16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurt de un milion de lei de sub ochii unei instituţii a statului

Furt de un milion de lei de sub ochii unei instituţii a statului

145 de baxuri de ţigări de contrabandă au dispărut fără urmă din custodia Biroului Vamal Olt, instituţie din subordinea ANAF. La prima vedere, pare o ştire ca oricare alta, însă detaliile despre furt sunt demne de un film. Este incredibil cum au dispărut bunuri de 970.000 de lei din subordinea statului, în condiţiile în care cantitatea de marfă ar fi încăput doar într-un TIR sau mai multe camioane, furt perfectat pe parcursul mai multor zile, fără să fie sesizat de cineva în timp util. Ţigaretele dispărute în mod misterios din Olt erau păzite de firma copiilor a doi foşti ofiţeri SRI din Gorj, potrivit presei locale.

Furtul anului 2018 a avut loc într-o instituţie din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din judeţul Olt. În noaptea de 1 decembrie, la Biroul Vamal Slatina se descoperea un furt de ţigări dintr-o magazie a vămii. Informaţia a fost preluată de agenţiile de presă şi de ziarele locale şi centrale, pentru că nu era vorba despre un eveniment banal. Ulterior s-a dovedit că este vorba despre un furt colosal, dintr-o instituţie a statului.
Ţigări de contrabandă în valoare de 970.000 de lei (aproximativ 207.000 de euro) au fost sustrase dintr-o magazie a Biroului Vamal Slatina, după ce spaţiul în cauză a fost spart de persoane necunoscute în noaptea de 1 decembrie, a declarat la vremea respectivă directorul executiv al Direcţiei Regionale a Vămilor Craiova, Dumitru Olteanu. Cantitatea imensă de ţigări se afla în custodia Biroului Vamal Slatina încă din data de 5 octombrie, când un transport ilegal de ţigări fusese descoperit în mod accidental. Un accident rutier în care a fost implicat un TIR a scos la iveală transportul uriaş de ţigări de contrabandă. Țigările aflate în custodia Vămii Olt proveneau dintr-un tir răsturnat în comuna Coloneşti, condus de un bărbat din Serbia. În automarfar, care potrivit documentelor transporta detergent dinspre Belarus spre Serbia, au fost găsite ascunse în cutii de detergent 145 de baxuri de ţigări de contrabandă. Potrivit informaţiilor de la acea vreme, tirul care venea din Ucraina intrase în țară pe la Suceava și se îndrepta spre Slatina când s-a răsturnat. Rămâne un mister cum a intrat în ţară dintr-un foc o cantitate aşa de mare de ţigări de contrabandă, dar aceasta este altă poveste.
Până la data scrierii acestui articol, este un mister şi la cine anume din Slatina trebuia să ajungă acel tir cu marfă de contrabandă în valoare de 970.000 de lei, însă acest aspect este apanajul anchetatorilor care se ocupă de caz.

145 de baxuri înseamnă 1.450.000 de ţigarete. Cu cât a fost păgubit statul

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2018, lângă gardul Biroului Vamal Olt ar fi fost descoperite (în exteriorul incintei Vămii) 31 de baxuri de ţigări abandonate. Persoana care efectua paza instituţiei statului ar fi sesizat poliţia, iar în urma verificărilor s-ar fi constatat dispariţia unei cantităţi însemnate de ţigări, respectiv 145 de baxuri.
Fiecare bax de ţigări are câte 500 de pachete. Un calcul matematic simplu arată că în cele 145 de baxuri de ţigări confiscate se aflau 1.450.000 de ţigarete. Cum a fost posibil să fie sustrasă o cantitate aşa de mare de ţigări din custodia Vămii, în condiţiile în care instituţia avea contract cu o firmă de pază care se ocupa de paza bunurilor din Biroul Vamal Olt? GdS a întrebat despre acest lucru Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, în subordinea căreia se află Direcţia Regională a Vămilor, dar instituţia nu a dorit să dea prea multe explicaţii, invocând o anchetă penală în curs. „Referitor la posibilitatea dispariţiei celor 145 de baxuri de ţigarete de contrabandă, IPJ Olt – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a deschis o anchetă în urma căreia se vor stabili împrejurările în care au dispărut acele ţigarete. Până la data prezentei, DGRFP Craiova nu a fost informată de către IPJ Olt privind recuperarea vreunei cantităţi de ţigarete“.
Am întrebat la DGRFP Craiova şi care este valoarea accizei care ar fi fost încasată de stat dacă acele ţigări ar fi intrat în mod legal în ţară, dacă ar fi fost timbrate şi vândute pe piaţa din România. Potrivit instituţiei din subordinea ANAF, valoarea accizei aferente ţigaretelor care erau depozitate la Biroul Vamal Olt şi au fost sustrase se ridică la 3.027.179 lei. Ceea ce înseamnă că cu atât a fost păgubit statul român, ca urmare a faptului că ţigările respective nu au intrat legal în ţară, cu acte de provenienţă etc.
Dacă nu ar fi fost furate, ţigările ar fi fost distruse, informează DGRFP Craiova, la solicitarea GdS. Ţigaretele urma să fie predate de către Biroul Vamal Olt operatorilor economici autorizaţi pentru astfel de operaţiuni şi care s-ar fi ocupat de distrugerea celor 145 de baxuri. Biroul Vamal spart de hoţi nu avea sistem de supraveghere video.

Ce spun anchetatorii. Cum au dispărut baxurile?

Paradoxal, potrivit unor surse apropiate de anchetă, la Biroul Vamal din Slatina erau mai multe baxuri de ţigări depozitate, în custodia instituţiei, însă megafurtul din 2018 a vizat în special baxurile de ţigări care proveneau din tirul răsturnat la Coloneşti, condus de un cetăţean sârb. Conform altor surse din cadrul Fiscului, a fost posibil să se sustragă fix acele ţigări deoarece captura de 145 de baxuri de ţigări de contrabandă era depozitată într-un depozit separat de restul, clădire care s-ar afla aproape de gardul lângă care făptuitorii ar fi tras camionul sau alt mijloc de transport în care să fi încărcat baxurile. În incinta Biroului Vamal Olt sunt mai multe clădiri cu rol de depozit.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, furtul ar fi avut loc în interval mare de timp, iar baxurile de ţigări ar fi fost transportate cu un mijloc mare de transport, în mai multe zile/nopţi. „Lucrăm la acesta caz, dar nu avem o concluzie finală. Avem doar presupuneri. Dar nu putem să vă spunem pe cine bănuim. Furtul, cu siguranţă, a avut loc de-a lungul mai multor zile, pentru că 145 de baxuri nu intră într-un camion, ci într-un tir. Doar ţigări s-au sustras, deşi în depozit mai erau şi alte produse, detergenţi şi altele. Ţigările erau cele mai valoroase“, a declarat sursa citată, pentru GdS. Doar că nimeni nu a văzut nimic. Nici un martor nu a văzut vreun camion tras lângă gardul Biroului Vamal. Nici persoanele care se ocupau de paza Biroului Vamal Olt nu ar fi zărit nimic până în acea seară.

Nici urmă de făptuitori, până la începutul lunii

La data scrierii acestui articol, autorităţile care se ocupă de anchetă nu dăduseră publicităţii vreun suspect în cazul furtului de la Biroul Vamal Olt. Anchetatorii exclud firma de pază din rândul suspecţilor
Întrebat cât ar putea să mai dureze ancheta, reprezentantul anchetatorilor a precizat: „Având în vedere că este cu autori necunoscuţi, probabil că va mai dura ancheta. Am exclus firma de pază din rândul suspecţilor. O bănuiam iniţial, dar am exclus-o. Excludem şi varianta ca sârbii să fi venit să îşi fi recuperat marfa. La ora aceasta, este vorba de autori necunoscuţi şi există riscul foarte mare să rămână cu autori necunoscuţi“, spunea unul dintre anchetatori la începutul lunii ianuarie.

Firma de pază are mai multe contracte cu unităţi ale ANAF din Oltenia

Potrivit datelor furnizate de DGRFP Craiova, la data descoperirii furtului de la Biroul Vamal Olt, instituţia avea asigurat serviciul de pază de către o firmă cu sediul în Târgu Jiu, SC TMG Guard SRL, care a continuat să presteze servicii de pază şi în luna ianuarie 2019. „Valoarea contractului subsecvent pentru luna decembrie 2018 este de 9.233,04 lei fără TVA. Valoarea contractului subsecvent pentru luna ianuarie este de 10.110, 96 lei, fără TVA“, au precizat reprezentanţii DGRFP Craiova.
Se pare că firma TMG Guard SRL este una apropiată Fiscului regional, deoarece societatea prestează servicii de pază pentru multe dintre unităţile din subordinea ANAF ce aparţin de DGRFP Craiova, iar instituţia susţine că acele contracte au fost câştigate în urma organizării procedurii simplificate de achiziţii. Conform răspunsului transmis de instituţie, la solicitarea GdS, „SC TMG Guard SRL prestează servicii de pază la următoarele subunităţi din cadrul DGRFP Craiova: AJFP Vâlcea, AJFP Olt, Biroul Vamal Olt, Biroul Vamal Vâlcea, Biroul Vamal Corabia, STCP (Trezorerie – n.r.) Motru, STCP Caracal, STCP Balş. DGRFP Craiova a organizat procedura de achiziţie publică simplificată în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice conform procedurilor legale în vigoare la data demarării procedurii de achiziţie publică.
SC TMG Guard SRL a prestat servicii de monitorizare a sistemului de efracţie la STCP Motru, valoarea acordului-cadru fiind de 750 de lei, fără TVA. DGRFP Craiova a organizat procedura de achiziţie publică prin licitaţie deschisă în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, conform prevederilor legale în vigoare la data demarării procedurii de achiziţie publică“, se arată în răspunsul transmis de DGRFP Craiova şi semnat de directorul general al instituţiei, Silviu Mircea Pîrvuleţu.

Cine este firma TMG Guard SRL

Firma care asigura serviciile de pază la Biroul Vamal Olt la data comiterii megafurtului de ţigări a fost înfiinţată în anul 2016 şi are sediul pe strada Lalelelor, nr. 3B, în municipiul Târgu Jiu. Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrul Comerţului, asociaţi persoane fizice sunt Victor Lucian Mecu, de 32 de ani, care deţine 65% din părţile sociale, şi Alin Niculescu, de 27 de ani, care deţine 35% din părţile sociale ale firmei. Ambii deţin calitatea de administrator, potrivit datelor oficiale din evidenţa ONRC.
GdS a contactat în mod repetat reprezentanţii firmei, conform datelor de contact publice, existente la TMG Guard SRL, pentru a solicita un punct de vedere legat de furtul care a avut loc la Biroul Vamal Olt. O persoană care s-a prezentat drept „administratorul firmei“ a precizat că nu ştie nimic despre furtul cu pricina şi că ne va furniza „într-o jumătate de oră“ datele de contact ale unui reprezentant al firmei care ar fi din judeţul Olt, unde a avut loc furtul. Nici în acea zi, nici în zilele care au urmat, reprezentanţii firmei de pază nu au dorit să facă vreo declaraţie de presă, ci doar au promis că ne vor da datele unei persoane de contact.
Imediat după înfiinţare, în anul 2016, firma TMG Guard SRL a început să câştige contracte pentru paza unor obiective importante din regiune.
Potrivit presei din Gorj, firma de pază TMG Guard SRL ar aparţine fiilor a doi foşti ofiţeri SRI. Părinţii celor doi asociaţi de la TMG Guard ar fi Victor Nicolae Mecu și Marian Alexandru Niculescu, foşti ofiţeri ai Direcţiei Judeţene de Informaţii Gorj. Cei doi foşti ofiţeri SRI au propria lor firmă de pază, cu nume similar celei a fiilor lor, respectiv SC TEAM TG Guard SRL, cu sediul tot în Târgu Jiu.
În 2017, tatăl unuia dintre cei doi asociaţi de la TMG Guard SRL, respectiv Victor Nicolae Mecu, a intrat în atenția opiniei publice, după ce, în data de 31 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au finalizat o anchetă în care fostul ofiţer SRI a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în formă continuată, confirm datelor publicate de Gorjeanul.ro, care a relatat la acea vreme „despre achiziția, de către compania sa de pază, a 28 de facturi fiscale false de la niște cetăţeni de etnie romă din Strehaia, pe care le-a introdus în contabilitatea SC Team TG Guard SRL“.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Tribunalului Gorj, unul dintre asociaţii de la Team TG Guard SRL, Victor Nicolae Mecu, se judecă pe fond, la secţia de Contencios Administrativ Fiscal, cu Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii Craiova şi cu DGRFP Craiova, având ca obiect contestaţia unui act administrativ fiscal. Primul termen în acest dosar este vineri, 18.01.2019.
Firma seniorilor este cunoscută în Gorj, deoarece ar fi asigurat timp de mulţi ani serviciile de pază la mai multe instituții publice din judeţ, precum și la unități din minerit și energie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS