1.7 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDrama SRL-D-urilor sau cum şi-a bătut statul joc de micile firme

Drama SRL-D-urilor sau cum şi-a bătut statul joc de micile firme

Transferul de contribuţii de la angajator la angajat riscă să pună pe butuci micile întreprinderi create cu mare dificultate. După ce statul a şters cu buretele cât ai clipi o facilitate fiscală acordată SRL-D-urilor, unele dintre acestea abia se mai târăsc pe piaţă: costul cu forţa de muncă a crescut semnificativ, în timp ce veniturile au rămas la acelaşi nivel. „Am ajuns să aduc bani de acasă pentru plata contribuţiilor“, s-a plâns recent un mic antreprenor craiovean care are un SRL-D cu patru angajaţi cu normă întreagă. În Dolj activează peste 1.300 de SRL-D-uri. Majoritatea sunt afectate.

O prevedere a legislaţiei valabilă până anul trecut le permitea celor care debutau în afaceri să îşi înfiinţeze, fără taxe la Registrul Comerţului, o mică firmă numită SRL-D (D-ul provine de la debutant) şi să aibă o facilitate fiscală la plata uneia dintre cele mai mari contribuţii pe care o plăteşte mediul privat către stat. Era vorba de faptul că oricine înfiinţa un SRL-D beneficia de scutirea la plata cotei angajatorului de contribuţie la asigurările sociale (CAS) pentru primii patru angajaţi cu normă întreagă, pe o perioadă de trei ani. Practic, pentru micii antreprenori aflaţi la început de drum în afaceri, scutirea cotei de CAS datorată de angajator era o măsură stimulativă pentru angajarea de personal şi o „gură de oxigen“ pentru mica firmă care ar fi avut o presiune fiscală mai mică în primii trei ani de activitate, cât permitea legea să fie considerată SRL-D. Numai că statul a schimbat regulile „în timpul jocului“ şi a anulat facilitatea fiscală de la 1 ianuarie 2018, prin transferul de contribuţii de la angajator la angajat, fără să mai apară precizarea în noua legislaţie fiscală legată de facilitatea la plata CAS pentru SRL-D-uri după acest transfer. Brusc, de la 1 ianuarie 2018, SRL-D-urile cu angajaţi s-au trezit cocoşate de taxe. În timp ce costurile cu forţa de muncă le-au crescut de două ori la unele SRL-D-uri (o dată ca urmare a majorării salariului minim pe economie, iar a doua oară ca urmare a pierderii facilităţii la plata CAS), micile firme au rămas cu aceleaşi venituri încasate sau cu venituri similare ca anul anterior. Cu alte cuvinte, la acelaşi nivel al afacerilor, costurile micilor firme au crescut subit.

Costuri suplimentare cu forţa de muncă, după anularea facilităţii SRL-D-urilor

În 2017, un SRL-D cu patru angajaţi cu normă întreagă, dar cu salariul minim plătea la stat doar partea angajatului, adică o cotă de CAS de 10,5% din salariu, respectiv 152 de lei de persoană, adică 608 lei pe lună pentru cei patru angajaţi. SRL-D-ul era scutit la plata contribuţiei la CAS a cotei angajatorului (15,8%) de 229 de lei pentru fiecare angajat. Deci pentru cei patru angajaţi, scutirea fiscală pentru acea SRL-D la plata CAS era de 916 lei pe lună. Angajatul încasa 1.065 de lei pe lună, iar angajatorul suporta lunar 1.550 de lei pe lună (1.779 de lei cât era costul efectiv cu un salariat din care se scad 229 de lei, contribuţia la CAS la care era scutită firma). Concret, un SRL-D cu patru angajaţi plătea lunar un fond de salarii de 6.200 de lei, reprezentând salarii efective şi contribuţii către stat, firma fiind scutită de plata a 916 lei.
Din ianuarie 2018, când salariul minim pe economie a urcat la 1.900 de lei brut, pentru un singur angajat, firma trebuia să reţină la sursă şi să plătească o contribuţie la CAS de 475 de lei, deci pentru patru angajaţi trebuie să le reţină din salariul plătit tot de firmă fix 1.900 de lei pe lună doar sub forma CAS, la care se adaugă alte contribuţii şi impozite (CASS, impozit pe venit, contribuţia asigurătorie pentru muncă). Unui angajat plătit cu salariul minim îi revine un salariu net de 1.162 de lei pe lună. Aşadar, în 2018, pentru un singur angajat, angajatorul suportă 1.943 de lei pe lună. Pentru cei patru angajaţi daţi exemplu, SRL-D-ul s-a trezit că trebuie să aibă un buget lunar de 7.772 de lei, cât este fondul total de salarii, după transferul de contribuţii de la angajator la angajat.
Se observă că firma are, dintr-un foc, o creştere lunară a costurilor cu salariile de 1.572 de lei, bani ce trebuie achitaţi lună de lună, în plus în 2018, faţă de 2017. Într-un an, costurile salariale cresc cu 18.864 de lei pentru cei patru angajaţi, bani pe care firma trebuie să îi aibă de undeva.
În cazul în care angajaţii au salarii mai mari decât salariul minim, atunci costurile firmei cresc şi mai mult. De exemplu, dacă un angajat avea 3.000 de lei brut în 2017, angajatorul era scutit de CAS de 474 de lei pentru acea persoană. Pentru patru angajaţi cu acelaşi salariu, firma trebuie să facă rost lunar de încă 1.896 de lei pe lună.

„În ritmul acesta, ne închidem firmele“

Un tânăr din Craiova şi-a deschis la începutul anului 2017 un SRL-D, la fel ca mulţi alţii entuziasmaţi că debutează în afaceri şi că statul le oferă acea scutire la plata contribuţiei datorate de angajator la CAS. Avea nevoie de patru salariaţi, astfel că i-a angajat cu normă întreagă. Din 2018, însă, tănărul antreprenor se gândeşte mai mult la cum să facă să achite salariile la timp şi să plătească la termen contribuţiile, decât la afacerea în sine. „A dispărut brusc această facilitate la plata contribuţiilor. Pe nimeni nu interesează că ţi-au crescut costurile şi rişti să nu mai plăteşti facturile şi nici salariile la timp. În ritmul acesta, ne închidem firmele. Am ajuns să aduc bani de acasă pentru plata contribuţiilor“, a spus tânărul antreprenor.
În Dolj există peste 1.300 de SRL-D-uri active la ora actuală, cele mai multe fiind înfiinţate anii anteriori, pe vremea când exista facilitatea fiscală legată de scutirea cotei de CAS datorate de angajator. Deci, cele mai multe dintre aceste firme s-au trezit cu costuri umflate cu forţa de muncă doar ca urmare a unei decizii a guvernului, care din omisiune sau cu intenţie nu a mai prevăzut în legislaţia fiscală facilitatea pentru SRL-D-uri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS