5.1 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj câştigă patru milioane de euro în dosarul „Oul lui Brâncuşi“

CJ Dolj câştigă patru milioane de euro în dosarul „Oul lui Brâncuşi“

La Centrul „Brâncuși“ se turna, ieri, betonul pentru unul dintre subsolurile clădirii (Foto: Lucian Anghel)

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a câştigat procesul cu San Giorgio Appalti SRL, firma italiană care a eşuat în realizarea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“, un proiect cu fonduri europene în valoare de cinci milioane de euro. Instanţa a decis, luni, ca societatea din Peninsulă să achite Consiliului Judeţean o sumă colosală cu titlu de daune interese, plus dobânda legală (aproape patru milioane de euro în total), hotărârea fiind definitivă. Până să primească banii de la italieni, CJ Dolj a continuat proiectul Centrului „Brâncuşi“, care s-ar afla, în prezent, la 51% grad de execuţie. Lucrările ar putea fi gata în această toamnă.

După mai bine de un an de procese, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a câştigat disputa din instanţă cu firma italiană San Giorgio Appalti SRL, cea care s-a angajat, în mai 2015, să construiască în 12 luni Centrul Internaţional „Constantin Brâncuși“, un proiect futurist conceput de celebrul arhitect român Dorin Ştefan, care trebuia realizat lângă Muzeul de Artă din Craiova. San Giorgio Appalti a obţinut proiectul, unul cu fonduri europene la acea vreme, după ce s-a prezentat la licitaţie cu preţul cel mai mic, 20.789.230 lei (fără TVA), dar a dat greş în realizarea lui. După un an și jumătate, italienii nu au reușit să execute decât 6% din lucrări, motiv pentru care CJ Dolj, care a pierdut din această cauză și fondurile europene obținute pentru acest proiect, a reziliat contractul cu firma italiană și a mers în instanță pentru recuperarea pagubei.
Procesul a început în noiembrie 2017, iar sentinţa finală a venit abia luni, după 18 înfăţişări în care cauza a tot fost amânată din diverse motive. Curtea de Apel Craiova a admis, în parte, cererea CJ Dolj şi a obligat societatea din Peninsulă la plata unei sume colosale către Consiliul Judeţean, ca daune interese şi dobânzi penalizatoare. „Admite în parte acţiunea precizată. Obligă pârâta la plata sumei de 14.631.813,63 lei, cu titlu de daune interese, şi la plata dobânzii legale aferente sumei de 24.292.366,52 lei, începând cu data de 7.11.2016 şi până la data efectivă a plăţii. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 3.500 de lei către reclamantă“, se menţionează în soluţia Curţii de Apel. Hotărârea este definitivă.

Prioteasa: Această decizie reprezintă o justă reparație

Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, graţie acestei hotărâri Consiliul Județean ar urma să primească o sumă semnificativă, estimată până în prezent la peste patru milioane de euro. „Această decizie reprezintă o justă reparație pentru un episod care ne-a creat numeroase dificultăţi. Din cauza nerespectării termenelor de execuție de către constructorii care au câștigat inițial licitația pentru Centrul Internațional «Constantin Brâncuși» am fost puși în situația fără precedent de a nu mai putea beneficia de finanțarea nerambursabilă, care reprezenta jumătate din valoarea investiției (…) Iată că acum, prin decizia Curții de Apel Craiova, urmează să recuperăm suma pierdută din fonduri europene, care depășește trei milioane de euro. În plus, instanța ne-a acordat și dreptul la dobânzi legale aplicate la valoarea neexecutată din contract, dobânzi calculate de specialiștii noștri la peste un milion de euro până în prezent, deoarece ele vor curge până la achitarea efectivă“, a spus Ion Prioteasa.
CJ Dolj a cerut în instanţă suma de 50 de milioane de lei celor de la San Giorgio Appalti (25 de milioane de lei banii europeni pierduți, alte 25 de milioane de lei fiind considerate dobânzi penalizatoare). Inițial, Tribunalul Dolj a respins acțiunea Consiliului Judeţean, dar Curtea de Apel Craiova a casat sentința, a reținut cauza spre rejudecare pe fond şi a dat dreptate, în mare parte, părţii reclamante. Acum rămâne de văzut cum va reuşi CJ Dolj să scoată aceşti bani de la firma italiană.

La Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ se lucrează şi pe timp de iarnă, în prezent obiectivul fiind executat în procent de 51 la sută de noua asociere italiană care a câştigat licitaţia în urmă cu un an: Manelli Impresa SRL – Scotta SRL (Foto: Lucian Anghel)

Cum decurg în prezent lucrările la Centrul „Brâncuşi“

GdS a vizitat, ieri, şantierul de lângă Muzeul de Artă, pentru a vedea cum decurg lucrările la Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“, de care se ocupă acum asocierea italiană Manelli Impresa SRL – Scotta SRL, cea care a câștigat, în decembrie 2017, noua licitație demarată de CJ Dolj, cu o valoare a investiţiei de 23.145.378 de lei (inclusiv TVA). Potrivit reprezentanţilor CJ, lucrările sunt executate în prezent în proporție de 51%, iar cel mai probabil în toamnă Centrul „Brâncuși“ va fi gata. Prisma din sticlă, marea atracţie şi provocare a acestui proiect, a fost adusă de ceva timp în Craiova, fiind depozitată într-o hală industrială, de montarea ei urmând să se ocupe, cel mai probabil, o firmă specializată din Germania. Constructorii au lucrat şi pe timp de iarnă, iar ieri se turna betonul la unul dintre subsolurile clădirii. „Betonul are un aditiv special şi se poate turna fără probleme şi la minus 10 grade Celsius“, ne-a asigurat constructorul.
Arhitectul-șef al CJ Dolj, Radu Pappa, care este și managerul tehnic al acestui proiect, a explicat, pentru GdS, că lucrările decurg conform graficului şi că tot ce a fost mai greu a trecut. „Partea dinspre strada Unirii este cea mai adâncă şi are două subsoluri, după care construcţia se pierde progresiv şi se termină cu un amfiteatru spre strada Romul. În acest moment, subsolul doi are placa turnată şi pereţii ridicaţi şi turnaţi pentru final, iar la subsolul unu placa este cofrată şi în curs de armare. Betoanele rămân aparente, sunt bine făcute şi nu trebuie rectificate, pentru că aşa este proiectul. O parte din instalaţii sunt trase, la fel şi tuburile pentru cabluri. În partea dinspre strada Romul nu se poate lucra încă, pentru că ei când sapă trebuie să şi iasă cu construcţia, dar aia e cea mai simplă parte din proiect şi o să meargă mult mai repede decât aceasta, nu o să mai fie problemele de aici“, a precizat Radu Pappa.

La Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ se lucrează şi pe timp de iarnă, în prezent obiectivul fiind executat în procent de 51 la sută (Foto: Lucian Anghel)

„Prisma de sticlă este aprovizionată, e deja depozitată şi este şi asigurată, pentru că are o valoare foarte mare, de peste două milioane de euro, aici intrând şi partea de proiectare şi transportul. Astăzi (ieri – n.r.) a venit o firmă din Germania pentru a vizualiza proiectul la faţa locului, pentru că foarte probabil cu aceasta se va încheia contractul de montaj pentru prisma de sticlă. Acesta ar fi cel mai greu lucru, pentru că în România aşa ceva nu s-a făcut până acum, mă refer la prinderile în sticlă. De asta a durat mult şi proiectarea, pentru că trebuia să se găsească sistemul de prindere în sticlă“, a adăugat arhitectul-șef al judeţului Dolj.

Așa arată Centrul „Constantin Brâncuși“, în viziunea celebrului arhitect român Dorin Ştefan

Complexul muzeal „Constantin Brâncuși“, așa cum l-a proiectat Dorin Ştefan, cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție, iar la suprafață o prismă din sticlă, cu înălțimea de peste 12 metri, conținând interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS