4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPredare de ştafetă la repararea şcolilor din Craiova

Predare de ştafetă la repararea şcolilor din Craiova

Pentru efectuarea de reparaţii la şcolile din Craiova şi la alte clădiri deţinute şi administrate de primărie, autorităţile locale vor aloca în următorii patru ani peste şase milioane de euro

Când a venit vorba de repararea unităţilor de învăţământ din Craiova şi a imobilelor deţinute şi administrate de primărie, autorităţile locale din Bănie nu s-au zgârcit şi au umblat serios la bugetul local. De aici au scos 5,6 milioane de euro în perioada 2014 – 2018, alte 6,2 milioane de euro urmând să fie cheltuite pentru acelaşi tip de lucrări în următorii patru ani. Ambele contracte de reparaţii şcoli şi alte imobile au fost atribuite în baza unei proceduri de achiziţie publică, dar au şi ceva în comun: una dintre firmele care au câştigat licitaţia noului acord este tot din Işalniţa. De data asta, contractul va fi derulat de doi agenţi economici, cealaltă societate câştigătoare fiind din Craiova. Aceasta din urmă se pare că are şi cea mai mare experienţă la capitolul lucrări de construcţii.

Contractul de reparare a unităţilor de învăţământ din Bănie şi a imobilelor deţinute şi administrate de Primăria Craiova va continua în următorii patru ani cu alţi protagonişti. SC Remex SRL din Ișalnița, firma care a deţinut vechiul acord-cadru de reparaţii şcoli, încheiat în august 2014 pentru suma de 26 de milioane de lei cu TVA (5,6 milioane de euro), a predat ştafeta către o altă firmă din comună, Tag Energy SRL. Aceasta se va ocupa de lucrări alături de o societate din Craiova, Construct Invest Carpati SRL, ambele fiind desemnate să deruleze acest acord în urma unei proceduri de achiziţie publică demarată încă din aprilie 2018.
Noul acord-cadru pe patru ani privind „Lucrări de reparații-construcții la imobile deținute și administrate de autoritatea executivă și la unitățile de învățământ“ a fost atribuit celor doi agenţi economici la sfârşitul anului trecut pentru suma de 24.369.743,01 lei, fără TVA, adică 29 de milioane de lei cu TVA (6,2 milioane de euro), după o licitaţie la care s-au depus cinci oferte, dar numai trei au fost declarate admisibile, două fiind şi câştigătoare. Interesant este faptul că atât la precedentul contract atribuit firmei Remex SRL, cât şi la cel de acum obţinut de societăţile mai sus menţionate, valoarea maximă estimată a contractului, aşa cum a fost ea trecută în SEAP de Primăria Craiova, este aceeaşi cu valoarea de atribuire. SC Remex SRL a câştigat licitaţia din 2014 pentru suma de 21.916.395 lei, fără TVA, iar Tag Energy SRL şi Construct Invest Carpati SRL au primit acordul pentru valoarea totală de 24.369.743,01 lei, fără TVA. Potrivit anunţului de atribuire, primăria poate încheia anual de la unu până la patru contracte subsecvente, în funcție de necesități și de fondurile alocate cu această destinație, dar un contract nu poate depăși, fără TVA, suma de 6.092.435 de lei.

Cine sunt firmele câştigătoare

Din datele prezentate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) reiese că firma din Craiova, înfiinţată în 2004, ar avea mai multă experienţă în materie de lucrări de construcţii faţă de cea din Işalniţa, înfiinţată în 2012. Şi nu datorită vechimii sale, ci socotind după tipul de activitate, conform clasificarii CAEN, şi după numărul de salariaţi. SC Construct Invest Carpați SRL Craiova are ca domeniu principal de activitate „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“, iar în ultimii şase ani a trecut de la zece angajaţi (2012) la 37 de angajaţi (2017), ultimul profit net raportat fiind de 35.757 de lei.
La rândul său, Tag Energy SRL din Işalniţa a oscilat în ultimii cinci ani între două domenii principale de activitate, potrivit datelor de pe MFP: producţia de energie electrică (în 2013, 2014 şi 2017) şi comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare (2015 şi 2016). În 2013 şi 2015, firma figura cu şase angajaţi, în 2014 cu cinci angajaţi, iar în 2016 şi 2017 cu doar doi angajaţi. Cel mai mare profit net a fost raportat în anul fiscal 2015 – 305.905 lei, iar cel mai mic în anul 2017 – 9.654 lei.

Ce lucrări a executat Remex în perioada 2014 – 2018

Când acordul-cadru de reparare a şcolilor din Craiova şi a imobilelor deţinute şi administrate de Primăria Craiova încheiat în 2014 cu firma Remex SRL se apropia de final ca perioadă, dar şi ca sume alocate în baza mai multor contracte subsecvente, GdS a întrebat primăria ce lucrări au fost executate efectiv în cei patru ani de contract şi câţi bani au fost plătiţi pentru ele firmei din Işalniţa. Răspunsul municipalităţii a fost unul succint, informaţia fiind aceea că „lucrările executate se regăsesc în caietul de sarcini“, pentru reparaţiile la imobile fiind achitată până în aprilie 2018 suma de 2,8 milioane de lei, iar pentru cele de la unităţile de învăţământ – 17,6 milioane de lei.
Din datele furnizate de primărie reiese că acest acord-cadru se referă mai mult la reparaţii curente şi nu la reparaţii capitale, având în vedere că în răspunsul oferit GdS cu privire la lucrările executate de Remex în cei patru ani de contract au fost înşirate aproape 40 de imobile şi zeci de grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee şi colegii din Craiova. Dintre imobilele primăriei la care au fost executate lucrări de reparaţii au fost menţionate două blocuri de pe strada Tabaci în care funcţionează cămine de bătrâni, câteva blocuri ANL, pasajul de la Mercur, mai multe locuinţe sociale şi sedii ale Direcţiei de Impozite şi Taxe, Sala Polivalentă, Bazarul Olteniei, fosa (demisol) de la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu“, dezafectarea Pieţei 1 Mai, stadionul Extensiv, Casa Căsătoriilor, adăpostul antiatomic Minerva şi staţia de apă (canalizare) de la stadionul „Ion Oblemenco“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS