4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorj„Mămica“ bebeluşilor din Gorj s-a retras după 41 de ani de activitate

„Mămica“ bebeluşilor din Gorj s-a retras după 41 de ani de activitate

Medicul pediatru gorjean Camelia Roman Bărbuţi, fosta şefă a Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, s-a pensionat după 41 de ani de activitate. Supranumită mămica bebeluşilor din Gorj, doctoriţa s-a aflat pentru ultima dată într-o gardă pe 30 decembrie 2018. De câteva zile este pensionară, cu toate că îi vine foarte greu să se obişnuiască fără activitatea febrilă a secţiei şi fără bebeluşii de care avea grijă alături de personalul din subordine. Timp de zeci de ani a participat la zeci de mii de naşteri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi, până de curând, a fost unul dintre cei mai longevivi medici din cadrul unităţii spitaliceşti, cu o continuitate nemaiîntâlnită în cadrul aceleiaşi secţii. Camelia Roman Bărbuţi se declară mândră de activitatea de 41 de ani din Secţia Neonatologie, pe care a condus-o din anul 1996

În slujba copiilor

Doctoriţa Camelia Roman Bărbuţi a adus bucurie în atâtea familii şi a reuşit să salveze bebeluşi din situaţii foarte delicate. S-a angajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu în anul 1977 şi a ştiut încă din copilărie ce meserie avea să urmeze: medic pediatru. A urmat Facultatea de Medicină din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1975. A urmat stagiatura, perioadă în care a locuit mai mult în comuna Negomir, acolo unde şi-a cunoscut şi viitorul soţ, pe Ioan Roman Bărbuţi, fost viceprimar al municipiului Târgu Jiu. Perioada cea mai prolifică pentru meseria sa a fost 1980 – 1996, când a asistat la peste 3.000 de naşteri pe an. Ulterior, numărul naşterilor în cadrul Secţiei Neonatologie din Spitalul Judeţean din Târgu Jiu a înregistrat un regres, explicabil din punctul de vedere al sporului negativ de după 1990. În prezent, s-a ajuns la aproape o mie de naşteri pe an.

Recunoştinţa mamelor este cel mai de preţ dar

Camelia Roman Bărbuţi a declarat că fiecare naştere i se pare un miracol şi că partea cea mai spectaculoasă a meseriei pe care a practicat-o a fost că a întâlnit femei care au dat naştere la copii, după ce medicul le-a văzut născându-se în urmă cu zeci de ani. O amintire deosebită are legătură cu o pacientă din Austria, care în 1992 s-a întâmplat să nască, prematur, la Târgu Jiu, unde medicii i-au salvat atât viaţa, cât şi fetiţa. An de an, mama din Austria i-a trimis medicului Camelia Roman Bărbuţi fotografii cu fetiţa şi scrisori în care îi mulţumea pentru tot ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Recunoştinţa mamelor este cel mai de preţ dar pentru medic. Partea mai puţin plăcută a misiunii de medic pediatru a fost când descoperea copii abandonaţi în cadrul secţiei. Un lucru cu care medicul se mândreşte este Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatologică pe care l-a înfiinţat în urmă cu zece ani, în cadrul Secţiei Neonatologie, şi unde sunt îngrijiţi copiii născuţi prematur.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS