Gorjenii au început să îşi taie porcii şi sunt sfătuiți de autorități să nu se panicheze ca urmare a apariției virusului pestei porcine africane în județul vecin, Dolj. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a lansat un apel către cetăţenii din zona de sud a judeţului care au început să îşi sacrifice porcii, de teama virusului pestei porcine africane. Acesta a fost semnalat în judeţul vecin, Dolj, iar gorjenii din localităţile aflate în sudul judeţului se tem că virusul va apărea şi vor rămâne fără porci. Reprezentantul guvernului în teritoriu a mai spus că, în momentul în care a aflat de apariţia virusului în Dolj, au fost luate măsuri pentru ca boala să nu se răspândească în Gorj. Florescu a spus că au fost create filtre. În zona de sud nu există riscuri, a menţionat prefectul de Gorj. Acesta a precizat că riscul de apariţie a virusului în Gorj este scăzut.
Apel către primari şi cetăţeni
Ciprian Florescu a discutat cu primarii şi transmite un apel şi cetăţenilor să nu se panicheze. Prefectul recunoaşte că virusul este greu de stopat, însă, momentan, în Gorj nu sunt probleme. „Oamenilor le este teamă de apariţia virusului pestei porcine africane. Am luat măsuri imediat ce a fost anunţată prezenţa virusului într-o gospodărie din judeţul Dolj. Au fost instituite filtre. Nu există acum pericolul de răspândire în judeţul Gorj a virusului pestei porcine africane. Lucrurile sunt sub control. Am discutat cu primarii din mai multe localităţi din zona de sud şi nu numai. Lansez un apel către cetăţeni să nu se panicheze. În acest moment, judeţul Gorj este în afara pericolului“, a menţionat Ciprian Florescu, prefectul de Gorj. Unii localnici iau în calcul şi faptul că nu mai este mult până la Crăciun şi vor să fie siguri că au ce pune în congelator.
Programul privind subvenţiile la rasele Mangaliţa şi Bazna, aproape blocat
Virusul pestei porcine africane îngreunează şi programul privind acordarea de subvenţii pentru creşterea raselor de porci Bazna şi Mangaliţa. În Gorj nu există ferme pentru îngrăşarea porcilor din cele două rase şi suinele sunt livrate către ferme din alte judeţe. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că există 20 de purcei din cele 20 de rase gata să fie livraţi către ferme din alte judeţe, dar este foarte greu să se întâmple acest lucru. Circulaţia animalelor este îngreunată de apariţia virusului în Olt, Teleorman şi mai nou în Dolj. Şeful Direcţiei pentru Agricultură Gorj a mai spus că transmiterea virusului are legătură şi cu nesăbuinţa celor care aduc animale din zone în care este prezent virusul. Astfel, riscurile sunt majore. Porcii din zonele cu probleme sunt mult mai ieftini, iar de acest lucru profită samsarii de animale. Dan Tănăsescu nu înţelege totuşi cum au trecut comercianţii respectivi de filtrele sanitar-veterinare de la ieşirea din judeţele afectate. „Nu îmi dau seama cum are loc circulaţia animalelor, mai ales dinspre zonele afectate către cele fără prezenţa virusului. Sunt totuşi filtre peste tot: şi poliţia, şi DSV, şi alte autorităţi. Cum se trece de acele filtre, nu ştiu“, a spus Dan Tănăsescu.