii de la sate pot beneficia gratuit: măsurarea tensiunii arteriale; măsurarea glicemiei; examen ecografic; consult cardiologic, EKG; consult oftalmologic; consult pediatric; consult medicină internă; consult diabet și nutriție; consult endocrinologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS