16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum va arăta Spitalul Regional Craiova

Cum va arăta Spitalul Regional Craiova

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a dezvăluit joi, într-o conferinţă de presă, cum va arăta Spitalul Regional Craiova potrivit ultimului draft primit de la proiectanţii străini care se ocupă de acest proiect. Conform documentului, spitalul va avea cinci etaje, cu heliport deasupra, va avea mai multe intrări principale, dintre care două din Centura Craiova Nord şi una din viitorul Drum Expres Craiova – Piteşti, care are ca punct de plecare centura de nord a oraşului.
„Spitalul regional nu a fost abandonat niciodată, iar Craiova nu a fost scoasă niciodată de pe harta celor trei spitale regionale din ţară. Toţi cei care lucrează la documentele pentru acest spital formează o echipă sudată, vorbesc aici de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, de Direcţia de Sănătate Publică, Primăria Craiova sau Prefectura Dolj. Am stabilit ca toate aceste documente să se strângă la Consiliul Judeţean şi, încă o dată repet, majoritatea furnizorilor de utilităţi sunt dispuşi să aducă utilităţile la spital pe banii lor. În acest moment am primit un draft al Spitalului Regional Craiova, de la proiectanţii străini care se ocupă de acest proiect, şi ne-am gândit să îl facem public, pentru că deja s-a lucrat, iar spitalul, faţă de ce ştiam noi, a suferit câteva modificări. Este vorba de un spital cu cinci etaje, la ultimul etaj cu heliport pentru elicoptere, şi cu mai multe intrări principale“, a precizat Ion Prioteasa. „În zile următoare trebuie să se ia o decizie de către cei de specialitate cu privire la secţiile care trebuie să rămână la spitalul judeţean şi cele care să fie mutate la spitalul regional. Vom vedea ce va fi zilele viitoare, când va trebui să întocmim un document pe care să-l semnăm cu toţii şi să-l trimitem la Bucureşti. Un document care spune încă odată că spitalul se va face“, a adăugat preşedintele CJ Dolj.

Când vor veni banii pentru construirea spitalului

Potrivit draftului studiului de fezabilitate al Spitalului Regional Craiova, prezentat luna trecută, la sediul CJ Dolj, de conducerea Ministerului Sănătăţii, costul de realizare a acestui obiectiv se ridică la 535 de milioane de euro. Mai nou, suma ar fi mai mică, de circa 480 de milioane de euro, potrivit autorităţilor centrale. Când vor veni însă efectiv banii pentru construirea spitalului regional de la Craiova? După anul 2020, după cum susţine Ion Prioteasa, citând autorităţile centrale. Grosul banilor ar veni tot de la Uniunea Europeană. „Spitalul se face aşa cum s-a discutat ultima dată, în două etape. Astfel, pe mandatul financiar care este până în 2020 se fac toate documentele şi se plătesc cei care au lucrat la documentaţii, din banii alocaţi de la UE, adică din cele 50 de milioane de euro. După care, profitând şi de preşedinţia României la Consiliului Europei, cu siguranţă că va fi o abordare mult mai exactă din mandatul financiar următor, adică după 2020, cu o sumă mult mai consistentă faţă de cea de acum. Asta în ideea în care dacă data trecută se vorbea de bani luaţi de la Banca Mondială sau de la BEI, de data asta vorbim doar de bani europeni“, a explicat Prioteasa.
Preşedintele CJ Dolj a mai menţionat că pe terenul de 27 de hectare aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi dat în administrarea Ministerului Sănătăţii pentru construirea spitalului regional ar urma să se construiască şi un campus universitar pentru UMF. În final, Ion Prioteasa a ţinut să-şi arate în continuare susţinerea şi faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Chiar dacă se face spitalul regional, nu se va renunţa la spitalul judeţean. CJ Dolj va continua investiţiile de aici şi nu se va ieşi din spital până când nu vor fi renovate toate etajele, casa scării şi scările secundare“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS